27 / 04 / 2024

Evim tapuda arsa görünüyor ne yapmalıyım?

Evim tapuda arsa görünüyor ne yapmalıyım?

Evim tapuda arsa olarak görünüyor ne yapmalıyım sorusu, gayrimenkul alanında merak edilen konulardan biridir. Bazı evler tapuda arsa olarak görünür ve bu durum ev sahipleri tarafından endişe uyandırır. Peki evin tapuda arsa olarak görünmesi ne anlama gelir? İşte ayrıntılar...



TAPUDA ARSA OLARAK GÖRÜNEN EV İÇİN NE YAPILMALIDIR? 

Satın aldığınız, devraldığınız veya miras kalan bir arsaya sahipseniz, inşaat faaliyetleri ve hisse satışları konusunda resmi kurumlara bildirim yapmalısınız. Ancak, bu arsa üzerinde istediğiniz konutları inşa etmek, kiralamak, satmak veya gelir elde etmek için sadece arsanın sahibi olmanız yeterli değildir. İnşaat faaliyetlerine başlamadan önce belediyeden bilgi almalı ve gerekli resmi evrakları sağlamalısınız.

TAPU SENEDİNDE NEDEN ARSA YAZAR?

Tapu senedinin üzerinde "arsa" ibaresi bulunuyorsa, bu genellikle söz konusu taşınmazın imarlı bir arsa olduğunu gösterir. İmarlı arsalar, yapılaşmaya uygun olarak kullanılabilir ve üzerine bina inşa edilebilir. Ancak, tarla olarak tapu senedinde yer alıyorsa, durum biraz daha farklıdır. Bu, taşınmazın ya imarsız bir arsa olduğunu ya da güncel tapusu alınmamış bir arazi olduğunu gösterebilir.

Evim tapuda arsa görünüyor ne yapmalıyım?

ARSA TAPULU EV SATILIR MI?

Arsa tapulu evlerin satışı, resmi olarak arsa hissesinin devri anlamına gelir. Bu nedenle evin kendisinin değil sadece arsa hissesinin el değiştirdiği bir işlem olarak kabul edilir.  Bu nedenle arsa tapulu ev satışı genelde tavsiye edilmez.

EVİN ARSA OLARAK GÖRÜNMESİ SORUN YARATIR MI?

Tapuda bir evin arsa olarak kayıtlı olması, söz konusu konutun inşaatıyla ilgili resmi bir beyanda bulunulmadığını gösterir. Bu durum, kaçak inşaat yapan kişilerde sıkça karşılaşılan bir sorun olabileceği gibi tapu onayı alınmamış dairelerde de ortaya çıkabilir. Ancak, kullanılan malzemelerin uygun olmaması gibi sorunlar artık tapu kaydıyla ilgili bir sorun teşkil etmez.

Tapuda Arsa olarak kayıtlı olan bir ev sahibi olarak, "İmar Barışı" uygulamasından yararlanarak mevcut konutunuzu tapulu hale getirme fırsatınızı değerlendirebilirsiniz. Bu sayede, daha önce üzerine konut inşa ettiğiniz arsanızı, vergi ödemesi yaparak resmi bir tapu belgesi ile tescil ettirebilirsiniz.

Tapu sahiplerine önemli uyarı: Tapu belgeleri geçersiz mi olacak?

Tapu tahsis belgesi nedir?

Tapu intikal işlemleri nelerdir?


Geri Dön