EYT başvurusu kabul edilmeyenler için yeni gelişme! SGK atağa geçti
EYT ilgili yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk günden bugüne yoğun bir süreç devam ediyor. Yasanın aradığı şartları sağlayanlar emekli maaşlarını aldı. Ancak SGK’da emekliliği onaylanmayan, başvurusu iptal edilen binlerce dosya da mevcut. İşte tüm detaylar...Yasanın aradığı şartları sağlayanlar çoktan emekli maaşlarını alıyor
EYT konusu gündeme geldiği günden bu yana, sigorta girişi ile ilgili pek çok soru gündemde. Yasanın aradığı şartları sağlayanlar çoktan emekli maaşlarını alıyor. EYT emekliliği için başvuru yapanlar arasında öyle kişiler var ki, şartları sağladığı halde dosyaları iptal edilebiliyor.
Emekliliği onaylanmayan o dosyalar ile ilgili detayları TGRT canlı yayınında anlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz iptal edilen o başvurular ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. İşte tüm detaylar...
Geçmişte sigorta girişi yapılmış ama prim ödemesi devamlı olarak yapılmayan kişilerin başvuru sürecindeki durumunu değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Yılmaz, “Bunda mevzuat açısından aykırı bir durum yok ama bunun ispat yükümlüğü sigortalıya ve işverene yükleniyor. Nedeni, sadece sigorta başlangıcını yapıp bunun üzerinden orda fiilen ve bedenen çalışmayıp da sadece evrak üzerinde ileride bir gün emekliliğim olsun, sigorta başlangıcım olsun diye bu yapılıyorsa bununla ilgili genelgede açık madde var. Bu maddeye istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu bu türdeki dosyaların iptalini veriyor.” diye konuştu.
EMEKLİLİKTE BU DETAY DOSYA İPTALİNE NEDEN OLUYOR
Sadece sigorta girişi yapılan kişilerin emekli olmayacağını belirten Yılmaz, kişilerin bu süreçte hak arama sürecine girebileceğini belirterek bu konuda atılacak adımlar hakkında şunları söyledi:
“Sigortalılıkta kanunen sizin bedenen ve ruhen orda çalışmanız, keza bu çalışmanıza karşılık olarak da ücret niteliğindeki ödemeyi banka yoluyla gönderilmesi şartı var. Bunlarla ilgili 18 yaşından küçük olan dönemlerde çalışmayla alakalı 2013/11 sayılı genelgenin üçüncü bölümünde sigortalı sayılmasıyla alakalı bölüm var.
Burada, “Bir işverenin işyerinde ücret karşılığı çalışan ve ücretleri işyeri kayıt ve belgelerine usulüne uygun bir şekilde intikal ettirilen eş sigortalı sayılacak, ancak herhangi bir ücret ödenmeyen eş ise sigortalı sayılmayacaktır.” denilmektedir.
Dolayısıyla siz eşinizin yanında sigortalı olabilirsiniz, akrabanızın yanında sigortalı olabilirsiniz, kendi çocuklarınız yanınızda çalışabilir. Bunda mevzuat açısından aykırı bir durum yok ama bunun ispat yükümlüğü sigortalıya ve işverene yükleniyor. Nedeni, sadece sigorta başlangıcını yapıp bunun üzerinden orda fiilen ve bedenen çalışmayıp da sadece evrak üzerinde ileride bir gün emekliliğim olsun, sigorta başlangıcım olsun diye bu yapılıyorsa bununla ilgili genelgede açık madde var. Bu maddeye istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu bu türdeki dosyaların iptalini veriyor. Dolayısıyla bu örnekte olan EYT’li olan kişinin sigortası iptal edilmiş. Bununla ilgili yasal olarak mahkeme yolu halen açık, hala başvuru yapılabilir.”
ÇALIŞTIĞINIZI NASIL KANITLAYABİLİRSİNİZ?
