Ekonomi

EYT broşürü! EYT ilk maaş ne zaman yatar? Kademeli prim gün sayısı nedir? EYT de prim ne kadar olacak?

EYT için yasal düzenleme Meclis'ten geçmesiyle birlikte vatandaşlar bu konuya dair pek çok soru sormaya başladı. İşte o sorular ve yanıtları! 

Milyonlarca kişi, EYT ye nasıl başvuru yapılır, EYT ilk maaş ne zaman yatar, EYT de prim ne kadar olacak, Kademeli prim gün sayısı nedir? şeklinde soruduğu sorulara yanıt arıyor.

 

İşte EYT hakkında merak edilen o soruların yanıtları…

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANMASIYLA BİRLİKTE BAŞVURULAR BAŞLAYACAK

EYT düzenlemesinin kabul edilmesinden sonra yasalaştı. Yasanın da Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte başvuru sürecine geçilecek.

EYT'DE KADEMELİ PRİM GÜN SAYISI NE DEMEK?

EYT düzenlemesinin detaylarının belli olması ile birlikte kademeli prim gününün ne anlamı geldiği de araştırılmaya başlandı. EYT'li olabilmek için kademeli prim günü aranacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilirler. SSK’lılar kademeli prim gününe bağlı olacaklar. Kademeli prim günü ise 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar yükseliyor.

BAŞVURU SONRASI MAAŞ HAKKI KAZANILACAK

İlk başta yaklaşık olarak 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemenin çıkmasından sonra başvuru yapılması ile beraber maaş hakkı da kazanılmış olacaktır.

EYT'DE İLK MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

Sosyal Güvenlik Kurumu, normal yıllarda emekli aylığı için yapılan başvuruları iki hafta içerisinde sonuçlandırır. Aynı anda yüz binlerce EYT’linin emeklilik başvurusunda bulunacak olmasından dolayı bu yıl incelemelerin zaman alması, bu sebeple de ilk aylık ödemesinde gecikmeler yaşanması muhtemel görülmektedir.

Bununla birlikte, ilk aylık ödemesi ne zaman yapılır ise yapılsın 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere EYT’lilerin maaşları toplu şekilde ödenecek. Hak kaybı olmayacak. Buna göre; mart ayında dilekçe veren EYT’liler, nisan ayında ilk maaşlarını almaya başlayacaktır.

EYT’DE PRİM NE KADAR?

SGK tarafından yayımlanan yıllara bakıldığında, sigortalılık süresi ve prim gün sayılarıyla beraber, EYT'li olmaya hak kazanacak olan vatandaşların yıllara göre prim sayıları görülmektedir.

İşte EYT sigortalılık süresi ve prim gün sayısına dair ayrıntılar…