Kent Haberleri

EYT'de detaylar bir bir belli oldu! Kimin maaşı ne kadar olacak? EYT başvurusu nasıl yapılır? Hemen bakın! 

Merakla beklenen EYT'de detaylar bir bir belli oldu! Kimin maaşı ne kadar olacak? EYT başvurusu nasıl yapılır? Hemen bakın!  Yapılan resmi açıklama kapsamında EYT'de yaş sınırı resmen kaldırıldı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT başvuru ekranı milyonlarca vatandaş tarafından merakla araştırılıyor. Yapılan resmi açıklama kapsamında EYT'de yaş sınırı resmen kaldırıldı. EYT düzenlemesinden faydalanmak isteyenler "EYT başvurusu ne zaman ve nasıl yapılacak, nereden? EYT Emeklilik başvuru şartları neler, kimler nasıl yararlanacak?" sorularının yanıtlarını araştırıyor. 

EYT düzenlemesi kapsamında prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkına sahip olacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tıpkı 3600 ek gösterge, sözleşmeliye kadro ve asgari ücretteki yaklaşımdaki gibi EYT'de yaş şartını tamamen kaldıran taslak düzenlemeye onay verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin teknik konularda, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise bütçe konusundaki çalışmaları bitirdi. 

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 öncesi emeklilik sigortası girişi olan vatandaşları kapsıyor. Bu kapsamda rakamın 5 milyon 700 bin kişi civarında olduğu belirtildi. SSK'da erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini, 5.000 gün prim, kadınlarda 5.000 gün prim ve 20 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olmaya hak kazanıyor. 

4B-4C diye belirtilen Bağ-Kur ve emekli sandığına tabi olanlar ise erkeklerde 9.000 gün prim, 25 yıl sigortalılık süresi ile, kadınlarda 7.200 gün prim ve 20 yıl sigortalılık süresi ile emekli olabiliyor. 

Prim günü ve sigortalılık süresi henüz tamam olmayan EYT'liler ise kademe kademe şartları karşıladıklarında emekli olabilecek. 

Borçlanmadan maaşa EYT ile ilgili merak edilen detaylar tek tek belli oldu. İşte EYT düzenlemesi ile ilgili merak edilenler...

EYT DÜZENLEMESİNDE BORÇLANMA NASIL OLUR?

Sabah'ta yer alan habere göre; kamuoyunda en çok merak edilen konulardan biri de borçlanmaların işe giriş tarihini geri çekip çekmeyeceği konusu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuya ilişkin açıklamasında yasaların mevcut halinde korunacağını belirtti.

Sigortadan önce yapılan askerlik süreleri borçlanıldığında bu maddenin hükmü gereği işe başlangıç tarihi geriye çekiliyor. Burada gideceği gün sayısı borçlanılan gün şeklinde yapılıyor.

Türkiye'deki sigortalının yurtdışına gittikten sonra önceki dönemle ilgili borçlanmaları buradaki işe giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye alıyor.  

Yasalarımıza göre sigortadan önceki doğumlarda borçlanma hakkı bulunmuyor. Fakat staj burada istisna sayılıyor ve staj sonrası yapılan borçlanma işe girişi geriye alıyor.

EYT BAŞVURU SÜRECİ 2022 

Prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan ve emeklilik hakkını kazanacak olan 2 milyon 250 bin kişi ilk etapta bu ay yasanın yürürlüğe alınmasıyla birlikte emeklilik işlemlerine start verecek. 

EYT ile emeklilik hakkı elde eden bir sigortalı her vatandaş gibi çalışıyorsa emekli olacağı için istifa ettiğine dair dilekçeyi şirketine verip ilk adımı atacak. Daha sonra SGK'ya emeklilik için başvuru yapacak. 

EYT'DE MAAŞLAR NASIL HESAPLANACAK?

EYT düzenlemesi ilk emeklilik hakkı elde eden vatandaşlar ilk ödemelerini alacakları banka ve şubesini e-Devlet'ten veya emeklilik işlemleri esnasında SGK'da seçebilecek. Bu şekilde EYT'linin emekli maaşı tercih ettiği bankadan ödenecek. 

EYT yasası çıktıktan sonra yaş şartı dışındaki şartları tamamlayanlar, örneğin primi ve sigortalılık süresi tamam olanların maaş hesapları, diğer tüm emekli aylığı bağlananlar gibi, 3 dönem üzerinden gerçekleştirilecek. 

EYT maaş hesabında 1999 yılı öncesi, 1999 yılı - 2008 arası ve
2008'den sonraki dönem olmak üzere 3 dönem dikkate alınacak ve 3 ayrı hesaplama yapılacak. 

Bu 3 dönemdeki hesaplar yapılıp birleştirilerek emeklinin maaşı belirlenecek. Kısacası emekli maaşı hesaplaması yapılırken sigortalılık dönemindeki tüm kazançlar hesaba dahil edilecek. 

Matematiksel olarak maaş hesaplanırken ilk olarak 1999 öncesindeki gün ve kazançlar dikkate alınarak, aylık bağlama oranı ile çarpılacak. Burada çıkan rakam bugüne göre yeniden hesaplanacak. Daha sonra 1999 ile 2008 arasındaki dönem için de yine aylık bağlama oranı ve yeni güncelleme katsayıları dikkate alınacak. 

2008 sonrası için ise yine farklı bir aylık bağlama oranı ve büyüme hızının yüzde 30'u dikkate alınacak. Bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncellemesinde olacak. Bu şekilde bu 3 hesap toplanarak emekli maaşı belirlenecek.

EYT'ye tabi olanlar da temelde bütün emekliliğe hak kazanmışlar gibi prim gün sayısının çok olmasına bağlı şekilde değil, SGK'ya bildirilen prime esas kazanca göre maaş alabilecek. Yani brüt maaşı yüksek olanlar daha yüksek maaş alacaklar.

Ayrıca 3 döneme ilişkin farklı Aylık Bağlama Oranları ve güncelleme katsayıları sebebiyle, bu oranların yüksek olduğu dönemlerde primi daha fazla olan hak sahiplerinin maaşları da daha yüksek olacak. 

Sigortalılık süresi ve prim şartları tamam olmayanlar bu koşulları tamamladıklarında EYT'den faydalanabilecek. Eğer Ocak'ta emeklilik başvurusunda bulunulursa, ilk maaş hesaplama işlemleri de 1 Şubat itibarıyla yapılacak.

İşlemler Nisan'da tamamlanırsa, başvuruyu izleyen aydan itibaren bütün maaşlar emeklinin hesabına topluca yatırılacak.

e-Devlet'ten başvuran PTT'den anında çocuk destek parasını alacak! Çocuk Destek Bileşenine zam geldi mi? İşte detaylar..

Memur 1 Ocak 2023 duyanın görenin gözleri fal taşı gibi açıldı! Memur maaş zammı ne kadar olacak? Şimdi rakamlara bakın!

Altın esip gürledi! Elinde 1 gram bile altını olan hemen baksın! Bu rakamlar şok edecek! 2 Ocak 2023 altın fiyatları

Düşük faizli krediyle ev almak isteyenler dikkat! Bakanlık hazırlıklara başladı!