Ekonomi

EYT için hayaller yine suya düştü! Ortalık fena karıştı!

EYT’lilerin gözü kulağı ilk maaşlarını alacakları tarihe kilitlendi. Daha önce ocak ayının işaret edilmesinin ardından yapılan açıklamalardan sonra gözler şubat ayına çevrildi. Ancak EYT için tarih yine değişti. EYT ile ilgili şu ana kadar yasalaşma süreci gerçekleşmediği için yapılan müracaatlar henüz geçerli olmayacak

EYT kapsamında 2 milyon 250 bin vatandaşın faydalanması beklenirken, 8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigorta girişi olup prim gün sayısını tamamlayanlar emekli olabilecek. EYT ile ilgili şu ana kadar yasalaşma süreci gerçekleşmediği için yapılan müracaatlar henüz geçerli olmayacak.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK, MECLİSE GELDİ Mİ?

EYT yasasının meclisten geçmesinin ardından sigorta şartlarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayan emekli adayları yaşa takılmaksızın emekli olabilecek.

Peki, EYT’de yeni tarih ne zaman? İşte detaylar...

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği düzenlemenin meclise gelmesi ise tam bir bilinmeze dönüştü.

Daha önce ocak ayı sonunda meclisin gündemine geleceği ifade edilen düzenlemenin tarihiyle ilgili AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “EYT en geç ocak sonu mecliste olur, şubat ortasında yasalaşır” şeklinde konuşmuştu.

EYT’LİLER İLK MAAŞI NE ZAMAN ALACAK?

Bakanlığın EYT konusunda teknik çalışmayı tamamladığını ve EYT düzenlemesinin gelecek hafta TBMM’ye sunulabileceğini söyleyen AKP Grup Başkanvekili Akbaşoğlu “Martta EYT'liler maaşlarını alacak” ifadelerini kullandı.

EYT YASASI KİMLERİ KAPSIYOR?

23 yıllık sorunun çözümüne ilişkin teklif, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanları kapsayacak. 2 milyon 250 bin emekli adayının yararlanacağı EYT konusunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

EYT ile ilgili şu ana kadar yasalaşma süreci gerçekleşmediği için henüz yapılan müracaatlar geçerli olmayacak. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvurular, e-Devlet üzerinden SGK’ya yapılacak.

EYT’DE BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'na tabi EYT'lilerin emeklilik şartları neler olacak?

Emeklilik için prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartı bulunuyor. EYT'liler ilk iki şartı yerine getirmişlerse ya da getirdiklerinde yaşa bakılmaksızın emekli olabilecekler. Bu SSK'lılar için 5000 prim günü, kadınlarda 20 sene, erkeklerde 25 sene sigortalılık süresi demek oluyor. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'nda kadınlarda 20 tam sene (7200 prim günü), erkeklerde ise 25 tam sene (9000 prim günü) şartı bulunuyor.

2023’ün ilk altı ayı için kıdem tazminatı belli oldu! Borçlanma yapan EYT’liye vergi avantajı!

EYT ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevabı bu haberde! Okumadan geçmeyin!