Ekonomi

 EYT ile emekli olan işi bırakacak mı? EYT’de SGK genelgesi çok açık

Emeklilikte Yaşa Takılan milyonlarca kişi çalışma hayatında yer alıyor. EYT’li olup çalışmaya devam eden vatandaşlara emekli olma imkanı olacak. Aralık ayında TBMM’ye gelmesi beklenen düzenlemeyle milyonlarca kişi emekli olabilecek. İşte tüm detaylar...Çıkarılan yasa nedeniyle birçok kişinin yaş şartı uzatılmıştı

8 Eylül 1999’dan önce sigortası başlayan ancak emekli olamayan vatandaşlar EYT düzenlemesini beklemekte. Çıkarılan yasa nedeniyle birçok kişinin yaş şartı uzatılmıştı. Bu durum EYT adı verilen emekli olamama mağduriyeti yaşanmasına neden olmuştu. EYT düzenlemesinde son detaylar konuşuluyor. Düzenleme kapsamında yer alan ve şu anda çalışan kişilerinin durumunun ne olacağı merak edilmekte.

EYT’lilerin emekli olmasıyla birlikte iş hayatında da birçok personel değişikliği olacak. Bazı personeller çalışmaya devam etmek isterken bazıları ise emekli maaşı almak isteyebilecek. İşte detaylar...

İŞTEN AYRILMA ŞARTI VAR
Sosyal Güvenlik Kurumu; geçtiğimiz yıl iki sayfalık bir genelge yayımlamıştı. Genelgede yaşlılık aylığından faydalanmak için "sigortalının çalıştığı işten ayrılması veya yazılı istekte bulunması şarttır" ifadelerine yer verilmişti. Kısacası EYT ile emekli olacak kişilerin işten ayrılmak için beyanda bulunması şart olacak.

İşten ayrılmadan önce SGK’dan “emekli olabilir” yazısı alma şartı bulunuyor. Bu yazıyı işverene teslim ettikten sonra kıdem ve kalan haklarınızı alabilir ve işyeri ile ilişiğinizi kesebilirsiniz. İlişik kestikten sonra SGK’ya giderek emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor.

MAAŞ DÜŞMEYECEK
Çalışan işe devam etmek istiyorsa; bir iki gün sonra destek primine tabi olarak SGK’ya işe giriş bildirgesi verilmesi gerekiyor.

Destek primleri emeklilik maaşında bir azalmaya neden olmayacak. Çalışanlar hem emekli maaşını alabilecek hem de çalıştığı yerden maaşını almaya hak kazanacak. Yani emekli maaşı aldıktan sonra başkasının yanında da kendiniz çalışmaya başlayabilirsiniz.

SSK’lılar aylığını kestirerek normal çalışmaya devam edebilir. Bu durumda kişi normal sigortalı gibi çalışabilir. Emeklilikten sonraki çalışmalar da emekli maaşına ekleniyor.

İkinci yol ise Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne tabi olarak çalışmak. Bu şekilde çalışmaya devam edenlerin maaşları kesilmez. Ancak işveren tarafından aldıkları ücretin yüzde 7.5’luk kısmı kesilir. Emekli maaşında herhangi bir azalma olmaz.