23 / 06 / 2024

Evini 5 seneden sonra satana yüzde 40’a varan, birden fazla konutu olana katlamalı vergi geliyor!

 Evini 5 seneden sonra satana yüzde 40’a varan, birden fazla konutu olana katlamalı vergi geliyor!

Evini 5 seneden sonra satanlara yüzde 40’a varan oranlarda vergi gelebileceği belirtilirken, ayrıca 2 ve daha fazla evi olanların Emlak Vergisi de katlanabilir. 



Evini kiraya verenlerin ardından şimdi de evini satacaklara, birden çok evi olanlara kötü haber geldi. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre bütçe harcamalarına kaynak bulmak amacıyla rotanın konut sahiplerine çevrildiği ve birden fazla konutu olanlara katlamalı Emlak Vergisi ve tapu harcı yükünün geleceği kaydedildi.

Ayrıca konutunu 5’inci seneden sonra satanlardan da vergi alınmaya başlanması da bekleniyor. Konut satışlarında vergilerin de piyasa bedelleri üzerinden hesaplanacağı öne sürülüyor. Durum böyle olunca hem konut satanlar hem de konut alanlar yüklü vergilerle karşılaşabilir. Yeni düzenlemelerin ev fiyatlarında yeni bir zam dalgası yaratmasından da oldukça endişe ediliyor. Söz konusu bu düzenlemenin, yasa çıktıktan sonraki satışlara uygulanacağı belirtildi.

HAZİRAN AYINDA TBMM’DE

Sözcü'den Erdoğan Süzer imzalı habere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi reformuyla ilgili çalışmalarına hız verdi. Sözcü'nün ulaştığı vergi reformu taslağında, ev sahipleri ile evi yatırım aracı olarak kullananların daha fazla vergi ödemelerine neden olacak bazı düzenlemeler yer alıyor. 

 Evini 5 seneden sonra satana yüzde 40’a varan, birden fazla konutu olana katlamalı vergi geliyor!

Haziran ayının ilk haftasında TBMM’ye sunulması beklenen söz konusu taslağın milyonlarca konut sahibini etkileyecek vergi değişikliği şu şekilde olacak: Söz konusu mevcut düzenlemeye göre, satın alınan konut 5 sene elde bekletilip 5. seneden sonra satılırsa vergi ödenmiyor. Bu konut ilk 5 sene içerisinde satılırsa Maliye, değer artış kazancı üzerinden yüzde 15-40 oranında vergi alıyor. Yeni düzenlemeyle 5 sene istisnasının kaldırılması da bekleniyor. Satın alınan konutun üzerinden 5-10 hatta 50 sene de geçse satıldığı gün değer artış kazancı hesaplanıp vergisi alınacak.

SATIŞ FİYATI ESAS ALINACAK

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre taslak düzenlemeyle konut alım satımında belediyeden alınan ve gerçek değerin altında kalan rayiç bedel uygulamasının kaldırılacağı belirtiliyor. Ayrıca bunun dışında konutların güncel piyasa değeri esas alınacağı, güncel değerlerin de ekspertiz raporlarıyla belirleneceği kaydediliyor. Güncel fiyata geçilmesi evini satanlara ağır vergi yükü getirirken, alıcının ve satıcının ödediği yüzde 2’şerlik tapu harcında da artışlara sebep olabilir. Tüm bunların dışında kayıt dışılığı önlemek amacıyla tapu harcının düşürülmesinin görüşüldüğü de kaydedildi.

BİRDEN ÇOK KONUTA KATLAMALI VERGİ 

Söz konusu taslak düzenlemeyle birden çok konutu olanların 2., 3. ve diğer konutlarından daha yüksek oranlarda Emlak Vergisi alınması da planlanıyor. Örnek vermek gerekirse, 2 evi olanlar, 1. evi için 5 bin TL vergi ödüyorsa 2. evi için 7 bin 500 TL veya 10 bin TL ödemek zorunda kalabilir. Tapu harcı tutarları da birden çok konutu olanlarda katlamalı olarak artabilir.

 

Türklerin  yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları yüzde 62 artışla 597 milyon dolara ulaştı!

Emekliye ek zamda iki model 4 formül seçeneği! Refah payı ve taban aylık ne kadar olacak? 

Bakan Mehmet Şimşek, ‘Borsa oyun alanı değildir’ dedi. Vatandaş, ‘Bizi değil SPK’yı uyarın’ cevabını verdi


Geri Dön