Kent Haberleri

EYT başvuruları ne zaman başlayacak? EYT ilk maaş hangi ayda yatacak? 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) gelişmeler merakla takip ediliyor. Peki, EYT başvuruları ne zaman başlayacak? EYT ilk maaş hangi ayda yatacak? İşte detaylar...

Milyonlarca EYT'li "EYT başvuruları ne zaman başlayacak? EYT ilk maaş hangi ayda yatacak?" sorularına yanıt arıyor.

Bu kapsamda EYT'lilerin merakla beklediği müjde AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu'ndan geldi. Akbaşoğlu, "Mart ayında EYT'li kardeşlerimiz maaşlarını alacak. Sözleşmelilere kadro düzenlemesinden sonra EYT düzenlemesini muhtemelen önümüzdeki hafta Meclis'e sunacağız" diye açıkladı. 

Peki, EYT başvuruları ne zaman başlayacak? EYT ilk maaş hangi ayda yatacak? İşte detaylar...

"EYT başvuruları ne zaman başlayacak?" sorusunun yanıtı sorgulanan konular arasında bulunuyor. EYT'li ilk maaşın ne zaman hesaplara yatacağının yanıtını da merak ediyor. 

EYT İLK MAAŞ TARİHİ AÇIKLANDI MI?

EYT ilk maaş tarihi açıklandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklamada, "Meclis'in kendi çalışma takviminde en hızlı şekilde sonuç alınacak" diye iafade ederek "Bakanımız açıklama yapmıştı, Şubat veya en geç Mart'ta olacak. Kendi takvimi içerisinde yürüyor. İrade ortaya çıkmıştır" diye ifade etti.

Çelik, "Bakanımız da gerekli açıklamayı yaptı. Bu çerçevede herkes müsterih oldu. Şubat en geç Mart ayı içinde sonuçlanacaktır" diye açıkladı.

Ayrıca AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, "Mart ayında EYT'li kardeşlerimiz maaşlarını alacak" diye kaydetti.

EYT'DE YAŞ SINIRI YOK

2 milyon 250 bin kişinin faydalanacağı EYT konusunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

EYT'den dolayı ayrılan, kıdem tazminatı alan ama işine devam etmek isteyen vatandaşa özel 5 puan SGK destek primi indirimi yapılacak.

Başvuru e-DevleteEYT'de henüz yasalaşma süreci gerçekleşmediği için şu an yapılan müracaatlar geçerli sayılmayacak.

Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvurular, e-Devlet üzerinden yapılacak.

EYT'LİLERİN MAAŞ HESAPLAMASI NASIL YAPILIYOR?

8 Eylül 1999 tarihinde ki yasa değişikliği olmasaydı bu tarihten önce sigorta kaydı olan erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl sigortalılık ve 5.000 prim günü ile emekli olma hakkına ulaşacaklardı. 

Ancak yasa değişikliğiyle sigortalılık süresi değişmese de erkeklerde senesine göre 44'ten 58'e kadınlarda ise 40'tan 56'ya kadar yaş şartı getirildi. Diğer yandan prim gün sayıları da 5 bin günden 5 bin 975'e kadar yükseldi.

Emeklilikte yaş koşulu kapsamı 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta kaydı olanlardan kaldırılırsa en az 5.000 günden sigortaya kayıt yıllarına göre 5.975 güne kadar prim ödeme koşulu aranacak. 

Şu an prim miktarına göre değişmekle beraber SSK'lılarda 7 bin 200, Bağ-Kur'lularda ise 9 bin prim gününde yaş koşulunu yerine getirip emekli olan çalışan kişiler en yüksek emekli maaşını (Prim miktarı değişimi hariç) alıyor.

Aile Destek Paketi ödemelerine okkalı 2023 zammı gelecek mi? Aile Bakanlığı 1250 TL'yi kimlere verecek?

2023 bekçi alımı ne zaman? 1250 çarşı ve mahalle bekçi alımı başladı mı? İşte bekçi alımı başvuru şartları!

Fiat Doblo'ya tam 10 bin TL'lik Ocak 2023 indirimi geldi! Bu indirimi sakın kaçırmayın! Doblo 18 Ocak 2023 fiyat listesi