Genel

Evinin bahçesindeki kaçak kilise önünde mevlit okuttu!

Bosna-Hersek ’in Srebrenitsa kenti yakınlarındaki Konyeviç Polye köyündeki evinin bahçesine yaptırılan kaçak kilisenin yıkılması için verdiği mücadeleyle tanınan Fata Orloviç, mahkeme kararına rağmen halen yıkılmayan söz konusu kilisenin önünde mevlit oku

Temmuz 1995 yılında 8 bin Müslüman erkeğin katledildiği Srebrenitsa kenti yakınlarındaki Konyeviç Polye 'deki evinin bahçesinde bulunan kaçak kilisenin önünde 68 yaşındaki Fata Orloviç 'in okuttuğu mevlite çok sayıda Boşnak kadın katıldı. Okunan mevlitin ardından bahçede toplanan Boşnak kadınlar dua ettikten sonra dağıldı.

Bahçesinde ruhsatsız olarak inşa edilen kilisenin yıkılması için 11 yıldır mücadele eden, zaman zaman bölgedeki Sırp polisler tarafından darp edilerek hastaneye kaldırılan Fata Orloviç, evinin önünde mevlit organize etmeyi uzun yıllardır düşündüğünü, bu düşüncesini hayata geçirdiği için çok mutlu olduğunu söyledi.

Sağlığının müsaade etmesi halinde bu mevliti gelecek yıl da düzenleyeceğini belirten Orloviç, 'Bu kilise yıkılana kadar ben mevlit okutmaya devam edeceğim. Kilise yıkıldıktan sonra ise hac vazifemi yerine getireceğim' dedi.

11 yaşındayken oruç tutmaya başladığını, bugüne kadar hiçbir ramazanı oruçsuz geçirmediğini ifade eden Fata Orloviç, 'Oruç bizim simgemiz, bizi ayrıcalıklı, farklı kılan bir nimettir' dedi. Orloviç, ABD 'de yaşayan 7 çocuğundan ayrı, sırf evinin bahçesindeki kaçak kiliseyi yıktırmak için doğduğu topraklarda kalmayı tercih ettiğini vurgulayarak, iftarları ise komşularıyla birlikte açtığını dile getirdi. Fata Orloviç 'in organize ettiği mevlite katılan, ABD 'de yaşayan Boşnak asıllı Senada Cvrk Pargan, 'Fata ninenin attığı cesur adımlara destek vermek için buradayım. Bu kadının kendine olan güvenine ve cesaretine hayranım' dedi.

Bosna-Hersek 'in Teşany kentinden gelen Yasmina Delykiç ise Fata ninenin yıllardır kendisine ait olan arazisine kaçak yaptırılan kilise için verdiği mücadeleden övgüyle söz ederek, 'Bu gururlu kadının organize ettiği bu etkinliğe katılmak onur verici bir olaydır' dedi. Saraybosnalı Mukelefa Filipoviç de Fata Orloviç 'in organize ettiği mevlite katılmak için 10 kişilik bir grupla buraya geldiklerini ifade etti.

FATA NİNE

Srebrenitsa yakınlarındaki Konyeviç Polye köyünde Bosna 'daki savaş başlamadan eşi ve 7 çocuğuyla birlikte yaşayan Fata Orloviç, savaş sırasında Sırplar tarafından Tuzla 'daki toplama kampına götürüldü. Savaşta eşi Saçir Orloviç ile 22 yakınını kaybeden Orloviç, bir süre kampta, ardından farklı bölgelerde mülteci olarak yaşadı. ABD 'ye giden 4 'ü erkek, 3 'ü kız 7 çocuğunun tüm ısrarlarına rağmen doğduğu toprakları terk etmek istemeyen Fata Orloviç, 1995 yılında savaşı bitiren Dayton Anlaşması 'nın imzalanmasının ardından 'mültecilerin evlerine dönebileceği' maddesini dikkate alarak, 1999 yılında köyüne döndü. Köye döndüğünde evinin bahçesinde, bölgeye yerleşen Sırplar tarafından kaçak kilise yaptırıldığını gören Fata Orloviç, arazisine izinsiz yaptırılan kilisenin kaldırılması için hukuk mücadelesi başlattı. Kilisenin yıkılmaması için kendisine teklif edilen milyon dolarları reddeden Orloviç, 11 yıl süren hukuk mücadelesini geçen yıl kazandı.

Mahkemenin, kilisenin geçen yıl 25 Mayıs 'ta yıkılacağını açıklamasına rağmen, halen bu karar uygulanmadı. Fata Orloviç, evinin bahçesindeki kiliseye ayine gelenlerle tartışmasından dolayı, sık sık karakola götürülüyor ve polisten şiddet görüyor.

AA