Genel

EXPO 2016 Antalya'da yatırımları artırıyor!

Ülkemizin düzenleyeceği en büyük organizasyon olan EXPO 2016 Antalya'nın, bölgesel kalkınmaya hız verirken, şehre çok önemli bir cazibe merkezi kazandırması bekleniyor. Öte yandan il ihracatı da önemli bir artış grafiği çiziyor...

Antalya'da son dönemde güzel gelişmeler oluyor. Türkiye'nin turizm ve tarım başkenti il, 2016 yılında düzenlenecek EXPO ile gücünü daha da artırmak peşinde... 


Ülkemizin düzenleyeceği en büyük organizasyon olan EXPO 2016 Antalya'nın, bölgesel kalkınmaya hız verirken, şehre çok önemli bir cazibe merkezi kazandırması bekleniyor. Öte yandan il ihracatı da önemli bir artış grafiği çiziyor. 


Yabancı yatırımcılar da bugünlerde Antalya'ya ilgilerini artırmış durumda. Antalya'da yabancı sermayeli şirket sayısının 4 bine ulaştığını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, "Bu şirketlerin önemli kısmı konut-gayrimenkul alımı için kuruldu. Bununla birlikte turizm, tarım, sanayi, inşaat gibi tüm sektörlerde yabancı sermayeli şirket sayısı artıyor. Özellikle Rusya, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinden yatırım talepleri geliyor" diyor. 




Antalya bir yeryüzü cenneti Atatürk tarafından "Dünyanın en güzel yeri" olarak tarif edilen şehir, bugün "Akdeniz'in incisi" ve "Türk Rivierası" olarak anılıyor. Yılda 12 milyon turisti misafir ederken dünyanın en çok turist çeken 3. şehri unvanını taşıyor.

İl ülke ekonomisi için de çok önemli bir konumda. Türkiye ekonomisinin katma değerinin yaklaşık yüzde 3'ünü üretiyor. Tarım sektöründe de ürün değeri bakımından birinci sırada yer alıyor. Türkiye'deki konut satışlarının yüzde 5,3'ünü, otomobil satışlarının yüzde 4'ünii gerçekleştiriyor ve bu perfomansla İzmir'den sonra 4. sırada geliyor. 


Antalya bu konumunu önümüzdeki dönemde daha da güçlendinnek niyetinde. Bu konuda en önemli desteği ise EXPO 2016 sağlayacak. Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen ve 2016 yılında Antalya'da gerçekleştirilecek olan EXPO ile birlikte Antalya markasının dünyada daha çok tanınması ve il ekonomisinin daha da canlanması bekleniyor. Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, "EXPO 2016 Antalya, kentin ekonomik gücünü artıracak, turizm ve kongre alanında yeterliliğini bir kez daha kanıtlayacak. EXPO ile uluslararası yatırımcıların yatırım fırsatlarını daha yakından görmesi sağlanacak ve yabancı yatırımcıların sayısı artacak. Antalya'nın cazibe merkezine dönüşmesiyle birlikte kentsel dönüşüm projeleri hızlanacak. EXPO'nun yapılacağı alan EXPO sonrasında şehrin ekonomik ve sosyal hayatına katkı sağlayacak" diyor. 


ANTALYA'NIN GÜNDEMİ 


Bugünlerde Antalya'nın gündeminde EXPO 2016 birinci sırada geliyor. 2016 yılının Nisan ve Ekim ayları arasında düzenlenecek olan Botanik EXPO'sunun teması "Çiçek ve Çocuk", ana fikri ise "Gelecek Nesiller için Yeşil Bir Dünya", Antalya'da 112 hektarlık bir alanda yaklaşık 100 ülke ve 30 uluslararası kuruluşun katılmasının öngörüldüğü bu organizasyona yerli ve yabancı olmak üzere 8 milyon ziyaretçi bekleniyor. 


