28 / 04 / 2024

EXPO 2020 adayı İzmirin ilk sunumu Paris'te yapıldı!

EXPO 2020 adayı İzmirin ilk sunumu Paris'te yapıldı!

EXPO 2020 adayı İzmir, Fransanın başkenti Paristeki OECD binasındaki Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulunda ilk sunumunu gerçekleştirdi



İzmir sunumunun açılış konuşmasını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptı.  İzmir  Milletvekili ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak İzmirin EXPO 2020 sunumunu yapmaktan onur duyduğunu kaydeden Yıldırım, İzmirin EXPO 2020 adaylığında "daha iyi bir dünya için yeni yollar-herkes için sağlık" temasını belirlediğini hatırlattı. Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu insanlığın gerek sağlık gerek altyapı açısından ihtiyaç duyduğu hizmetlerin çok daha yüksek standartlarda sunulması için, daha doğrusu yaşam için gerekli olan en temel iki hizmetin ön plana çıkarılması anlamına geliyor. Bu bağlamda İzmirin bu temayla seçilmiş olması aslında rastlantı değildir. Çünkü yüzyıllar boyunca İzmir çeşitli medeniyetlerin birleştiği, yaşadığı, farklı dinlerin, farklı kültürlerin sevgi ve kardeşlik içerisinde yaşadığı çok önemli bir Avrupa şehridir.

Türkiyenin en batısı, dünyaya açılır kapısı olması itibarıyla kültür, ticaret, tarih, denizcilik şehri İzmir, bugün gerçekleştirdiği projelerle uluslararası organizasyonlarındaki etkinliğini çoktan ispatlamış durumdadır."

İzmirin Akdeniz oyunları, Üniversite oyunları gibi önemli organizasyonları başarıyla gerçekleştirdiğine dikkati çeken Yıldırım, "İzmirin bir önemli özelliği de ilk tıbbın uygulandığı şehir olmasıdır. Yine Hristiyanlar için önemli hac mekanı olarak kabul edilen Efes, Selçukta İzmir bölgesinde yer almaktadır. Hristiyan dünyasında çok ciddi önemi vardır. Hükümet olarak, son 9 yılda biz de ülkemizde sağlanan dostluk, güven ve istikrar anlamında gerek altyapıda gerek kalkınmadaki gerekse ticari anlamda da çok önemli başarılar sağlamış bulunuyoruz" diye konuştu.

Bu çerçevede EXPO 2020nin farkında olarak iddialı bir altyapı ve sağlık projesi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini anlatan Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:

"EXPO 2020ye bağlı olarak İzmirde 35 temel projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar 8 projemiz başlamıştır ve 2020den önce bu projelerden birçoğu tamamlanmış olacaktır. Şüphesiz bu projeler EXPO için yapılan projeler değildir. İzmir halkının refahını artırmaya yönelik ülkemizin kalkınma amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik önemli adım ve projelerdir.

İzmirin bu özelliği nedeniyle EXPO 2020yi rahatlıkla gerçekleştireceğini düşünüyorum. Çünkü İzmir etrafındaki 50den fazla ülkeye 3 saatlik uçuşla varılabilen bir şehirdir. Akdeniz iklimini, Akdeniz insanı sıcaklığını, samimiyetini barındıran önemli bir şehirdir. İzmir bilinen tarihin en eski yerleşim yerlerinden biridir, 8 bin 500 yıllık geçmişi vardır."

BIE Genel Kurulunda sinevizyon gösterisinin yer aldığı 20 dakikalık İzmir sunumu ilgiyle izlendi. İzmirin sunumunun, BIE delegelerinin ve yabancı misafirlerin beğenisini kazandığı görüldü.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da yaptığı konuşmada, kentin coğrafi, tarihi ve turizm özellikleri hakkında bilgi verdi. Genel Kurulda BIE Başkanı Jan Pierre La Fon, Genel Sekreter Vicente Gonzalez Loscartales ve delegeler yer aldı. İzmir delegasyonunda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İzmir milletvekilleri İlknur Denizli, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Oğuz Oyan, Türkiyenin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç yer alıyor.

İzmirin dışında, diğer adaylar Taylanddan Ayutthaya, Brezilyadan Sao Paulo, Rusyadan Ekaterinbourg ve Birleşik Arap Emirliklerinden Dubai de OECD binasında sunumlarını gerçekleştirdi.

Uluslarararası Sergiler Bürosunun (BIE) 157 ülkeden oluşan genel kurulu, 2013 yılının Kasım ayında düzenlenecek toplantıda EXPO 2020yi düzenleyecek kenti belirleyecek.

EXPO

BIE tarafından organize edilen ve ilk olarak, 1851 yılında Londrada gerçekleştirilen EXPO, dünyanın en büyük sosyal etkinliği olma özelliğini koruyan, düzenlendiği kenti ve ülkeyi insanlığın vitrinine çıkaran, ülkeler arasında barış temelli ilişkilerin kurulabilmesini sağlayan uluslararası organizasyon olarak biliniyor.

Beş yılda bir düzenlenen ve altı ay süren EXPOlara düzenli olarak katılan Türkiye henüz hiçbir EXPOya evsahipliği yapabilme olanağını bulamadı.

İzmir, 2015 EXPOsuna da talip olmuş, seçime katılan 151 ülkeden 65inin oyunu almış, çok az bir oy farkı ile Milano kenti seçimi kazanmıştı. İzmirin aldığı oy sayısı büyük bir başarı olarak kabul edilmiş ve bu durum 2020 EXPOsuna adaylık konusunda "vazgeçilemeyecek bir kazanım olarak" değerlendirilmişti. İzmirin EXPO 2020ye resmi adaylık başvurusu 2 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleşmişti. EXPO 2020 İzmir, adaylığın kazanılması durumunda Doğu AkdenizBölgesinde düzenlenecek olan ilk EXPO olacak. İzmirde düzenlenmesi halinde EXPO etkinliğini yurt dışından çok sayıda kişinin ziyaret etmesi, bu durumun Ege Bölgesi ve Kuzey Akdeniz için önemli ekonomik fırsatlar yaratması öngörülüyor.

AA


Geri Dön