Ekonomi

Evlerde doğal gaz kısıtlanacak

Avrupa ülkeleri doğal gaz kriziyle ilgili çeşitli tedbirler almaya ve acil eylem planlarını oluşturmaya başladı. Alınacak tedbirler arasında tüketiciye ek vergi de var, konutlardan kesip sanayiye aktarma da. Rusya'nın Kuzey Akım boru hattından gaz akışını kesmesi Avrupa ülkelerini çeşitli kısıtlama tedbirleri almaya yöneltiyor

Avrupa'da bu kış başta doğal gaz olmak üzere enerjiyle ilgili büyük bir  krizi yaşanması bekleniyor. Rusya'nın Kuzey Akım boru hattından gaz akışını kesmesi Avrupa ülkelerini çeşitli kısıtlama tedbirleri almaya yöneltiyor. Alınacak tedbirler arasında ek vergi getirilmesi de sektörel öncelik sıralaması yapılması da evlerde tüketim kısıtlamasına gidilmesi de var.

Almanya'da ek vergi gündemde

3 aylık doğal gazı kaldığı bildirilen Almanya stoklarını artırmak için çareler ararken halka tüketimi kısma çağrılarında bulunuyor. Alman hükümeti enerji maliyetlerinin artması nedeniyle tüketiciler geçici bir vergi getirmeyi planlarken kriz nedeniyle bazı tüketicilere kullanımda bazılarına ise kesintide öncelik tanınabileceğini açıkladı.

Almanya enerji düzenleme kurumu Başkanı Klaus Mueller gaz stoklarının yüzde 77 oranında dolu olduğunu belirtirken Rusya'nın akışı tamamen kesmesi durumunda ancak 2- 2.5 ay yetecek stokları bulunduğunu ifade etti.

 

Çekya evlerde tüketimi kısacak

Çekya ise doğal gaz kıtlığına karşı hazırlık planı yaparken, sanayide üretimin devam edebilmesi için evlerin kullanımında doğal gaz kesintilerinin olabileceğini açıkladı. Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sıkela, basına yaptığı açıklamada acil durum lan edilmesi halinde yürürlüğe girmek üzere ısınma kurallarına ilişkin yeni bir yönetmelik hazırladıklarını bildirdi. Hazırlanan yeni yönetmeliğe göre kamu binaları daha az ısıtılacak ve evlerde ısı 20 dereceden 18'e, banyolar ise 24 dereceden 19 dereceye düşürülecek. Önemli sanayi sektörlerini ayakta tutmak içi acil eylem planı hazırlayan Çekya'da artan enerji maliyetleri nedeniyle hane başına 204 avro parasal yardım yapılması da gündemde.

Türkiye'de sanayici sözleşme yapamıyor

Öte yandan Türkiye'de de küresel kriz, Rusya-Ukrayna savaşı, doğal gaz ve kömür maliyetlerinin artışı ve kuraklık gibi nedenlerle artan üretim maliyetleri, sanayicileri ve elektrik üreticilerini karşı karşıya getirdi. Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre elektrik tedarik şirketleri,  sanayicilere elektrik birim fiyatlarını yüzde 20-35 seviyelerinde artıran teklifler sunuyor.

Tedarik şirketleri maliyet artışları nedeniyle süreli elektrik sözleşmelerinde 3.0 - 3,5 olan elektrik birim fiyatını (kilovatsaat) için 4,0-4,2 TL’ye çıkarmak istiyor.

Sanayiciler ise  elektriğe gelecek zammın maliyetlerini artıracağını, dünya piyasalarındaki resesyon beklentisi ve iç pazarda alım gücünün son derece düşmesi nedeniyle maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtamayacaklarını belirtirken elektrik alım sözleşmelerinin yenilenemediğini ve durma noktasına geldiğini belirtiyor.

 

https://emlakkulisi.com/bu-kis-cok-zor-gececek-kapida-bekleyen-tehlike/718589

https://emlakkulisi.com/dogal-gazda-sikinti-artiyor-bir-haftada-fiyatlar-yuzde-20-yukseldi/718460