Sektörel

Evini yabancıya kiraya verenler dikkat! Sizin de başınıza gelebilir...

Kirasını geç ödeyen, konuta zarar veren, komşularıyla iyi geçinmeyen, kirayı ödemeden ülkeden giden bazı yabancı kiracılar son zamanlarda sık sık gündeme geliyor. Peki ev sahipleri bu durumla karşılaşırsa ne yapabilir?  Bütçelerine göre konut kiralayan yabancılarla mülk sahipleri arasında zaman zaman problemler de ortaya çıkabiliyor

Türkiye genelinde oturan yabancıların sayısı gün geçtikçe artış gösteriyor. Bütçelerine göre konut kiralayan yabancılarla mülk sahipleri arasında zaman zaman problemler de ortaya çıkabiliyor. 

Kirasını geç ödeyen, konuta zarar veren, komşularıyla iyi geçinmeyen, kirayı ödemeden ülkeden giden bazı yabancı kiracılara ilişkin mülk sahipleri ise yasal yolları kullanarak neler yapabileceğini araştırıyor.

Peki yabancı kiracılarla sorun yaşayan mülk sahipleri dava yoluna gidebilir mi? İşte ayrıntılar...

 

’Noter huzurunda yapılmalı’

Yabancıların kiralamalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, yabancı bir ülke vatandaşına kiralama yapılması durumunda kira sözleşmesinin noterde yapılmasının zorunlu olduğunun altını çizdi.

"İlk kez ikamet izni alacak olan yabancıların göç idaresine verecekleri belgelerde, bu noter onaylı kira kontratını ibraz etmeleri gerekiyor" ifadelerini kullanan Hakan Akdoğan, kira kontratına noter tarafından onay verilebilmesi için tarafların burada bir araya gelmesinin gerekli olduğunun altını çizdi. 

Bunun için pasaport tercümesinin gerektiğine dikkat çeken Hakan Akdoğan, "Kira sözleşmesine mutlaka pasaport numarası yazılması, pasaport örneği de alınmalıdır. Türkçe bilmeyen taraf varsa, yeminli tercüman eşliğinde bu kira sözleşmesinin yapılması gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

Akdoğan, tercümanın kira süresine ve başlangıç tarihine ilişkin maddeleri kiracıya da doğru olarak aktarmasının gerekli olduğunu vurguladı. 

Vize süresi incelenmeli

Kiraya verebilmek için mülk sahibi veya yasal vekili olmasının gerekli olduğunu dile getiren Akdoğan, kiracıya da tapu örneğinin ve belediyeden alınan numaratajın verilmesinin gerekli olduğunu belirterek, "Ayrıca kiracının pasaportundan ülkemize yasal yolla girip girmediği ve vize süresi de incelenmelidir" dedi. 

Dava açabilirsiniz

Herhangi bir problemle karşılaşıldığında mütekabiliyet kapsamında dava açılabileceğine dikkat çeken Akdoğan, kirayı ödemeden yurt dışına giden kiracılar için de ikili anlaşmalar kapsamında ülkelerinde dava açılıp kaybedilen bedellerin talep edilebileceğini vurguladı. 

Konuta zarar veren kiracılara karşı mülk sahiplerinin haklarıyla ilgili olarak da Akdoğan, depozito ile zararın giderilmesinin bekleneceğine, depozitonun yetmemesi durumunda ise zararların tespiti gerçekleştirilerek masrafların istenebileceğine dikkat çekti. 

Konut fiyatlarındaki artışta yabancıların etkisi! 

Yabancılar ve gurbetçiler Türkiye'deki konutlara akın ediyor!