Kent Haberleri

Evleneceklere 36 bin lira destek! 2023 çeyiz desteği ne kadar?

Yeni evlenecek gençler devletin sunduğu çeyiz desteği ve tazminat desteğini araştırıyor. Maddi nedenlerden dolayı evlenemeyen gençlere devletten müjde geldi. Gençler, devletin sağlamış olduğu çeyiz parası ve tazminat desteği ne kadar sorusuna yanıt arıyor. İşte bütün ayrıntılar…Çeyiz hesabı ile devletten evlilik için yardım almak mümkün

Devlet tarafından sağlanan önemli desteklerden birisi olan çeyiz ödeneğini almak için belirli şartları karşılamak gerekiyor. Çeyiz hesabı ile devletten evlilik için yardım almak mümkün. Devletin sunduğu desteklerden biri de tazminat parası olarak biliniyor. Evlendikten sonra verilen çeyiz parası, maddi durumu olmayan evlenecek vatandaşlar için büyük kolaylık sağlıyor. Çeyiz parası ödemeleri, ilk evliliğini 27 yaşından önce yapanlara da veriliyor. Peki çeyiz yardımı almak için hangi şartlar gerekiyor?

3 YILLIK ÇEYİZ HESABINIZ OLMALI

Çeyiz parası desteği alabilmek için 3 yıl bankada çeyiz hesabı kullanmış olmanız gerekiyor. 24 yaşında açılan çeyiz hesabında gençlerin biriktirmiş olduğu paraya ek olarak yapılan hesaplamalar sonucu devlet hibe veriyor.

ÇEYİZ DESTEĞİ 36 BİN LİRA

2023 yılında yüzde 122,93'e çıkan yeniden değerleme oranı yansıtılırsa, gençlerin alacağı çeyiz desteği tutarı 16 bin 394 liradan, 36 bin 548 liraya çıkmış olacak.

YENİ EVLENEN KADINLARA KIDEM TAZMİNATI VERİLİYOR

İşyerinde en az 1 yıl çalışan kadınlar evlendiklerinde tazminat hakkı kazanabiliyor. Kadınların kıdem tazminatı almak için evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde işten ayrılması gerekiyor. Bu haktan yararlanmak isteyen çalışan kadınlar evli olduklarına dair olan belgeyi işverene sunmak zorunda. İş yerinden ayrılmanın gerekçesinin evlilik olduğu açıkça belirtilmeli.

 

 

ÇEYİZ DESTEĞİ 73 BİN LİRAYA ÇIKABİLİR

Evlenmeyi düşünen gençler isterlerse mevduat hesabı açarak biriktirdikleri paraya faiz getirisi de sağlayabilir. Evlenmek isteyen çiftler ayrı ayrı olarak hesap açmaları halinde devlet tarafından ödenen çeyiz hesabı desteği 73 bin liraya kadar çıkabiliyor.

ÇEYİZ HESABI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Her sene tutarı güncellenen devletin çeyiz desteği 2023 yılı itibariyla yükselecek.Her yıl açıklanan yeniden değerleme oranı üzerinden rakamlar güncelleniyor. Çeyiz hesabı açan bankalar üzerinden yapılan başvuruda evlenmeden önce çeyiz hesabı açarak en az 3 sene boyunca bu hesapta birikim yapmak gerekiyor. Bu kişilere evlilik öncesi biriktirdikleri paraya ek olarak devlet de hibe para yardımı yapıyor.

ÇEYİZ HESABI AÇMANIN ŞARTLARI NELER?

24 yaşını doldurmamış ve daha önce evlilik yapmamış Türk vatandaşı olan, evlilik tarihinden önce en az 3 yıl hesabına düzenli ödeme yapan, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapan ve evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleri ile başvuranlar devlet katkılı Çeyiz Hesabı’ndan faydalanabilecek.

Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabiliyor.

Adınıza borç çıkabilir! E-Devlet’ten hemen kontrol edin!

EYT’liler ne kadar maaş alacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte bütün detaylar…

Kredi notu neden düşer? Kredi notunun düşmemesi için ne yapmak gerekir?