Ekonomi

Evlerimiz saatli bomba gibi! Aman dikkat, bu önlemleri almayan yandı!

Evlerimizde hem bizleri hem de temizlik, çocuk veya yaşlı bakımı gibi işlerde destek olan çalışanlarımızı bekleyen risklerin farkında mıyız? İş sağlığı ve güvenlik uzmanlarına göre, çoğumuz bunun bilincinde değiliz ama gerekli önlemleri almamanın cezası olduğunu da unutmayalım!Balta’ya göre, yüksekten düşme, yanıklar, zehirlenmeler, yaralanmalar ve elektrik çarpması gibi birçok kaza olasılığı yüzünden evler de en az şantiyeler ve fabrikalar kadar riskler ile dolu

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı, TÜGİAD Başkan Yardımcısı Şebnem Akman Balta, fabrikaların, şantiyelerin ve şirketlerin iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili kurallara uymasına rağmen ev temizliği, yaşlı ve çocuk bakımı gibi işlerde çalışanlar için yeterli önlemler alınmadığını ileri sürdü.

Balta’ya göre, yüksekten düşme, yanıklar, zehirlenmeler, yaralanmalar ve elektrik çarpması gibi birçok kaza olasılığı yüzünden evler de en az şantiyeler ve fabrikalar kadar riskler ile dolu.

İş yerlerinde çeşitli denetimlerin yapılmasına rağmen evlerde alınan önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Balta, “Evlerde hasta, engelli, yaşlı veya çocuk bakımı, temizlik işleri, yemek, çamaşır veya bahçe bakımı işlerinde çalışanlara yönelik önlemler maalesef çok yetersiz. Oysa evlerde bir sürü risk taşıyor. Yanık, zehirlenme, yüksekten düşme veya yaralanma gibi birçok kazayla karşılaşma olasılığı var. Bu nedenle gerekli önlemlerin alınması şart” diye konuştu.

TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNLU

Bu konuda kanuna göre alınması gereken önlemlere işaret eden Balta, araç ve gereçlerin eksiksiz olması gerektiği gibi çalışanların da iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uyma yükümlülüğü bulunduğunu ifade etti. İşverenin gerekli önlemleri almaması halinde maddi ve manevi tazminat ödemekle yükümlü olduğuna değinen Balta, “Tedavi giderleri, gelir kaybı, çalışma gücünün azalması veya kaybolmasından doğan zararların ödenmesinin yanı sıra işçi eğer vefat ederse cenaze giderleri, Destekten Yoksun Kalma Tazminatı gibi yükümlülükler de sözkonusu” dedi.

10 GÜN KURALINA DİKKAT!

Balta’ya göre, ev hizmetlerinde çalışanlar için 10 gün kuralı da bulunuyor. Kanuna göre 10 gün ve altında işçi çalıştıran kişiler işveren olarak sayılmıyor. Dolayısıyla iş kazası ve meslek hastalığı gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaptığı harcamaları bu kişilere rücu hakkı bulunmuyor.

CİNSEL TACİZE HAPİS CEZASI

Evlerde çalışan kadınların kabusu olan cinsel taciz konusuna da değinen Balta, Türk Ceza Kanunu’na göre bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında mağdurun şikâyeti üzerine 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verildiğini ifade etti. Balta, taciz eylemi nedeniyle mağdur olan kişi işi bırakmak zorunda kalmışsa verilecek cezanın bir yıldan az olamayacağını da belirtti.

AMAN BUNLARA DİKKAT EDİN!

Şebnem Akman Balta, evde alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

-Evde mutlaka yangın söndürücü bulundurun ve yangın, doğalgaz alarmı ve duman dedektörü taktırın.

- Ağır kimyasal içeren, zehirlenmelere yol açacak ürünler yerine doğal ürünleri tercih edin. Eğer kullanmak zorundaysanız maske takarak evi havalandırın. İki kimyasalı ise asla birbirine karıştırmayın.

- Elektrik çarpmaları tehlikesine karşı priz kapakları kullanın.

- Eviniz eğer küçükse daha az mobilya tercih ederek kazaların önüne geçebilirsiniz.

- Sivri mobilyalara mutlaka koruyucu kenar takın.

- Yaşlılar için duşakabin ve küvet içlerine tutunma barı monte etmekte yarar var.

- Kullanılmayan elektronik aletlerin fişlerini mutlaka çekin.

- Eskiyen kabloları ve kabloları görünen prizleri yenileyin. 

- Bıçakları ve kesici, delici aletleri güvenli noktalarda saklamaya özen gösterin.

- Silahınız varsa evdekilerin kolayla ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edin. Ayrıca içinde mermi bulundurmayın.

- Zemin için kayma ve düşmeleri önlemek için altı kaymaz madde ile kaplı kilimler tercih edin.

- Pişirme sırasında kullanılan tavanın kulpunun, içe dönük olmasına dikkat edin.

- Dolapları duvara sabitlemeye özen gösterin.