Ekonomi

 EYT’de emeklilik işlemleri kaç günde sonuçlanır? İlk maaş Nisan’da yatacak mı?

Emeklilik dilekçelerini vermeye başlayan EYT’lilerin en çok merak ettikleri konuların başında “işlemler ne zaman sonuçlanır?” sorusu geliyor.  İşlemler kaç günde tamamlanacak? İlk başvuranlar emeklilik maaşını Nisan ayında alabilecek mi? İşte yanıtlar…Emeklilik dilekçesini veren EYT’lilerin yanıtını aradığı soruların başında emeklilik işlemlerinin ne  kadar sürede tamamlanacağı ve ilk maaşların ne zaman yatacağı geliyor

 

EYT’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte emeklilik için uzun süredir bekleyen EYT’liler SGK şubeleri önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı.

Emeklilik dilekçesini veren EYT’lilerin yanıtını aradığı soruların başında emeklilik işlemlerinin ne  kadar sürede tamamlanacağı ve ilk maaşların ne zaman yatacağı geliyor.

SGK'DA EYT YOĞUNLUĞU

Yasa kapsamına giren pek çok kişinin emeklilik dilekçelerini vermek için gelişiyle SGK şubeleri önünde uzun kuyruklar oluşurken, yaşanan yoğunluk nedeniyle işlemlerin tamamlanmasının normalden daha uzun sürebileceği belirtiliyor.

Normal şartlarda emeklilik dilekçesi verildiğinde, işlemlerin tümünün tamamlanarak ilk aylığın yatması 1 ay sonra gerçekleşiyor. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre,  Mart ayı içinde emeklilik dilekçesini  Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edenlerin ilk maaşları 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere bağlanmış oluyor.

SÜREÇ UZAYABİLİR

Normal durumda emeklilik dilekçesi veren bir kişinin emeklilik işlemi 1 ay içinde sonuçlandırılıyor ve ilk emekli maaşı dilekçeyi verdikten 1 ay sonra yatırılıyor. Ancak mevcut durumda EYT nedeniyle ilk aşamada 2,5 milyon kişinin birden başvuruda bulunması nedeniyle süreç biraz daha uzayabilir.

Peki EYT'liler ilk maaşlarını ne zaman alabilecek? İlk emekli maaşları Nisan'da yatacak mı? 

Sigortalılık hizmet dökümü otomasyon sisteminde yer alsa da, tüm emeklilik başvuruları tek tek başvuranların kendi dosyalarından kontrol edildikten sonra emeklilik işlemi sonuçlandırılacak.

TOPLU MAAŞ ÖDEMESİ YAPILACAK

Emeklilik dosyasının incelemesi tamamlandıktan sonra, maaş ödemeleri ise Nisan ayından itibaren başlarken, eğer Nisan ayına kadar tamamlanmazsa yine de hak kaybı olmayacak.

Dosyası incelenen ve onaylanan EYT’lilerin aylık ödemeleri Nisan ayından itibaren yapılacak ama eğer Nisan ayına yetişmemişse bile, daha sonra gecikmeli tüm maaşlar topluca ödenecek.

 EYT’lilerin işlemleri uzasa da, ilk emekli aylığının seçimden önce ödenmesi bekleniyor.

AVANS ÖDENEBİLİR

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde yer alan emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda, aylık bağlanmasına hak kazanmış olan kişilere, SGK’ya yazılı talepte bulunmaları halinde alacakları emekli aylığından kesilmek üzere avans ödemesi yapılabiliyor.

Avans miktarı ise, net asgari ücretin üç katı olan 25 bin 523 TL’yi geçmeyecek şekilde oluyor ve SGK tarafından belirleniyor. Avans ödemesi alabilmek için, başvurudan sonra emekli aylığının 90 gün içinde ödenmemiş olması şartı bulunuyor.

Emekli promosyonlarında EYT bereketi!  Bankalarda rekabet kızıştı… 15 bin lira müjdesi!

EYT’liler, emeklilik işlemlerini böyle hızlandırabilirsiniz!  “Emekli olabilir” belgesi böyle çözülecek

İstanbul’da bu ilçelerde yaşayanlar derin bir “oh!” çekebilir! İşte zemini taş gibi sağlam yerler...