Kent Haberleri

EYT Bağ-Kur prim şartında büyük değişiklik! Her şey sil baştan değişiyor!

SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesinin gündeme gelmesinden sonra tüm dikkatler gelecek açıklamalara çevrildi. Düzenlemenin yasalaşması durumunda beş sene erken emeklilik olanağı sağlanmış olacak. Çalışmanın ayrıntıları sorgulanırken, primlerde SSK formülünün uygulanması bekleniyor

Bağ-Kurluların emeklilik primlerine yönelik yeni bir model gündeme gelirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, küçük esnafı daha az primle emekli edecek bir model üzerinde çalışıldığını ifade etti. Çalışmanın ayrıntıları sorgulanırken, primlerde SSK formülünün uygulanması bekleniyor. Peki kimler kapsamda olacak, şartlar nasıl değişecek? İşte yanıtları...

 KİMLERİ KAPSAYACAK?

Bakan Bilgin, söz konusu modeli anlatırken “Küçük esnafı koruyacak bir modele ihtiyaç duyuluyor” dedi. Bu doğrultuda, düzenlemenin çerçevesinde ilk olarak berber, kuaför, marangoz, bakkal ve terzilerin de bulunduğu milyonlarca küçük esnaf yer alacak.

Fakat çerçeveye diğer Bağ-Kur'luların da ilave edilmesi beklenirken, bu durumda şirket sahipleri ve isteğe bağlı sigorta ödeyen kişiler de kapsama girme imkanını elde edecek.

İşte detaylar...

 

KISMİ EMEKLİLİKTE DE PRİM ŞARTI DÜŞER Mİ?

SSK'lı vatandaşlarda kısmi emeklilik için istenen prim gün sayısı ilk sigortalı olunan tarihe göre değişiklik gösterirken, 8 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olanlarda 3600 olan prim gün koşulu, bu tarihten sonra iş hayatına atılanlarda 4500'e çıkmış oluyor.

Bağ-Kur'lu vatandaşlarda ise tarih fark etmekden 5400 prim günü istenirken, bu durumda prim gün şartının indirilmesi bekleniyor.

Prim eşitlemesi eğer kısmi emekliliği de kapsarsa Bağ-Kur'lu vatandaşlar 4500 prim günüyle kısmi emekli olabilecek ve 900 günlük bir avantaj olacak.

 DÜZENLEME SADECE YENİ İŞE GİRENLERİ Mİ KAPSAYACAK?

Mevcut Bağ-Kur’lu vatandaşlar da dahil olacak mı? Burada beklenti, halen çalışan vatandaşları da kapsaması yönünde.

Bu durum yapılacak düzenleme ile birlikte belli olacak ve düzenlemeye 'yasanın çıktığı tarihten sonra sigortalı olanlar' biçiminde bir ifade ilave edilmediği sürece mevcut Bağ-Kur’lu vatandaşları da kapsayacak.

İşte detaylar... 

PRİM GÜN ŞARTI NASIL DEĞİŞECEK?

Yeni sigortalı olan bir SSK'lı vatandaşın tam emeklilik için 7200 prim gününü doldurması gerekiyor.

Bağ-Kur’lu vatandaşlar ise gereken prim gün sayısı 9000 günü buluyor. Yapılacak düzenlemeyle prim gün şartının Bağ-Kur’lu vatandaşlar 7200 güne çekilmesi bekleniyor.

Böyle bir düzenleme yapılırsa Bağ-Kur’lu vatandaşlar 1800 gün prim daha az ödeyerek emekli olabilecek ve beş senelik bir avantaj söz konusu olacak.

 3.5 YIL KURALI BİTER Mİ?

1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan vatandaşların hangi kurumdan emekli olacağını, son 3.5 senedeki çalışmaları belirlerken, son yedi senelik sigortalılık süresinin yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunuyor.

1 Ekim 2008 tarihi sonrasında sigortalı olan vatandaşların ise tüm çalışma hayatına bakılıyor. Hangi kurumdan daha fazla prim ödenmişse, orası emekliliği belirlemiş oluyor.

Eğer koşullar eşit hale gelirse, Bağ-Kur’lu vatandaşlar daha az prim ödemek için 1261 gün SSK'lı çalışma zorunluluğu ortadan kalkmış olacak.

Halkbank'tan 16.980 TL peşinatla müstakil ev! Süresi dolmadan başvurun!

Yüzbinlerce EYT’liye kötü haber! Emekliliğiniz bozulabilir! Sebebini duyunca saç baş yolacaksınız!

023 e-Devlet 4.336 TL yardım başvurusu başladı! Her ay ödenecek bu parayı hemen alın!