Ekonomi

Evlenecekler dikkat! Bu şartları yerine getirin, destek ödemesi alın

Yuva kurmak isteyenlere devlet tarafından destek ödemesi sağlanıyor.  Bilindiği üzere evlenme ödeneği ile kız çocuklarına 24 maaşlık toplu ödeme yapılmakta. Ocak ayında yaşanan artış ile ödeme miktarı 21 liradan 33 bin liraya kadar çıktı. İşte şartlar...Yasalarımız çalışanlara, emeklilere, annelere ve engellilere pek çok avantajlar sağlarken, evlenecek gençler için de bazı destek veriliyor

Sosyal yardım ödemeleri ile birçok kalemde destek veriliyor. Yasalarımız çalışanlara, emeklilere, annelere ve engellilere pek çok avantajlar sağlarken, evlenecek gençler için de bazı destek veriliyor. Çeyiz yardımı ödemesi de destekler arasında bulunmakta. Yuva kurmak isteyen gençlere verilen destek ödemesi için tutarlar belli oldu. İşte, çeyiz yardımı ödeneği başvuruları için son ayrıntılar...

Yasalarımız çalışanlara, emeklilere, annelere ve engellilere pek çok avantajlar sağlarken, evlenecek gençler için de bazı destek mekanizmalarını barındırmakta. Bu desteklerden biri de çeyiz yardımı olarak karşımıza çıkıyor. SSK ve Bağ-Kur'dan ölüm aylığı alan kız çocuklarına 24 maaş tutarında evlenme ödeneği imkanı bulunmakta.

Vefat eden memurların aylıklarını alan yakınları için ise 12 maaş tutarındaki evlenme ikramiyesi devreye giriyor. Üstelik burada dul eşe bile evlenmesi halinde ödeme alma imkanı oluyor.

NASIL ALINACAK?

SSK ve Bağ-Kur'dan ölüm aylığı alan kız çocuklarına ödenen çeyiz yardımı yani evlenme ödeneği ile ilgili çok sayıda merak edilen konu bulunuyor. İşte bu soruların yanıtları…

-KİMLER YARARLANIYOR, YAŞ SINIRI VAR MI?

Ölüm aylığı alan kız çocukları evlendikleri takdirde bu yardımdan yararlanabiliyor. Burada kadının yaşına bakılmıyor. Evlenmesi ve evlendiği sırada maaşın ödeniyor olması yeterli oluyor.

- NE KADAR PARA ÖDENİYOR?

Bu paranın miktarını ölüm aylığı belirliyor. Evlenme ödeneği 24 maaşın toplamından oluşuyor. Ek ödemeler varsa bunlar hariç tutuluyor. Örneğin; her ay 2 bin lira ölüm aylığı alan bir kız çocuğuna, evlenme ödeneği olarak toplam 48 bin lira ödeniyor.

5 bin 500 lira taban emekli aylığı düzenlemesiyle yüzde 25 hissesi olan çocuğun en düşük ölüm aylığı bu ay 875 liradan bin 375 liraya çıkıyor. Buna göre en düşük ödeme 21 bin liradan 33 bin liraya yükseliyor.

- HER EVLENEN BU ÖDEMEYİ ALABİLİYOR MU?

Bu yardımdan faydalanmak için evlenmek ve evlendiği sırada maaş almaya devam ediyor olmak yeterli oluyor. Ayrıca evlendikten sonra belgelerle Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yazılı olarak başvurmak da şart.

- BAŞVURU İÇİN BELLİ BİR SÜRE VAR MI?

Başvuru için 5 yıllık bir hak düşürücü süre bulunuyor. Bu süre içinde başvurmayan kız çocuğunun hakkı yanıyor.

- HEM EVLENME ÖDENEĞİ HEM MAAŞ ALINIR MI?

Hayır. Evlenince ölüm aylığı kesiliyor. Bunun yerine 2 yıllık maaş peşin olarak veriliyor. Dolayısıyla eşinden boşanmadan ya da eşinin ölümü olmadan maaş alamıyor. Eğer evlilik 2 yıldan önce sona ererse kız çocuk yeniden maaş bağlanması için 2 yılın dolmasını bekliyor.

- İKİNCİ EVLİLİK YAPANLARA DA VERİLİYOR MU?

Evlenme ödeneği almak için yetim kızın bir kez hakkı bulunuyor.

- DİĞER HAK SAHİPLERİNİN MAAŞI ETKİLENİYOR MU?

Evet. Örneğin 2 kız kardeş maaş alıyorsa, evlenen kızın 24 aylık süresi bittiğinde, diğer kardeşin maaş oranı artıyor.

MEMUR YAKININA 12 MAAŞ İKRAMİYE

Memurlar için ise farklı bir uygulama bulunuyor. Bu fark desteğin kapsamında ve tutarında ortaya çıkıyor. Evlenme ikramiyesi adı altında 12 aylık tutarında ödeme yapılırken, dul eş için de ödeme imkanı bulunuyor.

Kız çocuklarının yanı sıra dul memur eşe de evlenmesi halinde 12 aylık çeyiz ikramiyesi ödeniyor. Ayrıca anne oğlundan veya kızından dolayı Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alıyorsa, evlenmesi halinde yine maaşının 12 katı kadar çeyiz yardımı sağlanıyor.

AYLIĞA GÖRE NE KADAR ÖDENECEK?

SSK VE BAĞ-KUR'DAN AYLIK ALANLAR İÇİN:

Ölüm aylığı: 1.375 TL

Evlenme ödeneği: 33.000 TL

Ölüm aylığı: 1.500 TL

Evlenme ödeneği: 36.000 TL

Ölüm aylığı: 1.750 TL

Evlenme ödeneği: 42.000 TL

Ölüm aylığı: 2.000 TL

Evlenme ödeneği: 48.000 TL

Ölüm aylığı: 2.250 TL

Evlenme ödeneği: 54.000 TL

Ölüm aylığı: 2.500 TL

Evlenme ödeneği: 60.000 TL

Ölüm aylığı: 2.750 TL

Evlenme ödeneği: 66.000 TL

Ölüm aylığı: 3.000 TL

Evlenme ödeneği: 72.000 TL

Ölüm aylığı: 3.250 TL

Evlenme ödeneği: 78.000 TL

Ölüm aylığı: 3.500 TL

Evlenme ödeneği: 84.000 TL

Ölüm aylığı: 4.000 TL

Evlenme ödeneği: 96.000 TL