Kent Haberleri

EYT’de 3 yıl şartına takılanlar dikkat! Yeni düzenleme gelecek mi?

EYT çıktı fakat 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişleri olduğu halde bazı memur, esnaf ve çiftçiler 3 sene şartına takıldı. Genel Sağlık-İş, sorunun çözümü için Cumhurbaşkanlığı’na başvuru yaptı. İşte detaylar...  EYT düzenlemesindeki eski yasalara yapılan atıflar nedeniyle halen memur kadrosunda çalışan çok sayıda sağlık personelinin emekli olamadığını bildiren Genel Sağlık-İş Sendikası, kanunu düzeltilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı'na resmi başvuruda bulundu

EYT erken emeklilik hakkı veren düzenlemenin eski Emekli Sandığı mensuplarıyla eski Bağ-Kur'lular bakımından hak kayıplarına yol açtığı ifade edildi.  EYT düzenlemesindeki eski yasalara yapılan atıflar nedeniyle halen memur kadrosunda çalışan çok sayıda sağlık personelinin emekli olamadığını bildiren Genel Sağlık-İş Sendikası, kanunu düzeltilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı'na resmi başvuruda bulundu.

Başvuru dilekçesinde, 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta girişi olan eski SSK'lı vatandaşlara emeklilik hakkı verilmesine rağmen aynı tarihte sigorta girişi olan eski Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lularda 23 Mayıs 2002 tarihi öncesinde üç sene kesintisiz sigortalı çalışmış olma şartı arandığı bildirildi.

İşte tüm detaylar...

EMEKLİLİĞE ENGEL 

Genel Sağlık-İş Başkanı Dr. Derya Uğur imzasıyla Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen yazıda, EYT’yle yaş dışındaki diğer koşulları taşıyan sigortalı vatandaşlara emeklilik hakkının verildiği, fakat eski Emekli Sandığı çalışanları için geçmişte konulan üç senelik sigortalılık kuralının bugün çok sayıda sağlık çalışanının emekli olmasına engel teşkil ettiği belirtildi. Üç sene koşulunun kaldırılması yönünde yeni bir düzenleme yapılması talebinde bulunan Sendika, düzeltmenin yapılması durumunda memurlarla işçiler arasındaki farkın kalkacağı, sağlık çalışanıyla birlikte çok sayıda memurun da emeklilik hakkına kavuşacağı ifade edildi. 2002 öncesinde kesintisiz üç sene sigortalılık koşulu eski Bağ-Kur sigortalılarında da arandığı için muhtemel bir kanun değişikliği Bağ-Kurlu çalışanlara da yansıyacak.

İŞTE 3 YIL ŞARTI

EYT’ye göre, memurların EYT'den faydalanabilmeleri için 23 Mayıs 2002 tarihinden önce, Bağ-Kurluların da 1 Haziran 2002 tarihinden önce 3 yıl kesintisiz sigortalı çalışmış olmaları gerekiyor. SSK'lar için böyle bir koşul bulunmuyor. Bu kapsamda örneğin 7 Eylül 1999 tarihinde sigorta girişi olan SSK'lı EYT çerçevesinde emekli olurken, aynı tarihte sigorta girişi olan memurlarla esnaf ve çiftçiler 2002y ılı öncesinde üç sene kesintisiz sigorta primi yatırmamışlarsa EYT çerçevesine giremeyerek emekli olamıyorlar.

EYT'liler dikkat! EYT eksik prim koşulu belli oldu! Acil bakın!

Çiftçilere müjde! Bu para mart ayında hesaplara yatacak! Tarım Bakanı Kirişçi resmen açıkladı!

Evin depreme dayanıklı olup olmadığı nereden anlaşılır?