30 / 06 / 2024

Evini dönüştüreceklere kritik uyarılar: Bunlara dikkat edin! Doğru müteahhit nasıl bulunur?

Evini dönüştüreceklere kritik uyarılar: Bunlara dikkat edin! Doğru müteahhit nasıl bulunur?

Dönüşüm için kolları sıvayan konut sahiplerinin en büyük endişesi güvenecekleri müteahhit bulabilmek. İNDER Başkanı Keçeli, “Müteahhidin geçmişine ve finansal durumuna iyi bakın” diye konuştu. İşte doğru müteahhit ile ilgili detaylar...



6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkie genelinde resmen kentsel dönüşüm seferberliği başladı. Vatandaş dönüşüm için hevesli fakat yanlış müteahhit seçimleri sebebiyle sorunlarla da karşı karşıya kalınabiliyor. 

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) tarafından vatandaşın doğru müteahhit seçebilmesi amacıyla 'Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Alanlarında Müteahhit Seçme Rehberi' hazırlandı.

İNDER Başkanı Engin Keçeli, konuya ilişkin açıklamasında "Müteahhit seçiminin, projenin başarısı adına kritik derecede önemli. Rehberle hem sektör profesyonellerine hem de ev sahiplerine yol gösteren pratik bilgiler sunuyoruz" ifadelerine yer verdi. Söz konusu rehberde 51 sorunun yanıtı yer alıyor.

Evini dönüştüreceklere kritik uyarılar: Bunlara dikkat edin! Doğru müteahhit nasıl bulunur?

Doğru ve güvenilir müteahhidi nasıl bulurum?

Kentsel dönüşüm sürecine girilmeden ve riskli yapı tespiti yapılmadan önce arsa sahipleri bir heyet belirleyerek müteahhit araştırmasında bulunmalı. Bu süreçte, öncelikle sektördeki referansları ve geçmiş projeleri incelemek önemlidir. Müteahhitlerin daha önce tamamladıkları projeler, iş kalitesi ve müşteri memnuniyeti hakkında önemli bilgiler sağlar. Ayrıca, müteahhidin finansal durumu ve projeyi zamanında tamamlama kapasitesi hakkında bilgi edinin.

Hangi yasal düzenlemelere dikkat etmeliyim?

Müteahhitlik Yetki Belgesi'ne sahip olduğundan emin olun. Geçmişteki projelerde karşılaştığı hukuki sorunlar, finansal sorunları ve varsa yaşadığı anlaşmazlıklar hakkında araştırma yapın. Sigorta poliçeleri ve teminat mektupları gibi güvenceleri olup olmadığını kontrol edin. Alt yüklenici ve tedarikçileri ile olan ilişkilerinin sağlıklı olup olmadığını araştırın.

Seçim yaparken en sık yapılan hatalar nelerdir?

Müteahhit seçiminde sık yapılan hatalardan biri, yeterli araştırma yapmadan yalnızca müteahhittin teklif ettiği metrekareye göre karar vermektir. Fiyat ve metrekare odaklı karar vermek, kaliteden ödün verilmesine yol açabilir. Düşük maliyetli veya fazla metrekareli bir teklif cazip görünse de işçilik kalitesi, malzeme standartları ve projenin zamanında tamamlanma durumları göz önünde bulundurulmalıdır.

Evini dönüştüreceklere kritik uyarılar: Bunlara dikkat edin! Doğru müteahhit nasıl bulunur?

Teminat olarak neler isteyebilirim?

Proje sürecinde güvence sağlamak için müteahhitten talep edebileceğiniz teminat türleri performans teminatı, ön ödeme teminatı, sözleşme kapsamında verilecek teminat mektubu, inşaat ipoteği ve garantör olabilir.

Sözleşmede yer alması gereken konular neler olmalı?

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde yer alması gereken konuların başında, yer teslimi, yapım ruhsatının alınması, inşaatın bitirilmesi ve fiili teslimden sonra iskân alınması için öngörülen sürelerin net bir şekilde yazılması gelir.

Evini dönüştüreceklere kritik uyarılar: Bunlara dikkat edin! Doğru müteahhit nasıl bulunur?

Proje tamamlanınca neye dikkat etmeliyim?

Projenin kalite standartlarına, teknik şartnamelere ve sözleşmede belirlenen koşullara uygun olarak tamamlanmış olup olmadığını, bitirilen işin eksik veya ayıplı olup olmadığını tespit edin. Eğer müteahhit, sorunları belirlenen süre içinde veya tatmin edici bir şekilde çözmezse, hukuki yollara başvurulabilir. Sözleşmeye teslim tarihleri ve bu tarihlerin gecikmesi durumunda uygulanacak cezai şartlar/ hak mahrumiyetine ilişkin hükümler net bir şekilde yazılmalı.

Müteahhitin vekalet istemesi durumunda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Müteahhidin vekalet istemesi durumunda, öncelikle vekaletin kapsamını ve sınırlarını net bir şekilde belirlemek önemlidir. Vekaletname, müteahhide hangi işlemleri yapma yetkisi verdiğini açıkça ifade etmelidir ve gereksiz geniş yetkilerden kaçınılmalıdır. Müteahhidin, özellikle mülkiyetle ilgili işlemler gibi kritik ve önemli işlemler için (satış gibi) vekalet istemesi durumunda, bu yetkinin kullanımıyla ilgili özel şartlar ve koşullar belirlenmelidir. Ayrıca vekaletnamenin geçerlilik süresi ve varsa iptal koşulları açıkça belirtilmelidir.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Marmara'da 'Büyük hareket var' dedi, 7.3'lük deprem uyarısı yaptı! 

Mağdur ev sahibinden kiralama için 'boş senet' açıklaması: Evi tutmadan boş senedi ver, çıkacağın zaman al!

Dolarda gerileme başlayacak mı? Ekonomistler '40 TL'ye yükselirse sürpriz olmaz' diyor! 1 dolar bugün kaç TL? 


Geri Dön