Ekonomi

EYT için borçlanma yapacakların bilmesi gereken çok önemli detay!

EYT düzenlemesinin Aralık ayında Meclis'e gelmesi 15 Ocak tarihinde ise yürürlüğe girmesi ve ilk etapta 1.5 milyon kişiyi kapsaması bekleniyor. EYT'li olup olmadığınızı merak ediyorsanız ve borçlanma konusunda ikilem yaşıyorsanız. Bu detayı bilmenizde fayda var.

Akşam Yazarı Okan Güray Bülbül, askerlik gibi bazı borçlanmaların EYT kapsamında işe giriş tarihini öne çekebileceğini bazı borçlanma türlerinde ise prim eksiğinin tamamlanacağını belirterek, borçlanma yapmaya karar veren ya da bu konuda ikilem yaşanlara önemli bir uyarıda bulundu.

Bulbül borçlanma yapan ancak EYT için belirlenen şartlardan faydalanmayan kişilerin SGK'ya ödedikleri tutarı iade alabileceklerini belirtti. Borçlanma yapan ancak EYT şartlarına tabi olmayan ve faydalanamayan kişilerin aylık bağlatmamış olmak şartıyla SGK'dan borçlanma için ödedikleri tutarı iade alabileceklerini kaydeden Bülbül, bu nedenle borçlanma yapması gereken kişilerin söz konusu tutarı bu yıl ödemeleri halinde avantajlı olacaklarını söyledi. Bülbül, "Borçlanmayı yıl bitmeden yapıp daha sonra belirlenen şartları sağlayamayacağı anlaşılan kişiler isterlerse aylık bağlatmamış oldukları için borçlanma tutarını SGK'dan iade alabilirler" ifadesini kullandı.

Düzenleme bir defaya mahsus değil

Bülbül, yapılacak düzenlemenin bir defaya mahsus olmadığını, 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişilerin yeni şartları sağladıkları tarihte emekli aylığı başvurusunda bulunabileceklerini belirtti. Bu nedenle kolaylaştırılmış şartların hemen 1 Ocak 2023 itibarıyla sağlanmasının şart olmadığını kaydeden Bülbül, bazı borçlanma türlerinin süreyi öne çekme imkanı sağladığına işaret etti.

İşe giriş tarihini öne çekmek için 3 yol var

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler için geçerli olacağını kaydeden Bülbül, bu tarihi öne çekmek için ise üç yol bulunduğunu kaydetti. Bülbül, işe giriş tarihinin, mevcut kanunun izin verdiği süreyi borçlanmak, silinen hizmetlerin ihyası ve hizmet tespit davası yoluyla öne çekilebileceğini belirtti.

İkinci yöntemin ise ihya olduğunu dile getiren Bülbül, ihya yani toptan ödeme ile SGK ya da Bağ–Kur borcunu ödemediği için silinen hizmetleri olan kişilerin bu primleri geri ödeyerek hizmetlerini canlandırması ile düzenlemeden yararlanmasının mümkün olduğunu belirtti.

Hizmet tespit davasının ise 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortasız çalıştırılan kişiler için dava yoluyla bu çalışmaların tespiti ve girişin bu tarih öncesine çekilmesini sağlayacağını ifade eden Bülbül, hizmet tespiti davalarında hak düşürücü 5 yıllık süre söz konusu olduğunu eğer işe giriş bildirgesi verilmiş ise bu sürenin uygulanmadığını dile getirdi.

 

Bakan Vedat Bilgin'den EYT'lilerle ilgili yeni açıklama!

Bakanlık resmen açıkladı! EYT takviminde son nokta! TBMM düğmeye basıyor!

EYT'lilerin maaşı kaç lira olacak? Milyonlarca EYT'liyi ilgilendiriyor! Şimdi bakın!