28 / 04 / 2024

Evleri aydınlatan ilginç lamba tasarımları!

Evleri aydınlatan ilginç lamba tasarımları!

Salonunuzdan sıkıldınız mı Havada duran ya da şemsiye şeklindeki bir lamba sizi çok mutlu edebilir. Evin havasını değiştiren lamba tasarımları...



Grand Hotel serisi

İsveç'li tasarımcı Angelika Mörlein'in tasarladığı lambalar, Grand Hotel'deki sakinler şeklinde giydirilmiş. Gerçekte var olmayan bir otel Grand Hotel serisi, her otelde görülen ve orayı ziyaretçileri için tanıdık hale getiren karakterleri yansıtıyor. Mörlein, otelin daimi müşterilerinden Fransız Brigitte'i, dantel ve pileli pembe elbiseyle hayal etmiş. Bir diğer müşteri olan Natasha ise, pileli siyah bir şifon elbiseyle tasarlanmış. Bu ikisi dışında, her otelde var olan diğer karakterler de düşünülmüş; yemek şefi Enrico, garson Gio ve oda hizmetçisi Miriam Miriam. Lambaların üzerlerindeki kıyafetler kuru temizlemeyle temizlenebiliyor.

Okuma sandalyeleri

Bir yerde otururken ışığa göre konumlanarak kitap okumak zor iş. Bu tasarımda da bu noktadan yola çıkılmış. Nieuwe Heren firmasını kuran Hollandalı Erik de Nijs ve Tim Smith, tasarımlarına 'şžairler' ismini vermiş. Sağ eliyle yazan şair William Blake yeşil sandalye için ilham olurken, beyaz sandalye de ismini solak olan Goethe'den alıyor.

Bulut lambalar

Yeniden kullanılan kağıtlardan yapılan lambalar, çevre dostu üretime de vurgu yapıyor. Londra'da çalışan çin asıllı iç mimar ve moda tasarımcısı Yu Jordy Fu, çinliler'in kağıtla binlerce yıllık ilişkilerinden yola çıkmış. çinli kadınlar, kağıdın icadından beri kağıt kesimi yöntemini kullanarak evlerini dekore ediyorlar. Yu Jordy Fu da bu yöntemi kullanarak, üç boyutlu lambalar üretmiş ve bir evin içini basit bir dokunuşla değiştirmenin yolunu bulmuş.

Hayalet lambalar

İzlandalı tasarımcı Kristin Birna Bjamadottir'in tasarladığı lambalar, havada duran bir deniz anası görüntüsü sergiliyor.
Bir misina yardımıyla tavana asüan lamba başlığı için, güvenlik malzemelerinin kumaşından kullanılmış. Kumaş ışığı yansıtan bir malzemeden yapıldığından, az ışık kullanarak çok fazla aydınlatma sağlamak mümkün. Ampul başlığın içine değil, yere yerleştiriliyor. Bu ampul sisteminin içinde de 4 adet resimli plaka bulunuyor. Seçilen plakalar lambanın üzerine yerleştirildiğinde, tavanda kırmızı, menekşe, mavi ve kahverengi renklerde desenler beliriyor.

şžemsiye lambalar

Bu lambalar, tıpkı Billie Holiday'in meşhur şarkısında olduğu gibi, yağmur da yağsa güneş de açsa kullanılabiliyor. 'Come rain or come shine' isimli lamba serisi, İsveçli tasarımcı Marie-Louise Gustafsson ile iç mimar ve tasarımcı Daniel Franzen'in ortak tasarımı. Masa lambası, yer lambası ve tavan lambası olarak kullanılabilen lambalar, 2009'da Stokholm Tasarım Haftası'nın gözde tasarımlarından biriydi.


Hürriyet/Eda UTKU


Geri Dön