20 / 05 / 2024

Evlerde yeni sezon modası doğallık ve sadelik!

Evlerde yeni sezon modası doğallık ve sadelik!

Melda Narmanlı Çimen: Ağaç kabukları, yeşil yapraklar, ıslak çimler, primitif formlar, toprak renkleri... Çiçeklerin genzinizi yakan kokusu... Sevdiniz mi O halde geri dönmeyin ve rustik country stiliyle kırları evinize getirin...



Natürellik ve sadelik kodlarıyla donanan yeni sezon stilleri, aslında malzeme ve formların doğada olduğu gibi işlenmeden ve değiştirilmeden kullanılmasını öngörüyor. Rustik country, bu arayışa cevap veren stillerden biri.
Bugüne kadar şehir dışındaki hafta sonu evleri ve güneydeki yazlık evler tarafından uygulanmış olsa da, doğaya yaklaşma ihtiyacımızdan kaynaklanan dürtülerle artık şehir sınırlarının içine de girmiş durumda.
Tüm karışıklıklardan uzak kırsal yaşamın katıksız sadeliğinden ilham alan, gösterişsiz, uğraşsız ve doğal bir atmosfer armağan eden rustik country, iç mekanlara saflık, dinginlik ve rahatlık vaat ediyor.

Mimari anahtarlar

Sadelik, bu tarz bir iç mekânın mimarisindeki anahtar kelime. Mobilyalarda olduğu gibi, mimari elemanlar da üzerinde uzun süre kafa yorulmuş değil, gelişigüzel bir çekiciliğe sahip olmalı.
Bu tarzın belirgin birçok elemanı tamamen ihtiyaçtan doğmuş. Örneğin, her evde mutlaka hem ocak hem de ısınma amaçlı kullanılan birer şömine bulunuyor. Evdeki günlük hayat, ana yaşam alanının odak noktası olan bu sıcak bölümün çevresinde geçiyor.
Evin her köşesindeki gömme dolaplar ve mimari tasarımın doğası gereği ortaya çıkan girinti, çıkıntı ve nişler, depolama alanları olarak kullanılıyor.

Alçakgönüllü ve rahat seçimler

Geleneksel dekorasyon tarzları ve dönemsel stillerden farklı olarak; mükemmel olmayan, eskimiş-eskitilmiş, hatta bozuk ne varsa bu tarzın bir parçası olarak değer kazanıyor.
Geçmişin el işçiliğine referans yapan ahşap, seramik, bakır gibi malzemeler, el yapımı ürünler ve natürel tekstiller yeniden değerleniyor.
Rustik country tarzını diğerlerinden ayırt eden en önemli unsur, zamanın iç mekâna getirdiği aşınma, kuruma, paslanma ve solmaların dekorasyonun bir parçası olarak kullanılması.
Bununla birlikte bu mobilyalar zevkinize göre ufak değişiklikler geçirebilir. Örneğin, sandalye ve koltukların döşemeleri ile ahşap aksamlı mobilyaların renkleri patine efektli boyalarla yenilenebilir. Ya da tam tersi mobilyanın üzerindeki boya, bölgesel olarak temizlenerek alt katmanlardaki soluk renkler ortaya çıkarılabilir.
Dev bitki, çiçek ve yapraklardan oluşan natürel bir ortamda hayvan derileri, bitkiler veya minerallerden ilham alan malzemeler; bitki ve kaya yüzeylerini veya sarmaşık dallarını taklit eden dokular da kullanılabilir.
Renk kartelası ise bahçe yeşilleri, kum ve toprak tonları, çakıl taşı beyazı ve ayırt edici renk olarak mercan...

Podyumdan eve

Kırmızı halının en ihtişamlı tasarımlarına imza atan Oscar de la Rentanın bile bu sezon görkemli tuvaletlerinde çiçek desenli kumaşlar kullandığını görmek, kırlara koşma hissini ne üst düzeyde yaşandığımızın kanıtı.
Çiçek desenleri öylesine naif ki, sanki her tasarıma yakışmışlar, yeter ki siz doğanın kucağında bir salıncakta hayal edin kendinizi. Baharı fırsat bilerek evinizde çiçeklilere daha çok yer açın.
Hürriyet/Melda Narmanlı Çimen


Geri Dön