Ekonomi

EYT çiftte müjde! Hesaplara yatıyor

EYT ile ilgili milyonlarca vatandaşı ilgilendiren gelişme yaşandı. EYT'li vatandaşa çifte ödeme. Kıdem tazminatı ve promosyon ücretleri hesaba geçecek. İşte tüm detaylar...Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasının ardından kamu ve özel bankaların promosyon yarışı hızlandı

En yüksek EYT emekli promosyonu veren bankalar listesi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin yasalaşmasıyla birlikte emekli olmaya hak kazanan 2 milyonun üzerindeki vatandaş tarafından merak ediliyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasının ardından kamu ve özel bankaların promosyon yarışı hızlandı. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı tanıyan düzenlemede gözler EYT banka promosyonu ücretlerine döndü. İşte tüm detaylar...

Emeklilikte yaşa takılanları (EYT’li) ilgilendiren yasa 3 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonra hemen emekli olacak 2.2 milyon vatandaşın maratonu başladı.

EYT’li emekli adaylarının yaklaşık yüzde 80’i çalışıyor ve çalışmaya devam etmek isteyenler bir hayli fazla. Yasa kapsamında emekli olacakları ekonomik olarak rahatlatacak birçok ödeme söz konusu.

EN DÜŞÜK MAAŞ 7 BİN 500 LİRA 
Öncelikle en düşük emekli maaşı EYT’liyi de kapsayacak şekilde 7 bin 500 liraya çıkarıldı. 7 bin 500 liranın üstündeki maaşların aynı kalacağı açıklandı. Maaş, devletin ödeyeceği tutar. Çalışan EYT’li için işyeri de kıdem tazminatı ödeyecek ki bu en önemli toplu ödeme olacak.

KOD 8 İLE ÇIKIŞ YAPILACAK 
EYT’liler e-Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ‘emekli olabilir’ içerikli yazısını ‘emeklilik sebebiyle istifa’ dilekçesiyle işverene teslim edecek. İşveren bu durumda, emeklilik sebebiyle çıkış kodu olan ‘KOD-8’den çalışanın çıkışını kuruma bildirecek. Çalışan şahsen SGK şubelerine giderek veya e-Devlet üzerinden başvuru yapacak.

Sonra kurum, çalışanın EYT kapsamında emeklilik hakkının olup olmadığını tespit edecek. Çalışan şartları taşıyorsa çalışana emekli aylığı bağlanacak. Emekli olarak işten ayrılan veya çıkışı verildikten sonra tekrar işe alınan çalışana kıdem tazminatı ödenecek.

50 MİLYARLIK DESTEK PAKETİ 
Kıdem tazminatı çalışanların sigortası niteliğinde yani bir güvence. Dolayısıyla emekli olup bu hakka sahip olanlar hemen kıdem parasını almak istiyor. Ancak birçok işyerinin, bir anda onlarca kişinin emeklilik hakkıyla milyonlarca liralık kıdem talebini karşılamakta zorlanacağı sıkça dile getiriliyordu.

Bu yükün hafifletilmesi için 50 milyar liralık Hazine destekli EYT kredi paketinin devreye alınacağı belirtilmişti. Bu kapsamda bazı işverenler çalışanların emeklilik başvurusunu bekletmişti. EYT’li emekli adayları da mart ayı bitmeden başvuru yapmak istiyordu. İşte milyonları sevindiren haber dün geldi.

DOĞRUDAN ÇALIŞANIN HESABINA 
Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOBİ ve KOBİ dışı firmaların finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından devreye alınan EYT Destek Paketi’ne başvuruların cuma günü (dün) itibarıyla başladığı bilgisini paylaştı. Uygulama kapsamında şirketler, kamu ve özel bankalara başvuruda bulunabilecek. Kıdem tazminatı ödemeleri için kullanılacak finansman desteğinin toplam hacmi 50 milyar lira olarak belirlendi.