29 / 04 / 2024

Evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenen bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Bu vergi, belediyelerin sunmuş olduğu çevre ve temizlik hizmetleri için ödeniyor. Peki, evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?



Evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenen bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Bu vergi, belediyelerin sunmuş olduğu çevre ve temizlik hizmetleri için ödeniyor.


Mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödenen çevre temizlik vergisinde mükellef taşınmazın sahibi değil, kullanıcısı oluyor.


Eğer yapıda kiracı varsa verginin mükellefi de kiracı oluyor. Evler hariç diğer yapılar için vergi iki eşit taksit halinde belediyeye ödeniyor. Peki, evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?


Evlerde çevre temizlik vergisi su faturalarına yansıtılıyor. 2015 yılı ev çevre temizlik vergisi tarifesi şu şekilde:


Evlere ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanacaktır.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.


Çevre temizlik vergisi ödemeleri için son 8 gün!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön