19 / 05 / 2024

Evi ve arsası olanlar dikkat! Emlak vergisinde son tarih 31 Mayıs!

Evi ve arsası olanlar dikkat! Emlak vergisinde son tarih 31 Mayıs!

1 Mart tarihinde başlayan emlak vergisi ilk taksit ödemeleri için son tarih 31 Mayıs 2024 olarak açıklandı. Peki emlak vergisi nasıl ödenir? İşte merak edilen sorunun yanıt...



Tapu sahibi vatandaşlar, her senenin Mayıs ve Kasım aylarında emlak vergisi ödüyor. Söz konusu ödemeler 2 taksitle yapılıyor. Tapu sahiplerinin bina, arsa ve arazi için ödenen emlak vergileri belediyeler tarafından tahsis ediliyor. 

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren 2024 emlak vergisi ödemelerinin ilk taksit ödemeleri 1 Mart tarihinde başlamıştı. Söz konusu ödemeler için son tarih 31 Mayıs olarak belirtildi.


2024 EMLAK VERGİSİ NE KADAR?

Paylaşılan detaylara göre pek çok kişiyi yakından ilgilendiren emlak vergisinin tutarı, belediyelerde 4 yılda bir toplanan takdir komisyonları tarafından hesaplanıyor. 2022-2025 seneleri emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 30 Haziran 2021 tarihinden önce belirlendi.

İlk yuıl herhangi bir yükseliş olmadan yeni değerler üzerinden ödeme gerçekleştirilirken, ara senelerde de rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı  ilave ediliyor. 

Evi ve arsası olanlar dikkat! Emlak vergisinde son tarih 31 Mayıs!

2024 ara sene olduğu için bu yıl da emlak vergisi yeniden değerleme oranının yarısı üzerinden hesaplanacak. Yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 olarak belirlenmişti buna göre yüzde 29.23 artış uygulanacak. 

Yani yeniden değerleme oranının eklenmesiyle tapu sahiplerini ilgilendiren emlak vergi değeri belirleniyor. Çıkan sonuçta 1.000 TL'ye kadar olan değer dikkate alınmazken; büyükşehir sınırlarındaki konutlarda çıkan söz konusu bu vergi değerinin binde 2'si, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1'i hesaplanıyor. 

Ayrıca bir de kültür payı için verginin yüzde 10'u kadar katkı payı ödenmesi gerekli.


EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ 2024

Tapu sahiplerinin gündeminde yer alan emlak vergisini sorgulamak ve teyit etmek isteyenler, bunu bulundukları belediyelerden ya da e-Devlet aracılığıyla belediyelerin online hizmetleri üzerinden gerçekleştiriyor. Emlak vergisi taksitleri de  gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye direkt olarak ödenebiliyor. Ayrıca emlak vergisi ödemeleri e-Devlet üzerinden de yapılabiliyor.

Tüm bunların dışında Emlak Vergisi Kanunu'na göre, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret olanların, engelli, şehit, gazi, dul ve yetimlerin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi aşmayan tek bir konutu olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranları düşüyor. 

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi seviyesi ne kadar oldu?

Apartmanlarda tadilat saatleri neler? Komşularınız ile sorun yaşamak istemiyorsanız bilmeniz gereken detaylar...

1936'da İzmir'de Kız Sanat Enstitüsü için 27 bin metrekarelik arsa alınmış!


Geri Dön