EYT mensupları dikkat! Borçlanma için ödediğiniz paranın bir kısmını geri alacaksınız!
Artık kendileriyle ilgili yasanın çıkması için gün sayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mensuplarına bir iyi haber daha geldi. EYT kapsamına girmek isteyenlerin, askerlik ve doğum borçlanması için ödedikleri paranın bir kısmını vergi indirimi yoluyla geri alabilecekleri duyuruldu. İşte detaylar… EYT kapsamında emekli olabilmek için askerlik ve doğum borçlanması yapan EYT’lilerin vergi iadesi yolu ile yatırdıkları paranın bir bölümünü geri alabilecekleri açıklandı
Emekli olabilmek için gerekli olan düzenlemesi kanunlaşması için artık gün sayan EYT mensuplarına bir iyi haber daha geldi. EYT kapsamında emekli olabilmek için askerlik ve doğum borçlanması yapan EYT’lilerin vergi iadesi yolu ile yatırdıkları paranın bir bölümünü geri alabilecekleri açıklandı.
Yakında çıkacak yasayla emekli olmayı bekleyen 2.5 milyondan fazla kişi artık gün sayarken, çalışma süresi eksik olanlar ise bu işlemlerini tamamlamak için büyük çaba harcıyor.
EYT yasası ile emekli olmak isteyen isteyenler. doğum ve askerlik borçlanması için ödedikleri paranın bir kısmını vergi indirimi yoluyla geri alabilecek.
Habertürk'teki yazısında konuyla ilgili çok önemli bilgiler veren Ahmet Kıvanç, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında, işçi ve memurların hizmet borçlanması amacıyla SGK’ya yaptıkları prim ödemelerinin, vergi matrahından indirebildiğini hatırlattı.
BİRİNCİ ŞART, ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEK
Kıvanç, bu kişilerin böylelikle ödedikleri primin bir kısmını vergi indirimi yoluyla geri aldıklarını bildirerek, söz konusu bu haktan yararlanabilmek için birinci koşulun, çalışmaya devam etmek olduğunu vurguladı.
EYT’den emekli olanların da çalışmaya devam etmeleri halinde vergi indiriminden yararlanabilecekleri bilgisini veren Kıvanç ikinci koşulun da vergi kesintisine tabi ücret geliri elde etmek olduğunu vurguladı.
Kıvanç, geçtiğimiz sene başlayan uygulamayla, asgari ücrete kadar olan kazançların vergi dışı bırakıldığı için, asgari ücretle çalışanların doğum ve askerlik borçlanması nedeniyle vergi indiriminden yararlanamayacağını belirtti.
Hizmet borçlanması için yatırılan primlerle ilgili vergi indiriminden yararlanabilmek amacıyla öncelikle ödeme belgesinin işverene verilmesi gerektiğini bildiren Kıvanç, belge işverene verildiği aydan başlayarak, takvim yılı sınırlaması olmaksızın, ödenen tutarın tamamının her ay elde edilen kazançtan indirileceğini söyledi.
Kıvanç, bunu bir örnekle açıklayarak, “Asgari ücretli bir kişinin askerlik borçlanması için 37 bin 273 lira ödediğini varsayalım. Aylık brüt kazancı 15 bin lira TL bu kişinin asgari ücreti aşan kazancından vergi kesilmekte.
Bu kişi vergi indirimi için başvurduğunda kazancının 37 bin 273 TL’lik kısmından vergi kesintisi yapılamaz. Böylelikle, en düşük vergi oranı (yüzde 15) uygulandığında dahi 5 bin 590 TL’lik vergi indiriminden yararlanır. Ayrıca doğum borçlanması için 49 bin 697 lira ödeyen kişi de en az 7 bin 454 lira vergi indirimi alır. Böylelikle borçlanma için ödediği paranın bir kısmını vergi indirimi yoluyla geri alır” ifadelerini kullandı.