Evlerin çatıları güneş panelleri ile donatılacak
Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Baymak ve Anel Grup, güneş enerjisini yaygınlaştırmak için işbirliği yaptı
Buna göre her evin çatısı hem elektrik üretmek hem de şebekeler aracılığı ile elektrik şirketlerine enerji aktarmak üzere güneş panelleri ile donatılacak. Bu ortalama bir haneye 6-7 bin Euro'ya mal olacak. Potansiyel haneden fabrikalara veya havaalanı gibi daha büyük merkezlere kaydıkça maliyet de o oranda artacak. Her eve kendi elektriğini üretme, artanını elektrik şebekelerine satma imkanı sunan güneş enerjisi panellerini satın alanlar yaklaşık 6 yılda yatırımlarını amorti edebilecek. Anel Grup bünyesindeki Anel Enerji, panellerin üretimini, Baymak ise bunların montaj, satış ve satış sonrası hizmetlerini sunacak.
Yılda megavat başına doğalgaz santrallerine göre 2.200, kömür santrallerine göre 3.750 tonluk bir karbondioksit salınımından tasarruf sağlayan güneş enerjisini teşvik eden işbirliği önceki gün toplantıyla duyuruldu. Güç birliğini Türkiye'yi güneş tarlasına çevirmek için yapılmış stratejik bir adım olarak nitelendiren Anel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Çelikel, yenilenebilir enerji yasa tasarısının yasalaşması ile evlerin çatılarında üretilecek elektriğin şebekeye verilerek her evin bir enerji santrali olarak üretime katkıda bulunacağını söyledi. Çelikel temiz enerji kaynaklarına yönelmenin Türkiye'nin ve dünyanın geleceği için bir gereklilik olduğunu vurguladı. Baymak Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Akdoğan ise bu iş modelinin yaygın satış kanalı ile hizmet sunan örnek model olacağını dile getirdi.
Zaman/Arif Bayraktar
Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler
Baymak, güneş enerji paneli pazarına girdi
Baymak, AnelEnerji tarafından üretilecek güneş enerjisi panellerinin Türkiye ve dünyadaki satış ve dağıtımını yapacak
Anel Enerji ve AnelEs, evsel alanda satışı yapılacak güneş enerjisi ürün kitlerini Baymak için münhasıran tasarlayacak ve Türkiye'de üretecek. Özel üretilecek bu kitleri Baymak yurtiçinde 1000'in üzerinde bayi kanalıyla tüketiciye sunarak kurulumlarını ve satış sonrası hizmetlerini yapacak.
Baymak Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Akdoğan, bu iş modelinin fotovoltaik alanında yaygın satış kanalı ile hizmet sunan örnek iş modeli olacağını belirtti. Baymak 2008 yılında 20 milyon dolarlık yatırımıyla sıcak su üreten, güneş kolektörlerinde Avrupa'nın en önemli tesislerinden birini İstanbul Tuzla'daki fabrikasında faaliyete geçirdi.
Milliyet
Evler enerji santralı olacak, Anel ve Baymak pay alacak
Türkiye'nin önde gelen kombi üreticilerinden Baymak ile Anel Grup şirketlerinden Anel Enerji, `güneş enerjisi'nde işbirliğine gitti.
Anel Enerji, Türkiye'de üreteceği güneş panellerinin dünya ve Türkiye'deki satış ağını geliştiriyor. Evler için üretilecek güneş enerjisi ürün kitleri, Anel Enerji tarafından Baymak'a özel tasarlanacak. Baymak, bu ürünleri 1400'den fazla bayisinde satışa sunacak. Anel Grup Başkanı Rıdvan Çelikel, "Güneşi çok bol olmayan Almanya'da bile 2009 yılında kurulan güneş enerjisi panellerinin kurulu gücü, yaklaşık 2 Keban Barajı'nın üretimine eşit"dedi.
