Ekonomi

EYT ile emeklilik hakkını kazananların ikilemi: Şimdi emekli olmak mı avantajlı? Yoksa temmuz ayında emekli olmak mı?

EYT düzenlemesi ile yaklaşık 2,2 milyon kişi emeklilik hakkına kavuştu ama bazıları daha fazla tazminat almak için hemen emekli olmak yerine çalışıp temmuz ayında emekliliği düşünüyor. Peki, hangisi doğru? Şimdi emekli olmak mı? Yoksa temmuz ayını beklemek mi avantajlı? İşte uzmanı yanıtladı...Mart ayında başvuruda bulunanlar 17 Nisan’dan itibaren ilk maaşlarını almaya hazırlanıyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından 2 milyonu aşkın kişiye emeklilik hakkı doğdu. Mart ayında başvuruda bulunanlar 17 Nisan’dan itibaren ilk maaşlarını almaya hazırlanıyor. Henüz başvuru süreci tamamlanmamış olanların ise mayıs ayından itibaren maaşlarını alması bekleniyor.

EYT düzenlemesi kapsamında bir de emekliliği hak etmesine rağmen henüz başvuruda bulunmayıp temmuz ayını bekleyenler de sözkonusu. Emeklilik için gerekli koşulları sağlamasına rağmen çalışmaya devam edip kıdem tazminatı daha yüksek olsun diye temmuz ayını bekleyenler de var. Peki, hemen emeklilik dilekçesini vermek mi daha avantajlı? Yoksa temmuz ayını bekleyip emekli olmak mı avantajlı? İşte Akşam Gazetesi’nden Okan Güray Bülbül, bu soruları yanıtladı.

KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR

Bülbül, Akşam Gazetesi’ndeki köşe yazısında, hemen emekli olmanın mı, yoksa temmuz ayını beklemenin daha karlı olacağı konusunda karar verebilmek için kişi bazında hesaplama yapmak gerektiğini belirtti. Bu soruyu örnekler ile yanıtlayan Bülbül, 19,9 milyar lira olan kıdem tazminatı tavanının üzerinde brüt ücreti bulunan kişilerin temmuz ayını beklemeleri halinde kıdem tazminatı açısından avantajlı olabileceğini belirtti. Yani brüt ücretiniz 28 bin lira ve aynı işyerinde SSK’lı olarak 10 yıldır çalışıyorsanız; bugün emekli olsanız 280 bin lira kıdem tazminatına hak kazanmanıza rağmen tavan sebebiyle ancak 199 bin 828 lira kıdem tazminatı alabileceksiniz. Temmuz ayında kıdem tazminatı tavanı yüzde 30 artarsa tavan 26 bin lira olacak. Aynı şartlarda temmuzda emekli olmanız hainde kıdem tazminatındaki tavanın artması nedeniyle 260 bin lira kıdem tazminatı alabileceksiniz. Dolayısıyla kıdem tazminatı açısından 60 bin liralık bir avantaj sözkonusu olacak.

KAYIP VE KAZANÇLARI KARŞILAŞTIRIN

Hemen şimdi emekli olmak yerine temmuz ayına kadar beklenmesi halinde, yaşanacak kayıpları ve kazançları da iyi analiz etmek gerekiyor. Bülbül, yazısında nisan, mayıs, haziran ve temmuz ayında ödenecek emekli aylıkları, Ramazan ve Kurban Bayramı’nda ayrı ayrı ödenecek bayram ikramiyelerini de hatırlatarak temmuz ayında emekli olmayı tercih edenlerin 34 bin liralık kayıp yaşayacağını ve net karının ise 26 bin lira olacağını belirtti.

KOŞULLARINIZA GÖRE HESAP YAPIN

Konuya tersten bakıp çalışmaya devam edip temmuz ayını beklemesi halinde ise temmuz ayında işyerinde yapılacak zamlardan yararlanma şansına sahip olacak. Bunu da yine örnekler ile açıklayan Bülbül, emeklilik dilekçesini öteleyen bir kişi yüzde 25 zam yapılacak bir işyerinde çalışıyorsa, diyelim ki 19 bin lira olan ücreti 23 bin 750 liraya çıkacak. Böylece daha önce 190 bin lira kıdem tazminatı alabilecek iken temmuz zammından sonra alacağı tazminat 237 bin 500 TL lira olacak. İlk aşamada emekli olsaydı alacağı 34 bin liralık emekli maaşları ve ikramiye tutarı düşüldüğü zaman geriye 13 bin 500 liralık bir fark kalıyor. Bülbül, bu çerçevede kişilerin kendi koşullarına göre hesaplarını yapıp karar vermelerinin daha doğru olacağını savundu.