‘EYT’de emekli sayısı Mart'ta yarıya düşebilir’ iddiası!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanun teklifindeki ‘kademelendirme’ vurgusunun, Mart ayında EYT emekli sayısını, daha önce açıklanan 2,2 milyonun yarısına düşürme olasılığını da gündeme getirdiği iddia edildi. Peki nasıl mı? İşte ayrıntılar...
TBMM’ye dün sunulan EYT kanun teklifinin 2 Şubat Perşembe günü plan bütçe komisyonunda görüşülmesi bekleniyor.
Söz konusu düzenlemenin madde gerekçeleri kısmında prim gün sayısına göre ‘kademelendirme’ yapılacağının belirtilmesi, kanun ile Mart ayında emekli olacakların sayısının daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıkladığı 2 milyon 250 bin kişinin çok altında kalacağı anlamına geldiği iddia edildi.
BloombergHT’ten Tahsin Akça’nın haberine göre, kademelendirme ile 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta girişi olanların 5 bin günü tamamlamış olmaları yaş şartı kalktığında emekli olmaları için yeterli olmayacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu sene için EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar lira arasında olacağını açıklamıştı. EYT'lilere emekli maaşları mart ayında bağlanacağı için bu yıl geriye kalan 10 aylık sürede 150 milyar lira baz alınsa bile ayda 15 milyar liralık emekli aylığı bütçesi ayrılacağı anlamına gelmekte.
Rakamlara bakıldığında, en düşük emekli maaşı ocak ayından sonra 5 bin 500 liraya yükseltilirken ortalama emekli aylığı yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye yükselmiş oldu.
Buna göre EYT kapsamında mart ayında emekli olacakların sayısı en iyi ihtimalle 1,5-1,6 milyon kişi olacak.
Diğer yandan memurların emeklilik sonrası çalışma hakkı bulunmadığı için tamamının hemen başvuru yapmayabileceği dikkate alındığında, bu senenin bütçesini etkileyecek EYT emeklisi sayısı 1,1-1,2 milyon kişi aralığına yani başlangıçta ifade edilen rakamın yaklaşık yarısına düşmüş olacak.
Öte taraftan, dün açıklanan EYT yasa teklifinin ardından kademe tablosuna göre plan bütçe komisyonunda değişiklik olmazsa 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında kademeli prim gün şartının yerine gelmesi beklenecek. Buna göre, örneğin 1996-1998 arasında sigorta başlangıcı olanlar 5825-5975 gün arasında değişen prim gün sayısının dolmasını bekleyecekler.
Ayrıca 1985 ile 1995 seneleri arasında sigorta girişi olanlar ise 5 bin 75 ile 5 bin 825 gün arasında değişen prim şartına bağlı olacak.