Kent Haberleri

EYT yasasında değişiklik olur mu? Maaşlar ne zaman yatacak?

Emekliler bayram ikramiyelerine ek yatırılan ödemelere zam bekliyor ve konu hakkında araştırmalar da en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Yılda iki kez hesaplara yatan ikramiyelerle ilgili detaylar merak ediliyor.Emeklilere 1100 TL bedelinde ödeme yapılacak

 

YILDA İKİ KEZ ÖDEME YAPILIYOR

Emeklilere sene içerisinde iki kez bayram ikramiyesi yapılırken 2023 senesine Nisan ve Haziran aylarında ödeme yapılacak. Emeklilere 1100 TL bedelinde ödeme yapılacak.


KAZANÇ TAKVİMİ NETLİK KAZANDI

SSK ve Bağ-Kur emeklileri 2023 sene ile beraber aylıklarına zam alırken promosyon ve bayram ikramiyelerini de aylıkları ilave olarak hesaplarında görüyor.  28 Şubat 2023 tarihinde TBMM genel kurulunun toplanması planlanırken gündemin önemli maddeleri içerisinde EYT düzenlemeside var. Bunun yanında yapılandırma 
yasası ile tüm borçlarda silinecek. Yapılandırma yasası ile beraber emeklilik de daha basit bir hale geliyor.

ÖNCELİK YAŞA TAKILANLARDA

Geçtiğimiz hafta toplanması umulan TBMM'nin zelzele sebebiyle görüşmelerine bir süre ara verildi. Milletvekillerinin zelzele bölgesine gitmesi sebebiyle görüşmeler  28 Şubat 2023 tarihini ertelendi. Bu salı bir araya toplanacak olan meclis ilk olarak EYT düzenlemesi hakkında görüşmelerini süratlendiecek. Yasa bağlamında 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunan ve sigorta prim gün sayısını bitiren kişiler emekli hakkı elde edebiliyorlar. İlk etapta 2 milyon 250.000 kişinin emekli olması planlanırken düzenleme ile birlikte toplam 5 milyona yakın vatandaşın emekli olabileceği söyleniyor.

 

EYT YASASINDA DEĞİŞİKLİK OLUR MU?

4 madde olarak yürürlükte yer alan EYT düzenlemesinde herhangi bir farklılık yapılmadı. Genel kurulda bazı farklılıkların olabileceği tartışmaları sürerken  SSK'lılar için kademeli prim şartının 5.000 güne düşürülmesi planlanıyor. Kısmi emeklilik koşulu ile beraber 8 Eylül 1999 evvelinde olan kişiler için geçerli olan yaş koşulunun kadınlarda 50 erkeklerde de 55 yaş olması planlanıyor.

MAAŞLAR NE ZAMAN YATIRILACAK?

Yasa içeriğince emekli maaş ödemeleri emeklilik dilekçesinin verilmesinin akabinden bir ay içerisinde hesaplara aktarılıyor. Bu bağlamda Mart ayında yapılan bir başvuru için ilk maaş ödemeleri Nisan ayında yapılır. Zelzele felaketi sebebiyle ertelenen düzenleme bağlamında kaybolan haklarında geri verilebileceği söyleniyor.


Kaybolan hakların Mart ayı itibari ile geçerli olması şartıyla verilebileceği ifade ediliyor. Mart ayında emekli olan bir kişinin Nisan ayında emeklilere verilecek bayram ikramiyelerinden de faydalanabileceği söylendi. Tüm bunların yanında bayram ikramiyelerinin de 2023 senesinde yükseltilmesi bekleniyor.

AFAD acı bilançoyu açıkladı! 

Piyasalar bu haberle sarsılacak? Altın fiyatları 1000 TL'nin altına düşer mi? 

Ölüm aylığı kimlere veriliyor? Ölüm aylığının şartları belli oldu mu?