Ekonomi

EYT'de Bakan Nebati'nin mi Bakan Bilgin'in mi dediği olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a EYT ile ilgili iki sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT konusunda karşı karşıya geldi.

Yaklaşık 1,5 milyon kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde yaş sınırı ile ilgili talebin, bütçeye yaklaşık 150 milyar TL’lik ek yük getirecek olması nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından önerildiği öğrenildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise EYT düzenlemesinde yaş sınırı olmaması gerektiğini savunuyor. t24 sitesinden Eray Görgülü'nün haberine göre, EYT'de çok tartışılan yaş sınırı talebi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den geldi. Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin daha önce yaptığı EYT açıklamalarında Eylül 1999'dan önce işe başlayan erkekler için 25 yıl, kadınlar için de 20 yıl şartını yerine getiren ve 5 bin gün prim süresini dolduran herkesin emekliliğe hak kazanacağını ifade etmişti. Bakan Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada da yaş şartı olmaksınız prim gün sayısı ile hizmet süresi şartlarını yerine getiren yaklaşık 1,5 milyon kişinin ilk etapta yapılacak olan düzenlemeden yararlanacağını ifade etmişti.

"150 milyar TL’lik ek yük getirir" uyarısı

EYT düzenlemesiyle ile ilgili çalışmalar sürerken, Bakan Nebati ve Bakan Bilgin de, hazırladıkları çalışmalarla ilgili dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunum yaptı. Kulislere sızan bilgiye göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sunumunda EYT düzenlemesinin SGK bütçesine yaklaşık 300 milyar TL’lik yük getireceği, yaş şartı ile yapılacak bir düzenlemede ise yükün, 150 milyar TL’ye inebileceği ifade edildi.

Sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için EYT düzenlemesinin kadınlarda 48 ve 50 yaş, erkeklerde ise 50 ve 52 yaş şartı olmak üzere iki alternatif üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yaptığı sunumda ise, düzenlemenin zaten yaşa takılanlar için yapıldığı bu nedenle yaş sınırı getirilmemesi gerektiği ifade edildi.

Yaş şartı olumsuz etki oluşturabilir

Öte yandan TBMM’de AKP grubunda yapılan değerlendirmelerde de toplumda bu konuda büyük bir beklenti oluştuğu ve yaş şartı ile yapılacak bir EYT düzenlemesinin seçim öncesinde seçmen üzerinde olumsuz bir etki oluşturabileceği üzerinde duruldu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın EYT ile ilgili son kararı, 12 Aralık'ta yapılacak kabine toplantısında alması bekleniyor.

EYT'de kritik zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Bakanı kabul etti!

EYT düzenlemesinde flaş gelişme! Emeklilikte yaşa takılanlar için yaş şartı değişiyor mu?

EYT'lilere ilişkin son toplantı yapıldı! İşte detaylar...