27 / 04 / 2024

Eylül ayı enflasyon rakamı ne olacak? İşte ekonomistlerin enflasyon tahminleri!

Eylül ayı enflasyon rakamı ne olacak? İşte ekonomistlerin enflasyon tahminleri!

Gelecek haftanın en önemli gündem maddelerinden birisi eylül ayı enflasyon rakamları olacak. Ekonomistler, eylül ayında TÜFE’de yüzde 4,9 artış, yıllık bazda ise yüzde 61,7 civarında artış bekliyor.



Haftaya Türkiye’nin gündemine eylül ayı enflasyon verileri damgasını vuracak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Ekim Salı günü saat 10.00’da eylül ayı enflasyon verilerini kamuoyuna açıklayacak. Uzmanlara göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Türk Lirası’nda gerçekleşen değer kaybının ve vergi artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) birikimli etkisinin görüleceğini belirtiyor.

Reuters'ın anketine katılan 10 ekonomistin aylık TÜFE tahminleri, yüzde 3,7 ila yüzde 6,2 artış arasında değişiyor. Yıllık enflasyon tahminleri ise yüzde 60 ila yüzde 63,7 arasında farklılık gösteriyor. Medyan beklenti, TÜFE'nin eylül ayında aylık yüzde 4,9 artacağı yönünde. Yıllık bazda ise TÜFE’nin yükselişe devam ederek yüzde 61,7'ye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Eylül ayı enflasyon rakamı ne olacak? İşte ekonomistlerin enflasyon tahminleri!

Öte yandan Anadolu Ajansı (AA) Finans’ın beklenti anketi de açıklandı. 12 ekonomistin katıldığı ankete göre, eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5 oldu. AA Finans anketine katılan ekonomistlerin, en düşük beklentisi yüzde 4,05 ve en yüksek yüzde 9 aralığında bulunuyor. Enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 56,37 olan yıllık enflasyonun yüzde 61,91'e ulaşacağı hesaplanıyor. TÜFE, ağustos ayında aylık bazda yüzde 9,09 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 47,83'ten yüzde 58,94'e çıkarak yılın zirvesini yapmıştı.

MB BAŞKANI MECLİS’DE SUNUM YAPACAK

Diğer yandan; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 3 Ekim’de, TBMM'de ilk defa milletvekilleri ile bir araya gelerek sunum yapacak. Hafize Gaye Erkan'ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında 3 Ekim'de toplanacak Komisyonda, milletvekillerine sunum yapacağı bildirildi.

Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın, küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası çerçevesinde kapsamlı bir sunum yapacağı kaydedildi.

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, aynı zamanda son dönemde faiz ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına ilişkin alınan kararlarının yanı sıra enflasyona ilişkin gelişmeleri aktaracak. Erkan’ın Meclis’e gelmesi planlanan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na ilişkin yasal ve hayata geçirilmesi beklenen idari düzenlemeler hakkında da bilgi vermesi planlanıyor.

TCMB Kanunu'na göre, Başkan'ın Banka faaliyetleri ve para politikası uygulamaları hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunu bilgilendirmesi gerekiyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön