28 / 04 / 2024

Evlenecek çiftlere müjde! Aile ve Gençlik Fonu teklifi komisyondan geçti!

Evlenecek çiftlere müjde! Aile ve Gençlik Fonu teklifi komisyondan geçti!

Evlenecek çiftlere iki yıl boyunca ödemesiz kredi verilmesini kapsayan, 'Aile ve Gençlik Fonu Kurulmasına İlişkin Kanun Teklifi', TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi.



Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AK Parti  Ankara  Milletvekili Vedat Bilgin başkanlığında bir araya geldi. Bilgin, teklifin ilk imza sahibi AK Parti  İzmir  Milletvekili Eyüp Kadir İnan'a söz verdi. İnan, kanun teklifiyle gelecek jenerasyonların sağlıklı aile ortamında hayata hazırlanması ve toplum refahının sürdürülebilirliğinin sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Fondan faydalanacak genç sayısını en yüksekte tutmak amacıyla yasada bir yaş sınırı belirtmediklerini ifade eden İnan, "Yaş sınırları proje çerçevesinde ilin ve bölgenin özelliğine göre, oradaki gençlerin durumlarına göre değerlendirilecek ve esnetilecektir. Amacımız, bir an önce Türkiye genelinde gençlerimizin hepsine ulaşmaktır" şeklinde konuştu.

Evlenecek çiftlere müjde! Aile ve Gençlik Fonu teklifi komisyondan geçti!

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Milletvekillerinin konuşmalarından sonra teklifin maddeleri okundu ve ardından oylamaya sunuldu. Kanun teklifi çerçevesinde; kanunun hedefinin gerçekleştirilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz Aile ve Gençlik Fonu kurulacak. Söz konusu fonun yönetim kurulunda, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve bunun yanı sıra, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı bulunacak. Kurul kararları oy çokluğu ile alınacak. Ayrıca, bakan yardımcıları ilgili bakanlar tarafından görevlendirilecek. Fon, yönetim kurulunca yönetilecek. Fondan kaynak aktarımı gerçekleştirilecek projeleri, aktarılacak kaynak tutarını ve harcama programlarını belirleme konusunda yine yönetim kurulu yetkili olacak.

Evlenecek çiftlere müjde! Aile ve Gençlik Fonu teklifi komisyondan geçti!

Fonun kaynakları ise Türk Petrol Yasası çerçevesinde tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hakkının yüzde 20'sinden, yasa ve kararnamelerle kurulu olan ve kurulacak fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10'una kadar aktarılacak miktarlardan, geri ödeme öngörülen projeler doğrultusunda geri ödemelerden ortaya çıkacak tutarlardan, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım ve hibelerden, diğer gelirlerden meydana gelecek. Türk Petrol Yasası kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Yasası doğrultusunda tahsil edilen devlet hakkının oranını sıfıra kadar indirmeye veya bu oranı 2 katına kadar çıkarmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Yasa teklifi, görüşmeden sonra oy çokluğu ile kabul edildi.

Kentsel dönüşümde rant iddiası! 3 il için mi çıkarıldı?

Kentsel dönüşümde elbirliği mülkiyetindeki hissedarların durumu ne olacak?

İstanbul’da rezerv alan tartışması! Şehir içinde rezerv alan olacak mı?


Geri Dön