Sektörel

Extensa Bomonti Apartmanı ile palas kültürü geri döndü!

İstanbul'da faaliyetlerine 2009 yılında başlayan Belçikalı 101 yıllık inşaat şirketi Extensa, Extensa Bomonti Apartman projesinin ardından "palas" kültürünü yeniden Bomonti'ye kazandıracak yeni projesine başladı

Şirketin Türkiye'deki ikinci projesi olan Bomonti Modern Palas'ı hayata geçirdiğini belirten Extensa İstanbul Genel Müdürü Özlem Gökçe, 30 milyon dolarlık yatırım değeri olan projenin yıl sonunda teslime hazır hale getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Gökçe, "ikinci projemizin tamamlanma sürecinde de hedeflediğimiz takvime paralel ilerleme kaydediyoruz" dedi. 15 katlı Bomonti Modern Palas'ta 66 metrekare ile 210 metrekare arasında değişen toplam 98 dairenin bulunacağını ifade eden Gökçe, metrekare fiyatlarının 4 bin 500 ila 5 bin 500 dolar arasında seyrettiği projede dairelerin fiyatlarının ise 310 bin dolar ile 987 bin dolar arasında değiştiğini açıkladı.

Müşteri gruplarını, bireysel kullanım için satın alanların yanı sıra yatırım amaçlı edinimi tercih edenlerin oluşturduğunu belirten Gökçe, "Modern Palas'ta satış bedelinin yüzde 75'i için Deniz Bank'tan 120 aya kadar konut kredisi kullanılabiliyor. Ayrıca, Extensa olarak bir yıl vadeli sıfır faiz kredi finansmanı da sağlıyoruz" dedi.

Bomonti'nin yıldızı parlıyor
Gayrimenkul yatırımlarında prim yapacak bölgelerin başında Bomonti'nin geldiğine işaret eden Gökçe, "İstanbul'un eski yerleşim yerlerinden biri olan, geçmişten günümüze kadar farklı kültürlerin bir arada uyum içinde bulunduğu Bomonti, dönüşümün kaliteli bir çevre yaratacak bir çizgide uygulandığı bölgelerin başında geliyor. Extensa olarak biz de bu dönüşümün bir parçası olarak projelerimizde, çevreye uyum, saygı, kentsel kalite ve mimari değeri ön planda tutuyoruz. Bölgede yapımı tamamlanan ve halen devam eden kültürel ve sosyal açıdan zenginlik katacak projeler, Bomonti'nin değerini artırıyor. Bomonti, şu anda arzın devam ettiği bir süreç yaşıyor. 1.5-2 yıl içerisinde birçok proje bitecek ve artık yaşam oturmuş olacak. Aynı bölgede büyük bir turizm ve ofis yatırımları var. Mimar Sinan Üniversitesi'nin bazı bölümleri Bomonti'deki kampüsüne taşınmaya başladı" diye konuştu.

"Palas konseptini uyguladık"
Özlem Gökçe, 'palas' ismini tercih etmelerini şöyle açıkladı: "Şişli, Teşvikiye, Nişantaşı gibi bölgelerde nitelikli binalara palas ismi verilirdi. Biz de bölgede kullanılan bu isimlendirmeye gönderme yaparak, modern bir mimari dili olan binamıza 'Bomonti Modern Palas' ismini verdik. Böylece, bölgeye özgü bir değeri sürdürülebilir kılmayı hedefledik."

Bomonti Modern Palas'ın tasarım aşamasında da İstanbul'da çok eskiye dayanan palas konseptini dikkate aldıklarını ifade eden Gökçe, modern çizgisiyle semtin sembollerinden olacak bir yapı olmasını hedeflediklerine dikkat çekti. Modern Palas'ın, Bomonti'nin hızla değişen ve gelişen çehresine uygun, aynı zamanda çevrenin renk ve dokularıyla barışık bir tasarım ve yaşam tarzını öne çıkardığım dile getiren Gökçe, zeminde koyu tondan başlayarak çatıya doğru daha açık tonlarla devam eden renk skalasıyla binaya sakin ve zarif bir kimlik kazandırdıklarını söyledi.

Tasarımın bütününde doğayla ve çevreyle uyumlu bir yaklaşımla doğal enerji tasarrufuna imkan verecek çözümlemeler tercih edildiğini hatırlatan Özlem Gökçe, "Binanın yönlenmesi, cephede kullanılan güneş kırıcılar, cam boyutları ve kullanılan malzemeler buna göre seçilmiştir" dedi.

'Yabancılar 5 milyar $ getirecek'
Sektörün en önemli sorunları arasında yer alan arsa sıkıntısının kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte asılacağını ifade eden Gökçe, "Kentsel dönüşüm yasası ülkemiz için çok önemli. Yeşil teknolojilerin yeni yapılan projelerin içerisine etkin bir şekilde entegre edilmesi lazım" diye konuştu. Mütekabiliyet yasasının çıkması ile gayrimenkule doğrudan yabancı yatırımının yıllık 5 milyar dolara yükselmesini öngördüklerini söyleyen Gökçe, sözlerine söyle devam etti: "Yeni düzenlemeyle İstanbul basta olmak üzere kıyı bölgeleri ve sınırda bulunan şehirlerde Körfez ülkeleri, Türki cumhuriyetler, Rusya, Ortadoğu vatandaşlarına gayrimenkul satışları olacak. Özellikle Avrupa'da yaşanan durgunluk süreci içerisinde halihazırda gayrimenkul satışı yapamadığımız bu ülkeler küresel ekonomik konjonktür içerisinde, alım gücü ve eğilimi daha yüksek hedef kitleyi oluşturuyor. Bu konudaki yasal altyapı çalışmalarında mütekabiliyet esasını aramayan ülkelerin edindiği derslere iyi çalışmak, ispanya örneğini çok iyi irdelemek gerekiyor. Gayrimenkul sektörüne doğrudan yabancı yatırımı 2009 yılında 1.7 milyar dolar iken 2010'da 2.5 milyar dolaraçıktı. Yasanın çıkması ile birlikte 5 milyar dolarlık yabancı gayrimenkul yatırımının gerçekleşmesini öngörüyoruz.”
Dünya