29 / 04 / 2024

Evini kiraya verenler dikkat! Bu paralar geri alınacak!

Evini kiraya verenler dikkat! Bu paralar geri alınacak!

Evini kiraya veren pek çok kişi kira gelir vergisi ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki hangi harcamalar kira gelir vergisinden muaf oluyor? 



Ülkemizde yaşayan milyonlarca konut sahibi, kira gelir vergisi ile ilgili araştırmalar yapıyor. Ev sahipleri kira gelirinden elde ettikleri tutar üzerinden yıllık olarak vergi öderken bu vergiler için gerçekleştirilen düzenlemeler ile binlerce TL'ye ulaşan iade de alınabiliyor.

Peki hangi harcamalar kira gelir vergisinden muaf oluyor? İşte Halktv'nin konu ile ilgili haberi...

HANGİ HARCAMALAR KİRA GELİR VERGİSİNDEN MUAF?

1) Birden çok gayrimenkulden kira geliri elde edenler kiracı bulunamaması gibi sebeplerle fiilen kirada bulunmayan kısımlara isabet eden giderleri, kiraya verilmiş olan konutlardan elde edilen gayrisafi hâsılattan indirebiliyor.

2) Kiraya verilmiş olan gayrimenkulün idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemiyle orantılı idare giderleri gayrisafi hâsılattan indirilebiliyor. Ayrıca hakların kiraya verilmesi durumunda bunlarla ilgili idare giderleri hâsılattan indirilemiyor.

Evini kiraya verenler dikkat! Bu paralar geri alınacak!

Kiraya verilmiş olan gayrimenkullerin idaresi için yapılan genel giderlere örnek olarak, kiraya verilmiş olan gayrimenkullerin korunması için yapılan ödemeler, kapıcı ve bekçi giderleri ve kiraların tahsili için yapılan harcamalar şeklinde belirtilebiliyor.

3) Kiraya verilmiş olan mal ve haklara ilişkin sigorta giderleri gayrisafi hâsılattan düşürülebilir. Bu kapsamda gider olarak indirilebilecek  olan sigorta giderleri, kiraya verilmiş olan mal ve hakların korunmasına yönelik sigorta giderleridir.

4) Kiraya verilmiş olan mal ve haklar nedeniyle yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri gayrisafi hâsılattan düşürülebilir. Faiz giderlerinin indirim konusu yapılabilmesi için, borçlanmanın kiraya verilmiş olan mal ve haklar nedeniyle yapılmış olması gerekir. Kira getirisi olmayan mal ve haklar için yapılmış olan borçlar sebebiyle ödenmiş olan faizler, kira gelirinden düşülemez.

Konut şeklinde kiraya verilmiş olan bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 sene süreyle iktisap bedelinin yüzde 5’i gayrisafi hâsılattan indirilebilir. İktisap bedelinin yüzde 5’i tutarındaki söz konusu bu indirim, yalnızca ilgili gayrimenkule ait hâsılata uygulanabilir. İndirilmeyen bölüm gider fazlalığı sayılmaz. Yani ilgili senede indirim konusu yapılamazsa zarar olarak sonraki senelerde dikkate alınmaz.

Hâsılattan indirimine izin verilmiş olan gider, konut şeklinde kiraya verilmiş bir adet gayrimenkulle sınırlıdır. İş yeri şeklinde kiraya verilmiş olan gayrimenkullerin hâsılatından bu şekilde bir indirim yapılamayacağı gibi, birden çok kiraya verilen konutların yalnızca bir tanesi için indirim yapılabiliyor.

 

Her tahmini tutan SGK uzmanı emekli ikramiyesi için rakam verdi! Ne 10 bin ne de 20 bin!

Kiracılara müjde! Kira artış oranı yavaşlayacak!

Son 3 yılda yatırımcısına en çok temettü getirisi sağlayan hisseler!


Geri Dön