28 / 04 / 2024

Eylül ayı enflasyon beklentisi belli oldu mu? Ne zaman belli olacak?

Eylül ayı enflasyon beklentisi belli oldu mu? Ne zaman belli olacak?

Eylül ayı enflasyon beklentisinin açıklanıp açıklanmadığına ilişkin soruların cevapları sorgulanan konular arasında yer alıyor. Emekli aylıkları ve kira artış oranı gibi birçok kalemde önem arz eden enflasyon oranlarının hangi tarihte açıklanacağı merak ediliyor. İşte detaylar...



Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) enflasyon oranları ayın ilk haftasında kamuoyuyla paylaşılıyor. Önceki günlerde açıklanan ağustos ayı rakamlarının ardından gözler eylül ayına çevrildi.

TÜİK EYLÜL AYI ENFLASYON ORANLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Eylül ayı enflasyon oranları 3 Ekim 2023’de kamuoyuyla paylaşılacak.

TÜİK ağustos ayına yönelik Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını paylaştı.

TÜFE'deki değişim ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 9,09, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 43,06, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 58,94 ve bir yıllık ortalamalara göre yüzde 56,28 olarak kayıtlara geçti.

Eylül ayı enflasyon beklentisi belli oldu mu? Ne zaman belli olacak?

2022’nin aynı ayına kıyasla en az artış gösteren ana grup yüzde 24,97 ile konut olarak gerçekleşti. Buna karşın, 2022’nin aynı ayına kıyasla artışın en fazla olduğu ana grup ise yüzde 89,31 ile lokanta ve oteller oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya kıyasla minimum artış gösteren ana grup yüzde 3,11 ile eğitim olarak kayıtlara geçti. Buna karşılık, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya kıyasla artışın en fazla olduğu ana grup ise yüzde 16,61 oranı ile ulaştırma oldu.

Eylül ayı enflasyon beklentisi belli oldu mu? Ne zaman belli olacak?

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2023 yılı Ağustos ayı itibarıyla, bir esas başlığın endeksinde düşüş meydana gelirken, 4 esas başlığın endeksinde değişim yaşanmadı. 138 esas başlığın endeksinde ise artış meydana geldi.

Bunun yanı sıra, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, ağustos ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 9,32, 2022’nin aralık ayına kıyasla yüzde 47,21 , 2022’nin aynı ayına kıyasla yüzde 63,52 ve on iki aylık ortalamalara kıyasla yüzde 57,77 olarak kayıtlara geçti.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön