Evim depreme dayanıklı mı? e-Devlet deprem riski sorgulama!
Elazığ depreminin ardından vatandaşlar fay hattı sorgulama işlemini yapmaya başladı. Deprem riski e-Devlet sisteminden sorgulanabiliyor. E-Devlet sisteminden deprem riski sorgulama nasıl yapılır? Depreme dayanıklı ev nasıl olur? İşte merak edilen soruların cevapları...
Elazığ'da cuma günü 20.55'te meydana gelen Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından, 5.4 büyüklükte dahil olmak üzere 100'ün üzerinde artçı sarsıntı yaşandı. Elazığ'daki deprem komşu illerden de hissedildi. Depremin en şiddetli hissedildiği illerden biri Malatya'ydı. Malatya'da 4 vatandaş hayatını kaybetti.
A haberde yer alan habere göre, afad deprem sorgulama internet sitesinden sonra, e-devlet sisteminde de deprem riski sorgulama sayfası açıldı.
Bir binanın sağlam olduğunun anlaşılması için ne gerekiyor?
Bir yapının dış görünüş anlamında sağlam bir algı oluşturması kadar resmi olarak da sağlamlığını ispat edebilmesi için dayanıklılık raporuna sahip olması gerekli.
Yapı projelerinin mimarlar ve mühendisler eşliğinde profesyonel olarak hazırlanmış olması, projelerin malzeme tercihleri ve yapı özelliklerine göre birebir olarak uygulanması da depreme karşı dayanıklılık oluşturan unsurlardan.
Depreme Dayanıklı Ev İçin Yasal Noktalar
Yapılarda depreme dayanıklı ev özelliğinin oluşturulması için dayanıklılık raporu, nem yalıtımı, proje esasları ve sağlam dış görünüm gibi noktalar yasal ayrıntılarda bulunuyor. Bu yasal ayrıntıların arasında;
Projenin uygulanması sırasında betonarme korozyonunu engelleyebilmek ve yapının betonarme ömrünü uzatabilmek için su yalıtımı gerçekleştirilmesi deprem tehlikesi bulunan birçok kentte şart tutuluyor.
Daha önceki dönemlerdeki yaşanan depremler ve farklı fiziksel olaylar sebebiyle yapının hasar alıp almadığını belirten hasar raporunun da hazır olması gerekli. Hasar raporu, yapıda oluşan sıkıntılı durumların nasıl giderildiğini ve bu onarımların ne kadar geçerli olduğunu gösteriyor.
Hasar raporu kadar önemli olan depreme dayanıklı ev özelliklerinden birisi de dayanıklılık raporu. Bu rapor resmi merciler tarafından hazırlanan bir özellik taşıyor. Dayanıklılık raporu oluşturulması için yapıdan alınan betonarme örnekleri ve yapısal örnekler dayanıklılık testlerine tutuluyor. Bu testler sonucunda gerekli sonuçları sağlayan yapılar, güvenli yaşam alanları olarak belirtiliyor.
Depreme karşı korunaklı bir yapı, mutlak olarak projelendirme aşamasında ve inşaat aşamasında sağlam malzemeler ile oluşturulması gerekiyor. İnşaat sırasında betonarme malzeme, demir ve çelik gibi inşaat malzemelerinin yeterli düzeyde kullanılması ve bu işlem için gerekli denetlemelerin yapılmış olması önemli bir ayrıntı haline geliyor.
Fiziksel Özellikler
Yapıların depreme dayanıklı ev özelliklerini göstermesi için dayanıklılık raporu, hasar raporu, su yalıtımı malzemeleri, projeye uygun şekilde inşa edilmiş olması ve dış görünüşün sağlam olması gibi ayrıntılar göz önünde bulundurulurken yapının sahip olduğu fiziksel özellikler de bu maddeler içerisinde önemli bir yere sahip.
Bir yapının mutlak olarak temel noktasında ve dış ayrıntılarında sağlam malzemeler ile inşa edilmiş olması ve bu malzemelerin en az 10 sene süre geçtiğinde dahi dayanıklı olması özellikleri aranıyor. Örneğin yapıda küflenme, yapı temelinde çatlaklar ve nemlenme durumlarının bulunmaması gerekiyor.
Yapılarda su yalıtımı oluşturulması gibi ısı ve yangın yalıtımının da oluşturulması ve kolay şekilde ulaşılabilen, teknik şartnamelere uygun şekilde yapılmış bir yangın merpeni olması ve uygun kullanım yaşının üzerinde olmaması da gerekiyor.
AFAD DEPREM RİSKİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Türkiye deprem tehlike haritası güncellendi ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Oturduğu semtin deprem riskini öğrenmek isteyen vatandaşlar, afad deprem sorgulama internet sitesinden ve son güncelleme ile e-devletten sorgulama yapabilyor. Miras, soyağacı ve şehit bilgilerinin ardından e-devlet uygulamasında deprem riski sorugulama sayfası da açıldı.
Deprem coğrafyasında bulunan Türkiye'de 81 şehrin her birinde her an deprem olma olasılığı mevcut. Türkiye'de aktif olan fay hatları e-devlet üzerinden yayınlanarak riski bölgeler belirtildi. 17 Ağustos 1999 tarihinde Türkiye tarihinde yaşanmış en büyük depremlerinden biriydi. Bu tarihten sonra irili ufaklı bir çok artçı deprem farklı şehirlerimizde yaşanmaya devam etti Depremin üzerinden yıllar geçmesine rağmen Marmara bölgesindeki fay hattı hala patlaması beklenen risk olarak belirtiliyor.
Özellikle profesörlerin yıllardır üzerinde durduğu İstanbul büyük depremi ise her 17 Ağustos tarihinde tekrar anımsatılsa da henüz böyle bir felaketin yaşanmamış olması, deprem korkusunu içten yaşamaya neden oluyor. Deprem bölgesi olan Türkiye'nin büyük birçok kentinde irili ufaklı depremlerin meydana gelmesi akıllara hangi şehirlerin muhtemel deprem bölgesi olduğu sorularını getiriyor.
DASK: En kısa sürede hasar tespitine başlayacağız!
Deprem için nasıl önlem alınmalı?