Hürriyet
Türkiye'deki araştırmalarını hızlandırdılar
Güneş enerjisi yabancıya pazar spor kulüplerine gelir yaratacak
Enerji devleri, yenilenebilir enerji tasarısının yaza girerken yasalaşacağı beklentisiyle Türkiye'deki araştırmalarını hızlandırdılar. Anel Enerji'nin Başkan Yardımcısı Ender Çolak, "Tasarı yasalaşırsa, 3 MW olan güneş enerjisi kapasitesi 2011'de 1.000 MW'a ulaşacak. Panellerin stadlara konulması ise spor kulüplerine yeni gelir kaynağı yaratacak" dedi
Günlük ortalama 7.2 saat olan güneşlenme süresi, güneş enerjisi sektöründe dünya lideri olan Almanya'nın 2 katı olan Türkiye, hem bu alanda sahip olduğu potansiyeli hem de 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Yasası taslağının bu yıl yaza girerken yasalaşması beklentisiyle yerli ve yabancı firmaları yatırıma yöneltti. Enerjisa, Doğuş Holding gibi pek çok grubun güneş panelleri üretimi ve kurulumu için araştırdığı sektör, şimdi de Amerika, Almanya ve Uzakdoğu Asya'dan yatırımcıları cezbetti. Ürettiği güneş panellerinin evlere satışı ve kurulumu için Baymak ile işbirliğine giden Anel Enerji'nin Başkan Yardımcısı Ender Çolak, "Amerikalı büyük bir enerji şirketi, yasa çıkarsa Türkiye'yi Ortadoğu ve Kuzey Avrupa'ya da ulaşabilmek için üretim üssü yapmak için araştırıyor. Almanya'dan ve Uzakdoğu Asya'dan büyük gruplar da incelemelerini artırdı" dedi.
Fazlası devlete
Tüketicilerin de evde güneş enerjisinden yararlanarak 500 kilovata kadar izne gerek kalmadan enerji üretmesi ve tüketiminden fazlasını devlete satabilmesine olanak veren 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Tasarısı yasalaştığında, Türkiye'de futbol kulüpleri için de yeni bir gelir kaynağı yaratacak.
Tayvan'ın Türkiye'ye bu anlamda güzel bir örnek olduğunu söyleyen Çolak, şöyle konuştu: "Tayvan'da örneğin bir stad toplam kurulu gücü 1.3 megavat olan panellerle kaplandı. Türkiye'de de stadların üzerine döşenecek güneş panelleri, üretilen elektiriğin bir kısmının devlete satılmasıyla spor kulüpleri için yeni bir gelir kapısı olacak. Türkiye'de kurulu kapasite şu anda 3 megawat. Yasa çıkarsa 2011'de bu rakam 1.000 megawata yani 1 gigavata ulaşabilecek . 2020'ye kadar Türkiye, 20 gigavat kurulum kapasitesiyle dünyanın 4. büyük ülkesi olacak. Bunun yüzde 20'sinin evlerdeki panellerden sağlanacağını tahmin ediyoruz."
Baymak ve Anel % 50 pay hedefliyor
ANEL Enerji kurduğu AnelEs şirketiyle evlere satılacak güneş enerjisi ürün kitlerini Baymak için Türkiye'de üretecek. Baymak ise bu ürünleri yurtiçinde 1.000'in üzerinde bayi ile tüketicilere sunarak kurulumlarını ve satış sonrası hizmetlerini yapacak. Anel Grup ve Baymak bu iş modeli ile 5 yılda pazarın evsel çatı kurulumları segmentinden yüzde 50 pay almayı hedefliyor. Baymak'ın Başkanı Dr. Murat Akdoğan, bu iş modeliyle güneş kolektörü ve güneş pili uygulamalarında etkin bir dağıtım kanalının kurulacağını söyledi.
KONUT PROJELERİNDE DE TREND OLDU
Güneş santrali kurulacak ilk konut projesi: Solarkent
AYDINLI Grubu'nun Haramidere'de yarısını sattığı 866 konutluk Solarkent projesinde otoparkın üstünde 4 bin 200 metrekarelik alan güneş panelleriyle kaplanarak yılda 750 bin kilovatsaatlik bir elektrik elde edilecek. Bunun sağladığı yıllık tasarrufun 190 bin TL olduğunu söyleyen Aydınlı İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Alpay Çepli, "Yasa çıkarsa üretilen fazla enerjinin devlete satılarak mahsubu sayesinde sağlanan tasarruf 495 bin TL'ye kadar çıkabilir" dedi. Güneş enerjisinden en geniş alanda elektrik üreten projede ortalama 550 kW kurulu gücü olan bir santral kurulacak. Projede aidatlar da yüzde 25 azalacak.
Meridian ve Tulip Turkuaz'da tasarruf güneşle sağlanacak
VARYAP Grubu'nun Emlak Konut GYO ile Ataşehir'de inşa ettiği, 1.500 konut, 5 yıldızlı otel, iş merkezi, ticaret ve sosyal alanlardan oluşan "Meridian", dünyada yeşil bina tasarımı için standart olarak kabul edilen LEED kriterlerine göre, inşa edilen ve yüzde 40 enerji ve su tasarrufu sağlayan Türkiye'deki ilk proje. Projede güneş panelleriyle enerji tasarrufu sağlanıyor. Tulip'in TOKİ ile yaptığı 1.188 konutluk Tulip Turkuaz'da da solar enerji ve jeotermal su ısıtma sistemleri kullanılacak.
Nihal Yuvacan / Vatan