Genel

EYT 5000 gün mü 5400 gün mü? EYT prim gün şartı var mı? 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası EYT sonunda meclise geldi detayları ve nasıl şekilleneceği ise merak konusu. EYT'li olmaya hak kazananlar da dahil herkesin merak ettiği, EYT 5000 gün mü 5400 gün mü? EYT prim gün şartı var mı? soruları artık yanıtlarına kavuşacak 8 Eylül 1999'dan evvel sigortalı olan ya da başlangıcını borçlanmayla bu tarihe çekenlerden prim ve ene şartını bitirenlere emeklilik yolunu açacak düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmişti

Emeklilikte Yaşa Takılanlara ait düzenlemeleri kapsayan yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda onay gördü. 8 Eylül 1999'dan evvel sigortalı olan ya da başlangıcını borçlanmayla bu tarihe çekenlerden prim ve ene şartını bitirenlere emeklilik yolunu açacak düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmişti. 
Düzenleme Genel Kurul'da görüşülüp kabul edildikten sonra yasalaşacak düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının akabinden Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe sokulacak.


Düzenleme Genel Kurul'dan var olan haliyle geçerse, yürürlüğe sokulmasıyla; SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı yapmadan 8 Eylül 1999 ve evvelinde çalışmaya başlayan ve yürürlükteki mevzuata göre prim ve ene şartlarını yerine getiren herkes emekli olacak. Buna göre; SSK'lılardan kadın ise 20, erkek için 25 yıl hizmet süresini doldurup, işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 arasında günü tamamlayanlar kaç yaşında olursa olsun emeklilik hakkı kazanacak.

Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise 20 tam sene (7200 gün), erkek 25 tam sene (9000 gün) primi bitirenler emeklilik hakkına kavuşacak.

9 Eylül 1999 (dahil) tarihinden sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası bağlamında çalışmaya başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini eskiye götürmeye imkan tanıyan alakalı mevzuat hükümlerine göre yapmış oldukları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 (dahil) evveli olacak haliyle geriye götürülenler de düzenleme kapsamında emekli olabilecek. Borçlanma yapanlar 'gelinen işe başlangıç tarihindeki' prim gün koşullarına bağlı olacak.

 

5000 prim gün şartı talebi!

EYT düzenlemesinde Genel Kurul'da farklılık yapılması mümkün. Bu konuda pek çok talep de bulunuyor. SSK'lılar prim gün koşulunda da 8 Eylül 1999 tarihinin vveline dönülmesini istiyor.

Bu talep hayata girerse EYT'li SSK'lıların 5000 ile 5975 arasında olan prim gün şartı, 5000 olarak sisteme girecek.

 

Evvelinde staj girişi olanların da istekleri var. Staj ile çalışma hayatına giriş yapanlar, bu sürelerin borçlanma yapılarak uzun vadeli sigorta kollarından sayılmasını ve işe başlangıç tarihi olarak kabul edilmesini istiyor.

Böylece staj yapanların işe başlangıç tarihleri arkaya çekilecek. Yani istekler kabul edilip bu cihette düzenleme yapılırsa, staj zamanlarının sigorta zamanı sayılması için borçlanma yapılması kâfi gelecek.

Teknoloji devinin başı belada! Bu sefer çok yüklü gelebilir

Rekorlara doymayan ASELSAN'dan yeni bir başarı daha! İşte yıllık cirosu

İstanbul'da ikamet edenler dikkat! Bu haber 1.5 milyon evi ilgilendiriyor