EYT en çok onların yüzünü güldürdü! Mavi yaka maaşı aldı başını gitti!
EYT düzenlemesi en çok da mavi yakalılara yaradı. Mavi yakalıların maaşı aldı başını gitti. İşte detaylar!Yetişmiş olan ustalar emekli olunca, sanayiciler, yetişmiş usta bulmakta zorlanmaya başladı
EYT sanayide nitelikli usta bulma sorununu bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Yetişmiş olan ustalar emekli olunca, sanayiciler, yetişmiş usta bulmakta zorlanmaya başladı. Durum böyle olunca uzun süredir yükselen mavi yakalı maaş aralığı, beyaz yakalıların önüne geçmeye başladı.
İşte haberin ayrıntıları…
40 İLA 60 BİN TL ARASINDA DEĞİŞİYOR!
Kaynak ustası, Elektrik teknisyeni, kalıpçı gibi alanlarda çalışan deneyimli ustaları elinden kaçırmak istemeyen sanayiciler 40 ile 60 bin lira arası maaş vermektedir. Yeni başlayan genç bir kalıp ustası da 20 bin liranın üzerinde maaşla işe girişleri yapılmaktadır. Sabah’ın haberinde, gelecekte en yüksek maaşı alanlar ülkemizdeki meslek sahibi çalışanlar olacaktır. İnsan kaynakları sitelerinin araştırmaları da mavi yakadaki maaş yükselişini ortaya koyuyor. 2022 yılında oran ile beyaz yakalı maaşları yüzde 48 civarı artarken, mavi yakalıların maaşları bir önceki yıla göre yüzde 88 yükseliş yaşadı.
Nitelikli işgücüne ulaşmakta bir hayli zorluk yaşadıklarını dile getiren Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, "Uzun süredir yükselen girdi ve enerji maliyetleri ile küçülen iç pazar kapasitesi sanayi kuruluşlarımızın kar marjını küçülttü. EYT kaynaklı nitelikli işgücünün kaybıyla birlikte tazminat yükü de bizi daha zorlu bir sürece soktu" diye konuştu.
ÜRETİM KAYBI YAŞANABİLİR
"Bilhassa finansmana erişimin kısıtlı olması işleri daha da çıkmaz bir hal aldırıyor" diyen Karadeniz, konuşmasına şöyle devam etti: "Sektörün en önemli sorunu nitelikli işgücünün yetersizliğidir. EYT ile nitelikli işgücünde kayıp yaşanacak olması işletmelerin kısa, orta vadede üretimini azaltıyor. İşgücünün yetişmesi zaman alan bir süreçtir. Eğitim sürecinin işbaşı eğitim programları ile desteklenmesi gerekiyor."
2 YIL YETİŞTİRME SÜRECİ OLSUN
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, "Pandemi ile beraber oluşan enflasyonist bir ortamda yaşanan maliyet artışları, kârlılık oranlarındaki düşüş üstüne şimdi de EYT nedeniyle nitelikli işgücünde yaşanacak aksama işverenleri oldukça sıkıntıya sokacaktır. Kamu otoritesinden KGF desteği ve EYT kapsamına girmekte olan kişilerin emekli olmayıp çalışmaya devam etmeleri durumunda emeklilik primlerinin daha cazip hale getirilmesi yönünde beklentimiz var" dedi.