Sektörel

Evlendikten sonra alınan gayrimenkul ortak mıdır?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu "Evlendikten sonra alınan gayrimenkul ortak mıdır?" sorusuna yanıt verdi..

Ben evlenmeden önce bir daire satın almıştım. Şimdi bunu satıp başka bir daire almak istiyorum. Bu yeni daire evlilik içi olması nedeni ile edinilmiş mallara dahil olur mu? #Z. 


Şu edinilmiş mallara katılma sistemi tam bir bulmaca. Sanki içinden çıkılmasın diye icat edilmiş. Bir ara boşanmalarda kolaylık sağlanmıştı, şimdi boşanma veya edinilmiş mallara katılma rejimine ait davalar bu sistem nedeni ile yıllarca sürüyor. Taraflar perişan. 

Size yanıt vermeden önce edinilmiş mallar ile şahsi malların ayrıldığını söyleyeyim. 1 Ocak 2002 den önce edinilen mallar ile evlilik birliğinden önce edinilen mallar, miras yolu ile veya karşılıksız kazanma yolu ile elde edilen mallar, manevi tazminat alacakları ve kişisel mallar yerine geçen değerler bu sistemin dışındadır. Yani evlilik birliği içinde edinilmiş olsa bile şahsi malların yerine geçen değerler edinilmiş mal olarak değerlendirilmeyecek. 


Sizin evlenmeden önce edindiğiniz gayrimenkul bu sistemin dışında olduğuna ve bunu satıp bu para ile yenisini alacağınıza göre yeni daire kişisel mal yerine geçen değer olarak kabul edilmelidir. 

Ancak elbette hayatın içindeki olaylar bu kadar basit değil. Şayet satılan evle alınan evin değerleri aynı ise mesele yok, bu şahsi mal. Peki satılan evin değeri düşük olup, üzerine para ilave edilerek yeni ev alınmışsa ne olacak? Zira ilave değer, edinilmiş mallardan ödenmiştir. İşte bu durumda rejim sona erdiğinde örneğin boşanmada veya ölüm halinde bu fazla ödenen para edinilmiş mallara katılma rejimi dahilinde olarak kabul edilip hesaba katılacak? Hesap nasıl mı yapılır? İşte bunun yanıtı uzun, yapana da kolay gelsin. 


Tamer Heper-Posta