Ekonomi

EYT'de bütün söylenenleri rafa kaldıran açıklama

Emeklilikte yaşa takılanların gözü hükümetin üzerinde çalıştığı düzenlemeye dönmüşken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Bilgin, şu an masada sadece bir tane EYT formülünün olduğunu ifade etti.Dünkü kabine toplantısı sonrasında Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e soru yönelten A Haber, EYT'ye ilişkin birkaç bilgi aldı

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a (EYT) ilişkin son dakika gelişmesi oldu. Dünkü kabine toplantısı sonrasında Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e soru yönelten A Haber, EYT'ye ilişkin birkaç bilgi aldı. Bakan Bilgin, EYT ile ilgili çalışma grupları olduğunu, yılbaşına doğru çalışmaların tamamlanacağını ifade etti.

HOLLANDA VE ALMANYA MODELİ GÜNDEM DE YOK
Bilgin, Hollanda veya Almanya modellerinden bahsedildiğini ancak bunun doğru olmadığını söyledi.

Kabine sonrası yaptığı açıklamalarda yıl sonuna kadar çalışmayı tamamlayacaklarını söyleyen Bilgin, Ocak ayı civarında bunu Meclis'e sunmayı planladıklarını söylemişti.

Bilgin, EYT düzenlemesinin içeriğine yönelik olarak bakanlık bünyesinde kurulan bir ekiple yürütülen çalışma neticesinde en uygun formülün devreye sokulacağını belirtmişti.

Birkaç alternatif ve önerinin değerlendirildiği çalışma kapsamında sendikalarla diyalog kurulacak.

GÖRÜŞMENİN DETAYLARI NEDİR ANLATIR MISINIZ?
Öte yandan Bakan Bilgin geçtiğimiz haftalarda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Platformu üyeleri ile görüşmüştü. Konuyla ilgili EYT Platformu Üyesi Mehmet Ali Çelik şu ifadelere yer vermişti:

“Biz sadece Bakan Vedat Bilgin’le konuştuk. Bunun ötesinde Türk İş ve AK Parti Grup Başkan Vekilleri ile görüşmeler yaptık. Yaklaşık 22 kişilik bir heyetle 8 farklı ilden derneklerin katılımı ile tüm mağdur dernekleri içeren EYT’sinden Aylık Bağlama Oranına (ABO), stajından kadın borçlanmasına kadar hepsinin temsilcisi olan derneklerle EYT platformu adı altında yapmış olduğumuz görüşmelerde hem AK Parti Grubu’nun hem MHP Grubu’ndan net bir şekilde toplumun tümünü kapsayacak çözümleri 2022 yılı sonuna kadar mutlaka iktidar tarafından çözüleceği ifade edildi.

‘DOSYAMIZI BAKAN BEY’E SUNDUK’
Ayın 9’unda yaptığımız görüşmelerde bu konuşuldu. Ayın 10’unda da Bakan Vedat Bilgin ile aynı heyetle tekrar görüşme yaptık. Şöyle ki öncekine istinaden kendilerine orada dosyalar verdik ve dosyalar kendilerine sunuldu. Aynı şekilde Bakan Bey ile yaptığımız görüşmede dosyamızı sunduk. Dosyanın içerisinde platformun daha önce yaptığı çalışma raporları, mağdur kitlenin bize aktardığı bütün sıkıntıların yer aldığı ve bütün derneklerimizin ortak hazırladığı bir rapor doğrultusunda sıkıntılar ve çözüm yolları adı altında hazırladığımız raporu Bakan Bey ve AK Parti, MHP gruplarına takdim ettik.

Konunun çözümü adına kendilerinden olumlu cevaplar geldi. Şu anda gündemde konuşulan bütün formüllerin çalışmada olmadığı Bakan Bey tarafından bizzat ifade edildi. Kendileri EYT’lilerin net sayılarının ellerinde olduğunu teknik çalışmaların tamamlanmış olduğunu söyledi. Bu sayının 3 milyon civarında olduğunu bunların 2 milyonu SSK statüsünde geri kalanının ise diğerleri olduğunu ifade etti.

Özellikle sosyal devlet, sosyal sorunları çözer mantığıyla bu işin tüm mağduriyetleri kapsayacak şekilde çözüleceğini söyledi. Önümüzdeki süreçte sözleşmeli personel konusunda bütçe görüşmeleri sonrasında EYT’nin gündeme alınacağını ve 2022 yılı sonuna kadar çözüleceğini bizzat ifade ettiler.

Tamamen şu anda sözleşmeli personel bittikten sonra bu konuyu ele alacaklarını ve çözümün ele alınacağını söylediler. Bizim sunduğumuz çalışma raporları da buna dahil. Biz bu görüşmeleri çok olumlu buluyoruz. Hem AK Parti hem MHP grubunun çözüm konusunda attığı adımları önemsemekteyiz. Bakan Beyin de yaptığı beyanatı taktirle karşılamaktayız.”