Mimarlık

Evren Yiğit yurtdışında proje yapacak!

Evren Yiğit Mimarlık'ın kurucusu Evren Yiğit, önümüzdeki yıldan itibaren yurtdışında daha fazla proje yapmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Evren Yiğit Mimarlık'ın kurucusu Evren Yiğit, önümüzdeki yıldan itibaren yurtdışında daha fazla proje yapmayı hedeflediklerini belirtiyor. Şirket, proje üretmenin yanı sıra gayrimenkul ve mimarlık sektöründeki etkinliklerde de aktif olarak yer almayı planlıyor. 


Evren Yiğit Mimarlık, Türkiye'deki başarılı projelerinin ardından hedef büyüttü. Şirketin kurucusu Evren Yiğit, önümüzdeki yıldan itibaren yurtdışında daha fazla proje yapmayı hedeflediklerini belirtiyor. Proje üretmenin yanı sıra, gayrimenkul ve mimarlık sektöründeki etkinliklerde de aktif olarak yer almayı planladıklarını söyleyen Evren Yiğit; eğitim hayatından, şirketin hedeflerine, yurtdışında aldıkları projelerden yapıların tasarım sürecine kadar sorularımızı şöyle yanıtlıyor. 


Eğitiminizden ve bugüne kadar ki kariyerinizden bahseder misiniz? 


2001 yılında içmimarlık sektörüyle profesyonel iş hayatına başladım. O.D.T.Ü. 

Mimarlık Fakültesi 2001 mezunuyum, 2005 yılında da aynı bölümde yüksek lisansımı tamamladım. 4 yıl başka firmalarda çalışıp tecrübe edindikten sonra, 2005 yılında Turuncu Mimarlık'ı kurdum. 2015 yılından itibaren projelerime Evren Yiğit Mimarlık olarak imza atıyorum. 


Projelere yaklaşımınız ve tasarım sürecinizden bahseder misiniz? 


Mimarın topluma karşı çok büyük sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Tasarlandığınız proje, projenin uygulanacağı bölgenin sakinlerinin yaşamlarını önemli ölçüde etkiliyor. Bu nedenle tasarladığımız projelerin, uygulanacak bölgeyle bütünleşmesi ve var olan potansiyelden en iyi şekilde yararlanabilecek olması çok önemli. Bunun dışında, kullanıcı odaklı olmaları projelerimizin en önemli özelliklerinden biri. 


Yakın dönemde hayata geçecek projeleriniz nelerdir? 


Ankara'nın çeşitli bölgelerinde ve başka illerde gündemimizde olan projelerimiz var. Ordu'da deniz kenarında bir restoran projemiz var. Ankara'da ise Keçiören'de Northland, İncek'te Royal İncek, Beytepe'de Duru Beytepe ve Eryaman'da Beyaz Residence var. Royal İncek ve Beyaz Residence'ın yapım süreci bitmek üzere, 2017 içinde inşaatlar tamamlanır. Duru Beytepe'nin satış ofisi hazır, inşaatı başlıyor. Northland'in ise satış ofisini hazırlıyoruz. Bunların dışında Beytepe bölgesinde hazırladığımız bir proje var. Şu an tasarım sürecinde olduğumuz projelerimiz Bilkent bölgesinde bir villa projesiyle Çankaya bölgesinde AVM artı konut projemiz. 


Yurtdışında hangi projeleri üstlendiniz? 


Yurtdışında Irak'ın kuzeyindeki Erbil'de Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na hazırladığımız bir elçilik ek bina projemiz var, Erbil'e gidip geliyoruz. Musul'da projesi ve detayları tamamlanmış büyük bir projemiz var. Bölgedeki kaos ortamı yerini düzene bıraktığında söz konusu projemizin de inşaatı başlayacak. 


Özellikle tercih ettiğiniz mimari proje çalışmaları var mı? 


Farklı tür projelerde yer almak bir mimara mesleki anlamda çok şey kattığı için, mümkün olduğu kadarfarklı türde projeler yapmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar AVM, rezidans, toplu konut, kamu binaları, ofis binaları gibi farklı işlere imza attık. Belirli bir türe odaklanmak tecrübeyle birlikte kendini tekrarlamayı da beraberinde getiriyor. Farklı türlerde işler yapmak ise yeni tecrübeler kazanmak adına oldukça heyecan verici. 


Kendinizi, vizyonunuzu nasıl yenilediniz? Bu yenilenme süreci projelerinize nasıl yansıdı? 


Yerli ve yabancı süreli yayınları takip ediyorum. Yurt içi ve yurt dışı fuarlara da mümkün olduğu kadar katılmaya çalışıyorum. Orada gördüğümüz yenilikler projelerimizde daha yenilikçi ve farklı detaylara yer vermek konusunda bizi teşvik ediyor. 


Firma olarak kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir? 


Sadece proje üretmekle sınırlı kalmayıp, mimarlık sektörü ile etkinliklerde gerek katılımcı gerekse sponsor olarak aktif bir biçimde yer almayı planlıyoruz. Geçtiğimiz ay, Real Estate Stars Gayrimenkul Liderleri 2016 ödüllerinin cosponsorlarından biriydik. Sektördeki önemli isimlerle tanışma fırsatımız oldu. Ayrıca DEİK gibi iş dünyasının ve sektörün önde gelen saygın topluluklarına üyeliklerimizi gerçekleştirdik. DEİK Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi ve Ortadoğu ve Körfez İş Konseylerine üyeliklerimiz bulunmakta. DEİK ve iş konseylerinin düzenlediği toplantılar ve organizasyonlarla yurtdışı iş bağlantılarımızı arttırmayı hedefliyoruz. Kısa vadede ise elimdeki projeleri tamamlayıp, hayata geçtiklerini görmeyi umuyorum. 


"İç mimarlık artık geri planda değil" 


Türkiye'de son dönemin önemli tartışma konularından biri de müteahhitlik sektöründe çok gelişmiş bir ülke olan Türkiye'nin iç mimarlık ve tasarımda aynı başarıyı gösterip göstermediği. Evren Yiğit, Türkiye'nin iç mimarlık alanında da giderek daha yetkin hale geldiğini vurguluyor. Günümüzde tek bir mimari akım etkisi altında hareket etmektense, farklı anlayışları sentezleyerek işler yapmanın mümkün hale geldiğini ifade eden Yiğit, "İç mimari artık geri planda değil, iç mimarlığa da mimarlık kadar önem verilmekte artık. 

Bunun sonucunda da mobilyalarda ve aydınlatmalarda çok farklı ve yaratıcı tasarımlar üretiliyor ve mekanların içlerine de derinlik kazandırılıyor" diyor. 


Ekonomist Ankara