Kent Haberleri

Evini kiraya veren milyonlarca kişiye kritik uyarı! Bunu yaparsanız kira almak yerine borçlanırsınız!

Evinizi kime kiraya verdiğiniz, daha sonra sıkıntı yaşamamanız için oldukça önemli bir detay. Konutunuzu kiraya vermek isterken binlerce TL'lik ceza ile karşılaşabilirsiniz. İşte kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gerekenler...  İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından Kasım 2021'de yapılan açıklamaya göre; İstanbul ili genelinde ikamet izinli 644 bin 726, geçici koruma statüsündeki Suriyeli 535 bin 25 ve mülteci/şartlı mülteci statülerinde 2 bin 406 olmak üzere, tüm hukuki statülerde toplam 1 milyon 182 bin 157 yabancı yer alıyor

Konutlarını yabancılara kiraya veren ev sahipleri, binlerce TL'lik borçla karşılaşabiliyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından Kasım 2021'de yapılan açıklamaya göre; İstanbul ili genelinde ikamet izinli 644 bin 726, geçici koruma statüsündeki Suriyeli 535 bin 25 ve mülteci/şartlı mülteci statülerinde 2 bin 406 olmak üzere, tüm hukuki statülerde toplam 1 milyon 182 bin 157 yabancı yer alıyor. 

Türkiye genelinde ise ikamet izni, geçici koruma ve mülteci/şartlı mülteci statülerinde toplam 5 milyon 276 bin 471 yabancı olduğu ifade ediliyor.

 

Avukat Cansen Erdoğan, Türkiye’de yaşayan göçmenlere konut kiralarken dikkat edilmesi gerekenlere değindi. Posta'dan İpek Alemdar Göde'nin haberine göre; "Bazı il ve ilçelerde ciddi bir yabancı göçmen artışı söz konusu. Bunların çoğu da düzensiz. Bunların kontrolü için kritik adımlar atılıyor. Özellikle resmi makamlarca verilmiş herhangi bir izni olmayan yabancılara evini kiralayan kişilere her kişi için para cezası verilmesi ve hapis cezaları gündemde" açıklamasında bulundu ve konut sahiplerinin ise kiracılarının kaçak göçmen olup olmayacaklarını nerden bileceklerini merak ettiğini aktardı. 

Peki ev sahipleri yabancıya ev kiralarken nelere dikakt etmeli? İşte milyonlarca ev sahibini ilgilendiren detaylar....

Konuyla ilgili olarak açıklamasını "Bununla ilgili olarak şuna bakmak gerekiyor, kira sözleşmesinde Türk vatandaşları için TC kimlik numarası bölümü oluyor. Yabancılara mahsus da kimlik bilgisinin bu alana girilmesi gerekiyor" ifadeleriyle sürdüren Erdoğan, yabancılara mahsus kimlik bilgisinin, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nün sayfasında ‘yabancı kimlik numarası sorgulaması’ alanında yapıldığını vurguladı. 

 

Gayrimenkulü kiralayacak kişinin yabancı kimlik numarası olmaması halinde, o zaman bunların ülkede kaçak olup olmadığının da tespitinin kolaylaştığına dikkat çeken Avukat Erdoğan, kaçak göçmenlere verilen kiralık evlerin nasıl tespit edildiğini de açıkladı. 

Avukat Cansen Erdoğan, konuya ilişkin "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelere bakıldığı zamanda hem hapis hem de para cezası gündemde. İstanbul Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri var. Yerel kolluk kuvvetleri ile iş birliği içindeler" şeklinde konuştu ve düzensiz göçmenlerin yaşadıkları evlerin bu şekilde tespit edildiğini aktardı. 

 

"Dolayısıyla İstanbul Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü bu konuda aktif olarak rol oynuyorlar. Dolayısıyla burada bakıldığı zaman ülkemizde milyonlarca göçmen olduğu düşünülürse bunlara da kiralanan evlerin sayısı büyük boyutta" diye konuşarak, bunlara gerçekten müdahale edilmesi gerektiğini, son zamanlarda ciddi para cezalarının kesildiğini vurguladı.

OTELLERDE DE GEÇERLİ OLUYOR 

Avukat Cansen Erdoğan, bu durumun yalnızca konutlar için değil oteller için de geçerli olduğunun altını çizdi. "15 günün altında günü birlik ve haftalık olarak kaçak göçmenlere kiraya veren ve barındıran otel sahiplerine ciddi rakamda para cezalarının yanında 3 defa arka arkaya gelmesinde oteller için ruhsatın iptali, evler için ise süresiz mühürleme cezası var" açıklamasında bulunan Erdoğan, 26 bin Türk Lirası'ndan başlayan para cezaları ile hapis cezalarının gündemde olduğunu aktardı. 

Benzin, motorin ve LPG fiyatlarını gören inanamadı! Akaryakıta zam geldi mi? Opet, BP, PO 6 Kasım 2022 fiyat listesi

Altın gümbür gümbür geliyor! Bir bir açıklanan rakamları gören inanamadı! İşte son dakika altın fiyatları 6 Kasım 2022!

12 ay boyunca tam tamına 1.250 lira alacaksınız! Hesaplara peş peşe yatıyor! Sakın kaçırmayın!

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası 2023 zammıyla kaç lira olacak? Maaşlar bir bir hesaplandı! Hemen bakın!