Kent Haberleri

EYT düzenlemesinde sona yaklaşıldı! EYT ile maaşlar azalacak mı? Kimler EYT'den faydalanabilecek? Bu şartlara dikkat!

EYT düzenlemesine ilişkin kafalardaki tüm soru işaretleri, düzenlemenin Meclis'e sunulacağı Aralık'da giderilecek. Prof. Cem Kılıç, EYT düzenlemesi ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. İşte EYT'lilerin merak ettiği o ayrıntılar... İlk aşamada 1,5 milyon kişinin faydalanacağı düzenlemenin aralık ayı içerisinde Meclis'e sunulması planlanıyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmada artık sona yaklaşıldı. İlk aşamada 1,5 milyon kişinin faydalanacağı düzenlemenin aralık ayı içerisinde Meclis'e sunulması planlanıyor. 

Düzenlemenin detaylarına ilişkin birçok soru işareti gündemde. EYT çıktığında mevcut aylıkların düşüp düşmeyeceği de bu sorular arasında yer alıyor. 

Peki EYT ile mevcut maaşlar düşecek mi? EYT düzenlemesinden kimler yararlanacak? Prim günü eksik olanlar EYT'den faydalanabilecek mi? İşte EYT ile ilgili en çok merak edilen o soruların yanıtları...

Prof. Cem Kılıç, EYT düzenlemesi ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. EYT çıktığında mevcut aylıkların düşüp düşmeyeceği de sık sık gündeme geliyor. 

Aylıkların azalması gibi bir durumun söz konusu olmayacağına dikkat çeken Cem Kılıç, "Bunlar tamamen uydurma laflar. Mevcut aylıkların azalması nasıl mümkün olur? Burada söylenmek istenen bütçeye yük getirmesi durumunda ileride hükümetler aylık bağlama oranlarını daha da düşürür mü?" dedi ve daha fazla düşeceğini düşünmediğini vurguladı. 

"EYT çıkacak ama prim günü şartlarında değişiklik olacak mı? Ya da kademeli yaş mı gelecek?" sorusunu yanıtlayan Kılıç, kademeli yaş düzenlemesi olmayacağına dikakt çekerek, "Prim günü koşullarında da değişiklik olması doğru değil ve açıklamalara istinaden muhtemelen de olmayacaktır" ifadelerini kullandı. 

8 Eylül 1999 öncesinde 4A SGK kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ile 5000 prim günü koşulunun yeniden yürürlüğe alınacağının altını çizen Kılıç, "Bağ-kur'lular içinse 1999 öncesi koşullar kadınlarda 7200 prim günü erkeklerde ise 9000 prim günü, devlet memurları açısından aynı kadınlarda 7200 prim günü erkeklerde ise 9000 prim günü emekli olabiliyordu" diye konuştu ve Bakanın açıklamalarından şartların yine bu şekilde olmasının beklendiğini belirtti. 

EYT'DEN KAMUDA ÇALIŞANLAR DA YARARLANACAK

'EYT’den kamuda çalışanlar da faydalanacak mı?' sorusuna "Kamuda çalışanlar da EYT'den yararlanabilir. Devlet memuru kadın ve erkek çalışanlar 8 Eylül 1999 öncesi işe girdiyse aynı şekilde yararlanacak" yanıtıı veren Kılıç, 1,5 milyon kişinin ilk planda sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayanları ifade ettiğini söyledi. 

EYT'den yararlanacak kişi sayısının 1.5 milyon ile sınırlı kalmayacağına vurgu yapan Cem Kılıç, eksik sigorta günü ve prim gün sayısı olanların da gelecek dönemlerde bu kanundan yararlanabileceğini aktardı. 

KHK İLE KAMUDA KADROLU OLAN İŞÇİLER DİKKAT

Cem Kılıç'a bir vatandaş 'Bizler KHK ile kamuda kadro alan işçileriz. EYT çıkınca zorunlu olarak emekli edileceğimiz söyleniyor. Doğru mu?' sorusunu yöneltti. Kılıç, bu soruya verdiği yanıtta "KHK ile kamuda kadro alan işçiler 696 sayılı KHK ile kadroya geçerek işe başladılar" ifadelerini kullandı. 

Emeklilik için gerekli olan yaş, prim günü ve sigortalılık koşullar tamamlanmış ise kurumların kadrodaki işçilerini emekli edeceğine dikkat çeken Kılıç, "Kadro geçen çalışan kişi yaş kalkınca koşulları sağladığında zorunlu olarak emekliliğe ayrılacaklar" şeklinde konuştu. 

Kılıç, konuyla ilgili olaral 'EYT kapsamına giriyorum. Ama 5000 prim günüm yok. 690 gün eksiğim var. Ben faydalanamayacak mıyım?' sorusunu day yanıtladı. Kılıç, bu düzenlemenin tek seferlik olmadığına, 8 Eylül 1999 öncesi koşullara ne zaman sahip olunur ise çalışanlar o zaman EYT'den yararlanılabileceğine dikkat çekti. 

Kılıç, "Ocak ayında yasa çıkar ise çalışan 690 prim günü eksiğini tamamlayarak emekli olabilir" diye konuştu. 

Çocuk parası ne kadar? Çocuk desteği ödemeleri ne zaman yapılacak? Çocuk Destek Bileşeni başvuru şartları neler?

Binlerce kişinin Ocak zammı bir bir hesaplandı! 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası zammına hemen bakın!

Evde bakım parası ödemeleri için son dakika müjdesi! Paralar tek tek ödeniyor! Hemen siz de bir göz atın!