Sosyal Güvenlik Uzmanı Yılmaz, emeklilik şartlarını sağlayan ancak EYT emekliliği elde edemeyenlerin yasal olarak haklarını arayabileceklerini belirterek ispat yükümlüğünün işçi ve işverene ait olduğunu dikkat çekti. Yılmaz, “18 yaşından küçükler ile ilgili de genelgede ‘Baba veya anasına ait işyerinde çalışan mümeyyiz küçüklerin vasinin iştiraki ile yazılı olarak yapılmış ve hakim tarafından tasdik edilmiş bir hizmet akdi mevcut olmadıkça sigortalı sayılmalarına imkan bulunmamaktadır.’ diyor. Bu sebepten dolayı ispat yükümlülüğü yine işçi ve işverendedir. Yani mahkeme sürecine girildiği takdirde “Gerçekten ben o iş yerinde çalıştım. Bankadan maaşlarım ödendi. Her sabah iş yerine gidip gelirken yandaki komşu beni gördü. Çalışma arkadaşım, şef, usta başı buna şahit olabilir” diyorsa ve eğer büro işletmesiyse burada yazışmalar, mail ortamında yapılıyorsa bunlar kanıt olarak kabul olabilir. Yeni burada destekleyici belgeler lazım. Bunlara dikkat edilmesi gerekli.” diye konuştu.
ŞİRKET KAPANMIŞSA ŞAHİTLERLE BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ?
Mail sistemleri senelerdir kullanılıyor ve maaşların bankalara yatması da kurumsal şirketler tarafından yıllardır yapılıyor ama aile şirketlerinde durum biraz farklı. Şirket kapanmışsa kişinin herhangi bir belge bulamadan sadece şahitlerle başvuru yapıp yapmayacağı ile ilgili olarak Yılmaz, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, “Evet şahitlerle başvuru yapabilir. Ama bunu tek taraflı olarak kanıt veya şahit olarak görmüyor hukuksal boyutta. Destekleyici şahit lazım. Bu işyerinin yanındaki komşusu hatıra binaen şahitlik yapabilir ama o iş yerinde aynı dönemde mesai arkadaşı varsa onun da Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet dökümünde aynı şekilde sicil numarası ve kendi hizmet dökümündeki sicil numarasının birbiriyle örtüşmesi gerekir. O dönemlerdeki 4 aylık döküm bordroları ve sigorta işe giriş bildirgelerinin zamanaşımı yok. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bunlar saklanıyor. Bunlar aynı şekilde kanıt olarak kabul edilebilir. Bunun sonucu itibariyle mahkemenin vereceği karar da önemli burada. Ama yasal prosedürde ilgili genelge doğrultusunda sigortalılık dönemi sayılmayıp iptal durumu olabilir. Bu bahsi geçen kişi EYT’ye başvuru yapmış, 18 yaş altında olan sigortalılığı ile ilgili bu dönem anne babasının yanında olduğu için iptal olmuş. Sonraki sigortalılığı da 2000 senesinde olduğu için EYT kapsamına girmemesi nedeniyle emekliliği maalesef iptal edilmiştir.” dedi.
İTİRAZ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
SGK tarafından emeklilik başvurusunun reddedilmesi durumunda tekrar başvuru yapılıp yapılmayacağı veya karara itiraz edilip edilmeyeceği ile ilgili Yılmaz şunları söyledi:
“Bununla ilgili ret cevabı genelge doğrultusunda bildirim yapılacaktır. Bu bildirim sonrasında bir avukatla iletişime geçip kurum üzerinden SGK ile İş Mahkemesinde dava sürecine girebilir. İş Mahkemesi yaklaşık olarak 1.5-2 yıl sürebilir ve devamında bir Yargıtay süreci olabilir. Sürecin bir sonraki aşamasında bunlar olacaktır. Mahkeme sürecinin bilirkişiye sevki olabilir. Şahitler dinlenecektir. Yazılı evraklar, bilgilerin hepsi kanıt olarak sunma imkanı var. Tabi ki hukukçudan destek alınırsa daha sağlıklı olunacağını düşünüyorum.”