Dekorasyon

Evlerin yeni dekorunu hayata getirdiği kolaylıklar oluşturuyor!

Mobilyaları yerleştirmekten öte kişisel zevkleri yansıtan, hayatı kolaylaştıran son dekorasyon trendleri ve ardındakiler...

Ekonomik krizlerde ilk zayi olan genelde restoranda yeme alışkanlığı ya da gecelerde fırtına gibi esme cesaretidir. Bu durumda eve rağbet artacağına göre kazançlı çıkması beklenen de dekorasyon ve onu besleyen tasarımlar olur. Üstelik artık evleri sevdirecek çok daha fazla seçenek var ve dekorasyon boş odaya mobilya yerleştirmek değil.

Eşyanın modeli, rengi kadar hayata getirdiği kolaylık da önemli. . Nasıl hissettirdiği, üretilirken kullanılan malzemenin doğaya saygılı olması ve daha pek çok ayrıntı...

Sıfır emisyon ve sıfır karbon salımı anlamına gelen “sıfıra doğru yenilenme” trendinden habersiz misiniz yoksa; yapmayın! Büyüme danışmanlığı ve araştırma kuruluşu Frost & Sullivan’ın “Global Mega Trendler 2020 ve Yenilikçi Vizyoner Araştırma Programı” çalışmasına göre “sıfıra doğru yenilenme” geleceğin 10 mega trendi arasında.

YENİ TRENDLER
Peki ev dekorasyonunda başka hangi trendler ön plana çıkıyor ve bu trendleri neler tetikliyor Mobilya tasarımcısı Derin Sarıyer, son 5 senede iletişim teknolojilerindeki gelişimin, dünyayı ve evreni algılayışta köklü değişimler yarattığını söylüyor. Değişimin hızına adaptasyon ise dünyayla ilişkimizin formunu ve ruhunu belirliyor. Evler hâlâ insanların günün sonunda içlerine döndükleri, kendilerini dinledikleri barınakları. Fakat evlere yerleşen teknoloji, dışarıyla kesintisiz bağlantı sağlayan bilgisayar ve uydu bağlantıları da bu çağın ironisi. Sarıyer, bunun çok doğal bir geçiş süreci olduğu görüşünde.

SAHİBİNİ YANSITAN EVLER
Dekorasyon trendleri, herkesin evinin birbirine benzediği, kişisel alışkanlık ve özelliklerin ihmal edildiği 20’nci yüzyıl anlayışından çok uzakta. Ev sahibinin karakterini yansıtan, moda değil de stili olan mekânların dönemi bu. Doğal malzemelerin kullanıldığı, rahatlığı ve şıklığı bir arada bulunduran kalıcı stiller ön planda. Büyük evler yerini daha küçük evlere bırakırken konvansiyonel yapı malzemeleri yerine nano teknolojiyle üretilenler tercih ediliyor. İşlevsel mobilya tasarımları ve küçük evler için üretilen yaratıcı, efektif çözümler revaçta.

“Eklektik akım” ise yükselişte. Ruhu olan, yaşayan, geçmiş-gelecek, modern-klasik öğelerin bir arada kullanıldığı ve bir döneme ait olmayan mekânlar yaratılmak isteniyor.

EVDE DE MUHTEŞEM YÜZYIL
Tüm bunlar evrensel trendler ancak özellikle ülkemizde görmezden gelinemeyecek bir trend varsa o da Muhteşem Yüzyıl dizisinin dekorasyona etkisi... Artan Osmanlı dizilerinin etkisiyle çintemani desenlerini, tuğraları ve varakları 2 yıldır evlerde çok sık görüyoruz. Evini baştan aşağı bunlarla döşeyen de var sadece aksesuvarlarda tercih eden de...

Derin Sarıyer bu ilgiyi, insanların evlerinde güven duygusunu yakalamak için geçmişe öykünmesine bağlıyor. Ama bir itirazı var: “Bu durum insanın doğasına ve dünyadaki var oluşuna uygun. Yine de bugünü yakalayıp zamanın ruhuna paralel, yaşadığımız yılları tanımlayan mekânlarda nefes almalarını, eşyanın tabiatına daha uygun buluyorum.” Dünyaya baktığında nostaljik akımların ve stillerin yerine modern, bugünün hak ettiği gelişmişlikte işlerin ön plana çıkacağı zamanların yaklaştığını hissettiğini söylüyor Sarıyer.

Küçük metrekareli evlerde, saraydan gelen Osmanlı tarzı dekorasyon işini biraz abartıyor olabilir miyiz peki Sarıyer, “Ben nefes aldığımız anla ilgilenmeyi ilginç buluyorum” diyor. Önceki dönemlerin görsel ve pratik bilgisinin kolektif bir tortu bıraktığını ancak önemli olanın, bu bilgi üzerine bizim neler ekleyebileceğimiz olması gerektiğini savunuyor: “Geçmişle yapılan patinajın kozmetik sonuçlar verdiğini ve insanları oyaladığını görüyorum” diyor. “Sanki biraz silkinip önce bugüne sonra geleceğe doğru kafamızı kaldırmamız gerek.”

‘Mobilyaları grup halinde almayın’
Mobilya tasarımcısı Derin Sarıyer'den öneriler...
Hızlanan yasamın etkisiyle artık daha küçük metrekarelere sığmak zorunda kalıyor ve daha işlevsel ürünler kullanmaya yöneliyoruz. Ev dekorasyonunu yenileyenlere önerileriniz neler
Mobilyaları grup halinde satın almaktan çok her ürünü hakkını vererek değerlendirmek gerekiyor. Zira devamında mobilyalar bir araya geldiğindeki senaryoyu kurgulamak o mekânda yaşayacak insanların kimliklerini ifade etmede çok daha faydalı olur.

Çocuklu ailelere öneriniz ne olur
Ev mobilyalarında konfor birinci plana alınmalı. Geniş uzanma alanlarına sahip, yumuşak dokulu kumaşlarla döşenmiş kanepeler, ailenin huzurunu yükseltir. Salt süsleme motivasyonuyla yapılan seçimler, evde gereksiz detaylar oluşturur. Günlük ihtiyaçlarımızın çözümünü ön planda tutan ve bebeğin hayatını kolaylaştıran, abartısız bir güzelliği hedeflemek yararlı olur.

Aysun ÖZ KAŞİ/Habertürk