23 / 12 / 2024

Evleri 1.3 milyar dolara sonbahar gelince boyuyoruz

Evleri 1.3 milyar dolara sonbahar gelince boyuyoruz

Türkiye'deki yıllık büyüklüğü 250 milyon litreye, hacmi ise 1 milyar 300 milyon Euro'ya ulaşan dekoratif boya sektörü, seçim döneminde yaşadığı durgunluktan sıyrılıyor.





 


Yazın satışlarının yüzde 30'unu gerçekleştiren boya üreticileri, en fazla yoğunluğun sonbaharda yaşanacağını belirtiyor. Gayrimenkul sektörünün büyümesine bağlı olarak gelecek 10 yılda boya sektörünün ton bazında yüzde 400 büyüyeceği tahmin ediliyor.


Yazın iş hacminin yüzde 30'unu gerçekleştiren boya sektörü, seçim dönemindeki durgunluğun ardından canlanma sürecine girdi. Mortgage yasasının gecikmesi ve erken genel seçimlerin yarattığı durgunluk nedeniyle büyüme oranında yavaşlama görülen sektörde, seçim sonrası için firmalar umutlu. Türkiye'de hızla büyüyen ve 1 milyar 300 milyon dolarlık hacme ulaşan dekoratif boya pazarında kişi başına düşen boya tüketimi 3-5 litre arasında. Boya tüketiminde son yılllarda silikon esaslı ürünlerin payı hızla artıyor. Türkiye'de, solvent bazlı ürünlerin kullanımı yurtdışına göre daha fazla. Türk tüketicisi iç cephelerde su bazlı silikonlu ürünlere rağbet gösterirken, dış cephelerde de iç cephelere paralel tercihleri yapıyor.


Pazar 250 milyon litre


Marshall Boya Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan Erel, sektörün yazın toplam iş hacminin yüzde 30'unu gerçekleştirdiğini, boya talebinin eylül ayı itibariyle de tekrar tırmanışa geçeceğini söyledi. Türkiye'de hızla büyüyen dekoratif boya pazarında kişi başına düşen boya tüketiminin sadece 3-5 litre olduğunu belirten Erel, boya pazarının toplam büyüklüğünün 220-250 milyon litre olduğunu kaydetti. Erel, dekoratif boya pazarına bakıldığında hacimsel anlamda tüketimin yüzde 44'ünün B segmenti denilen orta grupta yer aldığını, C segmentinin payının ise yüzde 32'ler seviyesinde bulunduğunu, geri kalan yüzde 24'lük kısmın ise A segmentinde yer aldığı bilgisini verdi.


Sektörde irili ufaklı birçok firma bulunuyor. Şirketlerin sadece 50'si Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) üyesiyken, farklı ölçeklerde 650'ye yakın şirket yer alıyor. Gökhan Erel, Türkiye'de inşaat boyalarının yüzde 30'unun dış cephelerde, yüzde 70'inin de iç cephelerde kullanıldığına işaret ederek, "Ülkemizde sadece sıvalı ve tuğlalı olarak yerleşimli binalarda yaşayanlar da yüzey boyamasının önemini kavradıkça, bu oranın daha da dengelenmesi bekleniyor" dedi. Boya teknolojisi de her geçen gün hızla gelişirken, kendini de yeniliyor. Hem üretim, hem de tüketimde teknolojik kullanımlar oluyor.


Kaliteli boya üretiliyor


Alligator Grup Müdürü Terhan Temiz ise, Türkiye'de şu anda kişi başına düşen boya tüketiminin 4-5 kilogram arasında olduğunu söyleyerek, "Gelecek yıllarda olağan dışı bir gelişme olmazsa bu rakam artacak. Boya sektöründe her geçen yıl geçmişe göre kaliteli boyalar üretiliyor" diye konuştu.


Türkiye'de boya pazarının geliştiğini ve gelecek için ümit verdiğine işaret eden Temiz, "Artan kişi başı milli gelirimiz, genç nüfusun fazla olması gibi nedenlerden dolayı gelecek yıllarda pazarın büyümesi bekleniyor. Ancak 2007'de yaşanan siyasi kriz boya sektörünü de etkiledi. Bu nedenle 2007'de reel büyüme beklemiyoruz" değerlendirmesini yaptı. Temiz, boya pazarındaki tüketime de değinerek, tüketimin bölgesel değişim göstermekle beraber, boya sezonunun mart ayında başladığını, kasım ayı sonuna kadar devam ettiğini kaydetti. Bu aylar içinde satışın yüzde 90'ı gerçekleştirilirken, en yoğun aylar eylül-ekim ayları olarak görülüyor.


Boya 10 yılda yüzde 400 büyür


Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu ise, gelecek 10 yılda boya sektörünün dolar bazında yaklaşık yüzde 750 ve ton bazında yüzde 400 büyüyeceği tahmin ederek, "Buna bağlı olarak rekabet artacak, karlılık azalacak. Teknoloji kullanımı ve önemi artacak, müşteri beklentileri süratle değişecek, çeşitlenecek, artacak" diye konuştu. 530 bin tonluk büyüklüğe sahip olan boya sektöründe merdiven altı olarak tanımlanan kayıtdışı ve standart dışı üretim yapan kuruluşların da olduğuna dikkat çeken Küçükoğlu, toplam boya üretim hacminin dönemsel şartlara bağlı olarak yüzde 20-40 oranına denk geldiğini aktardı. (Hürriyet)


Geri Dön