Kent Haberleri

Evin depreme dayanıklı olup olmadığı nereden anlaşılır?

Marmara depreminden sonra konut alacak kişilerin ilk kriteri olan depreme dayanıklılık, son yıllarda unutulmuştu. 6 Şubat’ta meydana gelen depremlere kadar... Şimdi “Bina depreme karşı güvenli mi?” sorusu yine ilk sırada ve bu defa herkes risk tespiti yapmaya koşuyor.  Deprem kuşağı üzerindeki Türkiye’de bir defa daha depremin değil binanın öldürdüğü gerçeğiyle karşı karşıya kalındı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, ülkemizde yapı stokunun sağlamlığını tekrar gündeme taşıdı. Deprem kuşağı üzerindeki Türkiye’de bir defa daha depremin değil binanın öldürdüğü gerçeğiyle karşı karşıya kalındı. 1999 yılında meydana gelen depremden sonra ev satın alacaklar için aranan kriterlerin başında gelen depreme dayanıklılık, son yıllarda eskisine göre daha az sorgulanır hale gelmişti. Fakat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler “Binamız depreme karşı güvenli mi?” sorusunu tekrar ilk sıraya taşıdı. Risk tespiti yapan şirketlere başvurularda büyük yoğunluk var. İnsanlar deprem korkusuyla risk tespiti yapmaya koşuyor.

İLK BAKILACAKLAR ARASINDA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD), konut alırken ya da kiralarken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladığı rehberinde, “AFAD, konut alma ya da kiralama sürecinde evin büyüklüğü, manzarası, konumu gibi özelliklerin yanı sıra yapı güvenliğini de araştırmaları için insanlara çağrı yapıyor” deniliyor. Bu çerçevede, ilk bakılacaklar arasında ruhsat, binada sonradan değişiklik yapılıp yapılmadığı ve bölgedeki yapılar geliyor.

RUHSATLARI TAMAM MI?

İşte hem AFAD’ın hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayımladığı kriterlere göre ev sahibi ve kiracının dikkat etmesi gereken kriterler şu şekilde:

Bir konut alırken sorgulanması gereken ilk husus ruhsat. Binanın yapı ruhsatına sahip olması, yer aldığı bölgenin depremselliği ve zemin özellikleri dikkate alınarak mevzuatlara uygun hazırlanmış projelerinin olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, projesine uygunluğu denetlenerek tamamlanmış binalara yapı kullanma izin belgesi (iskan) belediyeler tarafından veriliyor. Bu belgenin bulunması, binanın denetim altında projesine uygun olarak inşa edildiği ve deprem gibi doğal afetlerde hayati önem arz eden (yangın tesisat raporu ve sığınak raporu gibi) hususların da mevzuatlara uygun olarak yerine getirildiğinin gösteriyor.

İşte detaylar...

 

ÇEVREDE KAÇAK YAPILAR VAR MI?

Binanızın arka, ön ve yan cephesinde bulunan kaçak binalar, özellikle meydana gelecek depremlerde hasar görme ihtimali yüksek olduğu için, binanızın da zarar görmesine neden olabilir.

PROJEYE UYGUN MU?

Öncelikle binanın projesine uygun yapılıp yapılmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Evin bağlı olduğu belediye aracılığıyla binanın projesine ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda binanın Deprem Yönetmeliği’ne uygunluğu da kontrol edilmesi gerekiyor. Marmara depremi öncesi binalar, bu yönetmelik olmadan inşa edilmişti.

BİNADA SONRADAN DEĞIŞİKLİK YAPILMIŞ MI?

İnşasından sonra binanın taşıyıcı sistemini negatif etkileyebilecek yapısal değişiklik yapılıp yapılmadığı araştırılması gerekiyor. Binanın taşıyıcı sistemiyle ilgili (kolon, kiriş, duvar vb.), resmi kurumlardan onay alınmadan herhangi bir müdahalede bulunulmamış olmalıdır.

HASAR RAPORU VAR MI?

Bina daha önce bir depremde zarar görmüşse, hasar raporu tutulmuş olabilir. Bu raporları incelemek ve hasarlı binalardan uzak durmak çok mühim.

ŞÜPHELİ DURUMDA TEST YAPTIRILMALI

İnsanlar, konutlarının ve işyerlerinin bulunduğu binanın; mühendislik hizmeti almadan yapıldığını, malzeme ve işçilik açısından teknik gerekliliklere uygun olmadığını, özellikle beton kalitesinin çok düşük olduğunu ve deprem bakımından risk barındırdığını düşünüyorlarsa, yetkin ve yetkili kuruluşlarca incelenmesini sağlamalı. İncelemeler neticesinde yapının depreme dayanıksız olduğu anlaşılırsa en kısa sürede, depreme karşı güçlendirmeli veya kentsel dönüşümle yenilenmeli.

Altın kahini İslam Memiş’ten çok kritik açıklamalar! “Ekonomik tufan geliyor” dedi ve ekledi!

2023 TOKİ kura çekimleri! TOKİ İstanbul kura çekimi ne zaman?

EYT'liler dikkat! EYT eksik prim koşulu belli oldu! Acil bakın!