Türkiye'nin tarihinde ilk kez bir EXPO organizasyonu düzenleyeceğini ve bunun da Antalya'da gerçekleşeceğini belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, "Şu anda Antalya'nın gündemindeki en önemli etkinlik olarak gördüğümüz EXPO 2016, Antalya ve Türkiye'nin ekonomik ve ticari hayatına çok önemli katkı sağlayacak dev bir proje. EXPO 2016 turizm, peyzaj gibi alanlarda hem tanıtım açısından önemli hem çiçek temelli olsa bile tanında ve çevre korumada yeni teknolojilerin sergilenmesi açısından önemli. Dolayısıyla Antalya ekonomisine bir ivme kazandırmasını ümit ediyoruz" diyor. 


EXPO'nun yanı sıra ilin gündeminde altyapı eksikliğine dair sorunlar da var. Bunların başında da ulaşım altyapısının yetersizliği geliyor. İle yön veren tüm paydaşlar, kısa vadede çevre yollannın yapımının hızlandırılması, orta ve uzun vadede ise Isparta-Antalya, Antalya-Ege, Antalya-Doğu Akdeniz yollarının niteliklerinin yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 2018-2020 arasında ise artık demiryolu ve hızlı tren bağlantılannın yapılması isteniyor. Demiryolu ile nitelikli yük taşımacılığına ulaşıldığı takdirde, Antalya'nın üretim ve ihracat gücünün artacağı her fırsatta dile getiriliyor. 



"TURİZM ÇEŞİTLENİYOR" 



POTANSİYEL Şehrimizde 30 adet turizm bölge, alan ve merkezi ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi bulunuyor. Bu bölgelerin 22'si turizm merkezi, 3'ü turizm alanı ve 5'i kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi. Bu nedenle kentimiz yılda 12 milyondan çok daha fazla turisti ağırlayabilecek kapasiteye ve potansiyele sahip.


CAZİBE MERKEZİ Dolayısıyla hizmet kalitemizi artırarak kentin her yerini turistler için cazibe merkezine dönüştürmek, amaçladığımız turist sayısındaki hedefe ulaşmamızı sağlayacak. 

Alternatif turizm türlerine önem vermeli ve her köşesi tarih kokan kentimizin her yerini dünyaya tanıtmalıyız. 


KIŞ HAREKETLENECEK Yıllarca deniz, kum, güneş olarak hatırlanan Antalyamız, son yıllarda öne çıkan turizm çeşitleriyle tüm dünyada aranan destinasyonları bünyesinde barındırmaya başladı. Yaz aylarının dışında kış aylarını da hareketlendirmek için Bakanlığımız ve Valiliğimiz sektörle birlikte özellikle golf ve futbol başta olmak üzere spor turizmi, kongre turizmi, yat turizmi, sağlık turizmi gibi alternatif turizm alanlarında da çalışmalar yaparak tanıtım faaliyetlerine ağırlık veriyor. 




YENİ AÇILIMLAR 


Antalya'da son dönemde ilin ekonomik hayatı için kritik önem taşıyan yeni açılımlar da yaşandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açılan Kümelenme Destek Programına Antalya Ticaret Odası Koordinatörlüğünde, Antalya Sağlık Turizmi Küme Birlikteliği ile 31 Ocak 2014 tarihinde başvuru yapıldı. 

