Ekonomi

EYT ile ilgili kafalar iyice karıştı! SGK Uzmanı çok önemli iki konuya açıklama getirdi

SGK Uzmanı Cem Kılıç kafaların iyice karıştığı EYT ile ilgili çok merak edilen tazminat konusunda çok önemli iki notaya dikkat çekti. İşte okuyuculardan gelen kıdem tazminatı ile bilinmesi gerekenler.SGK Uzmanı Kılıç, EYT'li olup emekliliğe hak kazandıktan sonra işverenle anlaşıp kıdem tazminatının ertelenmesi durumunda tazminat hakkında herhangi bir kayıp olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtladı

Okuyucuların tazminat ile ilgili sordukları sorulara yanıt veren Milliyet Gazetesi SGK Uzmanı Cem Kılıç milyonları ilgilendiren konuda önemli bir açıklama yaptı. SGK Uzmanı Kılıç, EYT'li olup emekliliğe hak kazandıktan sonra işverenle anlaşıp kıdem tazminatının ertelenmesi durumunda tazminat hakkında herhangi bir kayıp olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtladı. 

Kılıç EYT yasasından sonra emekli aylığına bağlanıp, daha sonra işvereniyle anlaşma yapıp çalışmaya devam edecek SGDP'li olacakların örneğin 5 yıl sonra ayrılmak isterlerse tazminatın tamamını almak için işverenin haklı neden dışında bir nedenle iş akdini feshetmesi halinde tüm süre üzerinden tazminat alınabileceğini kaydetti.

Tazminat ertelenirse hak kaybı olur mu?

Ancak işveren haklı bir nedenle iş akdini sonlandırırsa son 5 yılın tazminatının alınamayacağını, ya da çalışan kendi isteğiyle işten ayrılırsa, yine son 5 yılın tazminatını almayıp emekli aylığının bağlandığı tarihe kadar olan kıdem tazminatını, mevduata uygulanan en yüksek faiz işletilerek alınabileceğini ifade etti. Kılıç, "EYT yasası çıktıktan sonra emekli aylığınız bağlandı ve siz işvereninizle tekrar anlaştınız ve SGDP’li olarak çalışmaya devam ediyorsunuz. Eğer 5 yıl sonra ayrılmak isterseniz, ayrılacağınız tarihteki işten ayrılma sebebiniz tazminat için belirleyici olur. Kıdem tazminatını hak etmeyecek şekilde işinizden ayrılırsanız, son beş yıllık kıdem tazminatınızı alamazsınız, emekli aylığınızın bağlandığı tarihe kadar olan kıdem tazminatını, mevduata uygulanan en yüksek faiz işletilerek alabilirsiniz" açıklamasında bulundu.

Kıdem tazminatı taksite bölünür mü?

SGK Uzmanı Kılıç, EYT'den emekli olan çalışanın tazminatının işveren tarafından taksite bölünüp bölünemeyeceği yönündeki soruyu da yanıtladı. Kılıç, kıdem tazminatı hakkının doğuran durumlardan biri emekli aylığı bağlanması durumu olduğunu belirterek, emeklilik için gereken koşulları tamamlamış ve aylığa hak kazanmış kişilere kıdem tazminatının tek seferde ve makul bir süre içinde ödenmesi gerektiğini ifade etti. Bazı durumlarda işverenin tazminatı taksit ile ödediği durumlara rastlandığını dile getiren Kılıç, bunun için çalışanın yazılı onayı olması gerektiğini aksi halde işverenin kıdem tazminatını taksitle ödemesinin mümkün olmadığını belirtti.