Evinizi yenilenirken tesisat yalıtımını ihmal etmeyin!
Sonbaharın yaklaşmasıyla kışa hazırlıklar başlıyor ve tadilatlar kaçınılmaz oluyor. Boya ve ev içindeki tamiratların yanı sıra tesisatın da elden geçirilmesi daha sağlam ve konforlu bir yaşam alanı sunuyor.
Sonbaharın yaklaşmasıyla kışa hazırlıklar başlıyor ve tadilatlar kaçınılmaz oluyor. Boya ve ev içindeki tamiratların yanı sıra tesisatın da elden geçirilmesi daha sağlam ve konforlu bir yaşam alanı sunuyor. Çoğumuzun aklına bile gelmeyen tesisat, aslında bir evde yenilenmesi gereken unsurların başında geliyor. Hem evin alt yapısını güçlendiren hem de kış aylarında tasarruf sağlayan tesisat tadilatları kimi zaman su baskınlarını kimi zaman da donmaları önlüyor. Tesisat tadilatında en önemli işlemlerin başında ise tesisat yalıtımı geliyor. Doğru malzeme ile işinin ehli kişilerce gerçekleştirilen yalıtım sayesinde, evler uzun ömürlü ve güvenli tesisata sahip oluyor.
Evlerde yapılan tesisat yalıtımı; enerji tasarrufu sağlıyor çünkü yalıtım mekânların çok daha kolay ve hızlı bir şekilde ısınmalarına ve yakalanan ısının uzun süre korunmasına olanak tanıyor. Kazan dairesinden çıkan sıcak borular dairelere ulaşana kadar suyun sıcaklığını ve dolayısıyla enerjisini muhafaza ediyor. Daireye ulaşana kadar borulardaki sıcaklığın düşmesi, dairenin geç ısınmasına, dönüş borusundaki suyun daha fazla soğumasına ve kazanın bunu tekrar ısıtması için daha fazla yakıt (enerji) harcamasına sebep oluyor. Borulardaki sıcaklığın belli bir derecenin altına düşmesi de kazanın verimliliğini düşürüyor. Borulardan geçen su sıcaklığının aynı seviyede kalması yalıtım sayesinde sağlanıyor.
Kış aylarında en fazla görülen ve zor durumlar yaratan bir diğer konu da su borularındaki donmalardır. Özellikle de bina girişlerindeki vanalarda suyun gece boyunca donması sebebiyle vanalarda patlamalar meydana gelir. Su borularındaki donmalara karşı alınabilecek en iyi önlemin yalıtım olduğu biliniyor. Bina dışındaki borulara uygulanacak yalıtım işlemi kapsamında vana ceketi sarılması kış aylarında oluşan bu güç durumun önüne geçiyor.
Yeni inşa edilen binalarda tesisat yalıtımı önem taşırken tesisat yalıtımını sonradan da yapabilmek mümkün…
Tesisat yalıtımı için ana nokta tesisatlara kolay ulaşabilmektir. Yalıtım uygulaması yapılırken yalıtımın türü ve kalınlığı borunun yerine göre (iki boru arası, boru-duvar ve boru- tavan arası mesafeye) seçilir.
Tesisat yalıtımında genellikle Camyünü Prefabrik Boru ve vana ceketleri ile yapılan yalıtımlar kolaylıkla uygulanabiliyor ve geri ödeme sürelerini de kısaltıyor. Kalorifer tesisatlarında en etkili çözümü İzocam Camyünü Prefabrik Borular sunuyor. Camyünü malzemeler yanmaz olması ve sıcaklık yükseldikçe performansından ödün vermemesi nedeniyle en sağlıklı tesisat yalıtımı ürünleri olarak öne çıkıyor. Bunun yanı sıra tesisatlarda vanaların yalıtılması amacıyla kullanılan İzocam vana ceketleri de beklentilerin çok üzerinde çözümler üretiyor. Vana ceketlerinin esneklik özelliği uygulama mekanlarının dar olduğu yerlerde büyük avantajlar sağlıyor.
Tesisat yalıtımı uygulamalarının işinin ehli ve alanında uzman kişilerce yapılması dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor. Çünkü tesisatta ve ekipmanlarda açıklık bırakılmaması, boruların ekipmanlarının ve vanaların tamamının yalıtılması gibi teknik detaylar ancak bu işin uzmanları tarafından uygulanabilecek işlemlerdir. Boruların uygun kalınlıklarda yalıtılabilmesi için montajı yapan ustaların konu hakkında bilgilendirilmeleri önem taşıyor. Çünkü boruların montajlarının birbirlerine, duvara veya tavana çok yakın yapılmaması gerekiyor.