Küme Birlikteliğinin, Antalya'yı sağlık turizmi alanında dünyada tanınan bir sağlık turizmi destinasyonu haline getireceğini belirten Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, "Antalya Sağlık Turizmi Kümesi, bu vizyon ve çerçeve doğrultusunda oluşturulacak orta vadeli planlar ve detaylı analizler ışığında 2023 yılında Antalya'yı ülke içinde birinci ve dünyada sağlık turizminde akla ilk gelen merkezlerden biri yapmayı hedefliyor. Kümenin rekabetçilik stratejisi, verilen sağlık hizmetlerine kısa sürede ulaşılabilmesi ve verilen sağlık hizmetlerinin kalitesi üzerine kurgulandı" diyor. Sağlığın yanında sanayide de ahşapmobilya alanında ciddi bir gelişme söz konusu. ATS0 Başkanı Çetin Osman Budak, bu sektörün bölgesel temelde geliştiğini anlatıyor, "İhracatı artıyor, aslında serbest bölgemizde yat üretimi de bu sektörle bağlantılı. Tarımda modem tanm işletmeleri başarılı oluyor. Gıda sanayinde henüz başlangıç aşamasında olmakla birlikte iyi bir temel oluştuğunu söyleyebilirim" diye konuşuyor. 

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nden Prof. Dr. A. Ali Koç, ise yapılanlara ek olarak Antalya'da turizm, tarım, ticaret, inşaat ve sanayide büyümenin yüksek kriterlere bağlanması gerektiğini savunuyor. Yapılması gerekenleri şöyle özetliyor "Antalya çok ve ucuz üretime değil, az ve pahalı üretime odaklanmalı, buna konut üretimi de işyeri açılışı da dahil. Antalya, imar planları aşırı konut üretimine, yapılaşmaya, betonlaşmaya ve aşırı göç almaya izin vermemeli. Kentsel yapı mutlaka ameliyata maruz tutulmalı ve büyük bir kent ağaçlandırması programı ile destekli estetik iyileşme sağlanmalı. Antalya'nın en büyük proje konusu ağaç ve su olmalı." TARIMDAKİ GÜCÜ Antalya turizmde Türkiye'nin ve dünyanın en önemli lokasyonlanndan. Ancak il tarımda da çok büyük bir gücü elinde bulundurııyor. Türkiye tarımsal üretiminin yüzde 4,5'unu 12-ANTALYA TEMMUZ 2014 karşılayarak birinci sırada yer alıyor. Antalya ilinin bitkisel ve hayvansal üretim yapısı, tohumculuk sektörü, kesme çiçek üretimi, tıbbi ve aromatik bitkiler, biyolojik mücadele ajan üretimi, gen kaynaklan, endemik bitki zenginliği, uygun iklim çeşitliliği, doğal zenginlikleri ve tarımsal ürün ihracat değerleri ile kullanılan tarım teknolojisi, üretimdeki çeşitlilik ve pazara yönelik üretim açısından dikkat çekiyor. 


Türkiye'deki toplam 599 bin 612 dekar olan örtüaltı tarım alanlarının yüzde 36,8'i olan 220 bin 471 dekar örtüaltı alanda Antalya'da üretim yapılıyor. Bu durumu ile il, Türkiye cam sera alanının yüzde 82,2'si ve plastik sera alanının ise yiizde 53.5'ine sahip. 


Antalya'nın Türkiye içerisindeki tarımsal potansiyeline genel olarak bakıldığında hep enlerle karşılamak mümkün. Türkiye örtüaltı yetiştiriciliğinin yüzde 36,8'i, örtüaltı sebze üretiminin yüzde 52,7si, domates üretiminin yüzde 21'i, hıyar üretiminin yiizde 28'i, patlıcan üretiminin yüzde 19'u, biber üretiminin yüzde 14'ü, portakal üretiminin yüzde 27si, muz üretiminin yüzde 27si, avokado üretiminin yüzde 82'si Antalya'da gerçekleştiriliyor. Antalya Valiliği, ilin tanmdaki bu gücünü ortaya koymak için çalışmalar yürütüyor. 


Valiliğin desteğiyle tanm sektörüne ilişkin tüm kurum ve kuruluşlann katılımıyla Türkiye'nin ilk tanm konseyi kuruldu. Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, "Böylece tanmsal ürünlerin üretimi başta olmak iizere bu ürünlerin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanmasında aktif çalışmalar başladı. 



CAPİTAL ANTALYA